Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Starszych kilka gniotów...
... zrobionych na nowo, to tak w ramach ćwiczeń obróbki (z nudów mnie wzięło), zapraszam do oglądniecia i wyrażenia opinii w miarę możliwości ;)
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
1
2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/24uvtxd-1.jpg
źródło (http://i45.tinypic.com/24uvtxd.jpg)
3
4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/292b8mo-1.jpg
źródło (http://i50.tinypic.com/292b8mo.jpg)
Od 1 do 3 potencjalnie fajne, tylko trzeba przy nich solidnie podlubac.
Od 1 do 3 potencjalnie fajne, tylko trzeba przy nich solidnie podlubac.
Chyba żartujesz, wlasnie ja nad nimi "dłubałem", nie chcialem robić cukierków jak zwykle, przerzucam sie na mega natural, a wlasnie tak zapamietalem te miejsca. Ale dzięki za komentarz.
Nie, nia zartuje ;) Chodzi mi o tzw. "sztuke prezentacji", a czy to bedzie cukierek, to juz sprawa autora.
Nie, nia zartuje ;) Chodzi mi o tzw. "sztuke prezentacji", a czy to bedzie cukierek, to juz sprawa autora.
Chyba "sztuke prezencji" chciales napisac, ale mi chodzilo glownie o ocene obróbki, oczym wspomnialem w pierwszym poście.
Ups... ;) Przegapilem uwagi autora w pierwszym poscie.
Jezeli chodzi o jakosc techniczna obrobki, to jest ona MZ bardzo naturalna w odbiorze.
Jedynie lewa strona 3 ujecia wydaje sie odrobine "tekturowa".
borregaard
13-06-2010, 01:28
Patrzę i myślę..(:shock::mrgreen:),że tak...smutnawo wyszło....
Wlasnie o tym mowie. Kadry nieglupie, material zdaje sie niezle zarejestrowany,
tylko tego koncowego efektu jakby malo.
heh, kiedys zrobie eksperyment, wezme aanaloga i cyfre i bede klepal te same kadry ze statywu, po jednym, obrobie tak jak pamietam i porownam odbitki, od dawna to za mna łazi.., dzieki za posty ;)
Do takiej nierównej walki musisz zastosować slajdy profi, najlepiej Kodaka E100G lub Velvię 100. Jeżeli preferujesz negatywy to Fuji PRO160S, ale to już na pewno nie będzie porównywalne do slajdów. No i oczywiście arcy-super skanowanie, typu COOLSCAN 9000 na 16 bitach.
Generalnie, fotografowanie krajobrazu na materiałach analogowych pozwala rzeczywiście pozbyć się efektu sterylnej plastikowatości fotografii.
Na Twoich dwóch pierwszych zdjęciach jest dobrze, naturalnie. Na dwóch pozostałych, już to bardziej stało się widoczne.
Ja też, niektóre ujęcia, bardzo chętnie zobaczyłbym na matrycy np. D3X, ale puki co, ...cieszę się udoskonalaniem przestarzałej fotografii diapozytywowej.
Dla mnie numer 4 w obróbce wygląda dobrze i to tylko drugi plan góry, reszta jakaś właśnie mało naturalne, zbyt smoliste cienie, tak to odbieram, kolor wygląda na naturalny, ale jakoś przygaszony.
jurek1906
13-06-2010, 09:59
Surowa okolica,ładnie pokazana :).Mnie tam nic nie brakuje.Najbardziej podoba się 1 i 3.
Do takiej nierównej walki musisz zastosować slajdy profi, najlepiej Kodaka E100G lub Velvię 100. Jeżeli preferujesz negatywy to Fuji PRO160S, ale to już na pewno nie będzie porównywalne do slajdów. No i oczywiście arcy-super skanowanie, typu COOLSCAN 9000 na 16 bitach.
Generalnie, fotografowanie krajobrazu na materiałach analogowych pozwala rzeczywiście pozbyć się efektu sterylnej plastikowatości fotografii.
Na Twoich dwóch pierwszych zdjęciach jest dobrze, naturalnie. Na dwóch pozostałych, już to bardziej stało się widoczne.
Ja też, niektóre ujęcia, bardzo chętnie zobaczyłbym na matrycy np. D3X, ale puki co, ...cieszę się udoskonalaniem przestarzałej fotografii diapozytywowej.
Dzięki za komentarz - można gdzieś zobaczyć Twoje skany ze slajdów ?
Trójka zdecydowanie, podoba mi się taka obróbka.
Pierwsze i ostatnie troszkę sztucznie wygląda (trudno mi powiedzieć, dlaczego). Baardzo dobre wg mnie 2 i 3 :) Jakim szkłem robione?
Pierwsze i ostatnie troszkę sztucznie wygląda (trudno mi powiedzieć, dlaczego). Baardzo dobre wg mnie 2 i 3 :) Jakim szkłem robione?
SIgma 10-20, dzieki za komentarze.
Dales rade mz... zdaje sie, ze niektore kadry zarejestrowales podczas wspolnego pleneru ;) 1 raczej na bank :D
Z nia wlasnie walczylem jakis czas temu (w troche innym kadrowaniu), jednak cos niedobrego mi sie tam dzialo :/
Dales rade mz... zdaje sie, ze niektore kadry zarejestrowales podczas wspolnego pleneru ;) 1 raczej na bank :D
Z nia wlasnie walczylem jakis czas temu (w troche innym kadrowaniu), jednak cos niedobrego mi sie tam dzialo :/
Tak, 2 kadry sa z naszego wypadu, dzieki za komentarz ;)