PDA

Zobacz pełną wersję : filtry - cokin czy "zwykłe" - wątpliwości

simonx
13-06-2010, 18:38
Chciałbym dokupić sobie do d90 z kitem 18-105 dwa filtry - polaryzacyjny i szary połówkowy
polaryzacyjnym już kiedyś bawiłem się w kompakcie, połówkowym jeszcze nigdy
mam kilka wątpliwości do rozwiania
przeznaczenie tych filtrów to będzie amatorsko-hobbystyczne pstrykanie widoczków na wakacjach i nie tylko - ogólnie zabawa w fotografię - nic profesjonalnego
korci mnie spróbowanie połówkowego filtra w systemie cokin, ale mam wątpliwości co do wygody tego systemu
ja te filtry pewnie będę zakładał raz na jakiś czas, dobrze by było, żeby dużo miejsca w torbie nie zajmowały i pozwalały na szybki montaż/demontaż
co do jakości - z nakręcanych myślałem o średniej półce - czyli hoya, ew. lepsze marumi
w cokinach kompletnie się nie orientuję
w sumie mam 500zł do wydania na to - jak nie wydam wszystkiego, to tym lepiej :)
fajnie by też było żeby mi nie winietowały - nie wiem jak to jest z cokinem, czy lepiej niż z nakręcanymi, czy gorzej?
pamiętam, że jak nakręcałem kiedyś na kompaktowego olympusa na UV polar, to winieta była widoczna :)

czy połówkowy nakręcany w ogóle ma sens? no bo wtedy nie ma możliwości regulacji granicy, gdzie ma być sciemniane, a gdzie nie, a cokinie o ile dobrze rozumiem, można sobie ten filtr trochę przesuwać w pionie?

co byście mi doradzili?
aha - na obiektywie teraz mam jakiś tani UV w celach ochronnych

dellas
14-06-2010, 11:07
Witam

Jako ze troche mam doswiadczenia z filtrami postaram sie napisac swoja opinie.

Polaryzacyjny bardzo przydaje sie szczegolnie tak jak piszesz na wakacjach, kiedy nie chce sie wstawac z rana, kiedy swiatlo jest cieple i swieci z boku. Nie polecalbym polara w systemie Cokina, gdyz nie sa one zbyt dobrej jakosci. I ogolnie wiecej o nich slyszalem minusow niz plusow.
Takze ja wybralbym zdecydowanie nakrecany. Fajnie w testach i ogolnej ocenie cena/jakosc wypada Marumi ok 240zl. Nie jest duzo gorszy od B&W a polowe tanszy. Co do Hoyi to tez pewnie bylbys zadowolony, jednak ja sam mam UV Hoye i powiem szczerze jej chyba jedynym minusem jest to ze ciezko sie czysci.

Co do filtra polowkowego szarego lub kazdego innego np (tabaczkowy) to zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest Cokin. Tak jak piszesz granica nie moze byc w polowie. Szczegolnie jesli bedziesz kierowac sie zasadami fotografii i nie bedziesz umieszczal horyzontu w polowie to ciemne obszary beda zachodzic na kontury drzew, budynkow itp.
Sam mam Cokina, i jestem z niego zadowolony. Ja mam caly system oryginalny wiec nie wiem jak sprawuja sie zamienniki.

Pozdrawiam.

Greg77
16-06-2010, 02:53
Kolego jezeli chcesz iwestowac w filtry to polecam nakrecanego polara, Hoya lub Marumi......pod ten obiektyw ktory masz kupisz spokojnie w cenie do 200zl przyzwoity polar. Popatrz za wersja slim bo wlasnie od polara moze winietowac.....ale mozesz tez sprawdzic sobie w sklepie jak sie bedzie zachowywal na twoim szkle;)
Co do polowki.....mysle ze kolega powyzej przesadzil okreslajac siebie jako doswiadczonego w filtrach:mrgreen:
Kup pierscien i holder "cokin P" najlepiej z Allegro (tanie podrobki daja rade), przy tej srednicy jaka ma 18-105 mozesz byc spokojny o winiete.....
Pod zadnym pozorem nie kupuj Cokina (obojetnie czy tania podrobke czy oryginal) bo to jest malo przyjemne jak masz zafarby na rozowo czy fioletowo na niebie......szkoda zdjec!
Zainwestuj w Hitecha taki optymalny bedzie ND 0.9 i zalecam soft.....zeby wlasnie nie bylo tych ciemnych plam;)
Pozdrawiam G.

Anion
21-06-2010, 22:20
mam system cokina z połówkowymi filtrami hitech. Jestem z krk jak chcesz mogę ci pożyczyć do testowania. Aha adapter jest na średnicę 67mm

krzysztofz24
21-06-2010, 22:47
Dokladnie jak radzi Greg, kup Nd0.9 soft hitecha, sam taki mam i chwale. Adapter to jakikolwiek, to po prostu metalowy pierscien z gwintem-tego raczej nie da sie zle zrobic;-).Co innego holder, warto pomacac przed zakupem. Ja mam nieorginalny. W oryginalnym filtr przesuwal sie dosyc ciezko(co jest dla mnie wada) a w tym co mam chodzi tak akurat.