Zobacz pełną wersję : Photoshop - stempel i brush
Witam, mam takie pytanie odnoście tych dwóch narzędzi co w temacie.
zacznę od stempla, czy istnieje możliwość w Photoshopie stempla symetrycznego? O co chodzi, załóżmy że mamy jakieś zdjęcie, i z jednej połowy zdjęcia chcemy klonować na drugą, tylko ze klonując np. od środka zdjęcia to chciałbym aby próbnik też oddalał się od środka tylko że w drugą stronę ( przeciwną stronę zdjęcia ).
drugie pytanie dlaczego w Photoshopie nie ma kolorowego pędzla? czyli mamy jakieś kolorowe np. piłki (od tenisa, kosza, piłki nożnej itd.) i żeby ten pędzel rozpraszał je losowo tak jak jest to w innych programach?
Pozdrawiam ;)
de Fresz
13-06-2010, 23:08
Co do stempla - tak, od CS3 w górę jest to możliwe, przyjrzyj się palecie Clone Source, pole "kąt". Co do pędzla - pojęcia nie mam o co Ci chodzi.
Tomasz Dudrak
14-06-2010, 15:41
drugie pytanie dlaczego w Photoshopie nie ma kolorowego pędzla? czyli mamy jakieś kolorowe np. piłki (od tenisa, kosza, piłki nożnej itd.) i żeby ten pędzel rozpraszał je losowo tak jak jest to w innych programach?
Pozdrawiam ;)
F5 - w palecie pędzle masz opcje do konfiguracji rozpraszania.
F5 - w palecie pędzle masz opcje do konfiguracji rozpraszania.
O tym wiem, tylko chodziło mi o rozpraszanie, ale kolorowych elementów, tak jak jest to np. w Adobe Illustrator ;)
A jeśli chodzi o stempel, to nie chodziło o obracanie o kąt, tylko odbicie symetryczne, widziałem taki stempel w innym programie i się zastanawiam czy jest jakaś możliwość takiego ustawienia stempla w Photoshopie
Edit: opcje takiego stempla i takiego brusha widziałem w programie Micrografx picture publisher, miałem kiedyś wersje dołączoną do skanera,
taka opcja stempla była by przydatna w Photoshopie
de Fresz
14-06-2010, 20:14
A pardonsik, pisałem z pamięci i mi się rypnął kąt ze skalą - daj znak minus przed procentami i będzie "flip". Co do pędzla, to da się to zrobić, ale tylko na motywach jednokolorowych.
Niestety w CS5 nie mogę dać minusa przed procentami, wartość jaką można wpisać w procentach to od 1,0 do 400%
de Fresz
14-06-2010, 20:46
W CS3 na Maku i CS4 na PC działa. Może jeszcze kiedyś poprawią w CS5, ale nie zakładał bym się czy to nie będzie dopiero CS6 ;-)
Czasem starsze programy okazują się lepsze. Dzięki za pomoc ;)
de Fresz
15-06-2010, 11:02
Sprawdź to jeszcze na innej instalacji (może ktoś z forum pomoże), bo u Adobe od pewnego czasu się zdarza, że coś jednym działa, a drugim nie, najcześciej wtedy pomaga reinstal, czasem ze 2 :/