PDA

Zobacz pełną wersję : Książka o fotografowaniu z lampą

Jarkod
12-06-2010, 17:10
Udało mi się dzisiaj okazyjnie kupić lampę Metz 58 AF-1 (tu serdeczne podziękowania dla Pioter_'a za pomoc). Wcześniej nie używałem lampy zewnętrznej bo jej po prostu nie miałem. Teraz chciałbym się tego nauczyć, ale oprócz prób konieczna jest też dawka teorii. Jaką książkę o używaniu lamp polecilibyście? Znalazłem:
1. Z pamiętnika lampy błyskowej, Joe Mcnally,
2. Lampy błyskowe w praktyce, Kirk Tuck
3. Lampa błyskowa w fotografii amatorskiej, Wójcik (stare, ale podobno wciąż aktualne)

Może też:
4. Fotografia nocna i przy słabym świetle, Tony Worobiec
5. Światło w fotografii; Biver. S., Fuqua P., Hunter F. (choć to pewnie zbyt ogólne)
6. Poradnik fotograficzny. Ross Hoddinott (pewnie jeszcze bardziej ogólne niż pkt 4.)

Czy może jakieś inne?

przem426
12-06-2010, 17:23
mam

5. Światło w fotografii; Biver. S., Fuqua P., Hunter F. (choć to pewnie zbyt ogólne)

obie są wg mnie dobre. 1 - więcej inspiracji i praktyki, 5 - więcej teorii.

chyba 1 będzie lepsza.

a w ogóle po co ci książki - podglądaj najlepszych, i próbuj.
w przyklejonych wątkach w tym dziale masz i dobre fotki i opis setupów.

Jarkod
12-06-2010, 18:05
mam

obie są wg mnie dobre. 1 - więcej inspiracji i praktyki, 5 - więcej teorii.

chyba 1 będzie lepsza.

A po co chodzić do szkoły? Nie lepiej cały dzień spędzić na eksperymentowaniu i naśladowaniu? W dodatku możesz ograniczyć się tylko do tego, co Cię interesuje, a nie zajmować się jakimiś bzdurnymi przedmiotami, które Ci się nigdy w życiu nie przydadzą?

coroner
12-06-2010, 18:13
www.foto.jasiu.pl i www.strobist.blogspot.com

jurekb
12-06-2010, 18:15

Bardzo dobra pozycja. Omawia zagadnienia współpracy współczesnych lamp błyskowych ze współczesnymi cyfrówkami (nikona). Następnie na przykładach uczy jak robić świetne zdjęcia. Napisana z polotem, świetnym językiem.

:shock: "świetna rada" nie ma co.

przem426
12-06-2010, 18:29
nie rozumiem waszej reakcji.
żadna książka nie da tyle wiedzy (praktycznej, bo o taką chodzi) co plener z kimś doświadczonym.
a poza tym po to przyklejonych wątkach na tym forum opisuje się setup, żeby było jasne jak dany efekt uzyskać.

książka McNally'ego jest właśnie w takim stylu napisana - dlatego jest inna niż reszta,.

JA osobiście wole uczyć się od mentora niż z "podręcznika fizyki".

jurekb
12-06-2010, 19:57
nie rozumiem waszej reakcji.
żadna książka nie da tyle wiedzy (praktycznej, bo o taką chodzi) co plener z kimś doświadczonym.
Jarkod postąpił właściwie spytał o literaturę, która ma mu dać podstawy teoretyczne. Prawdą jest, że praktyka pozwala nabyć biegłości w każdej dziedzinie, w fotografii również. Może Jarkod nie ma możliwości odbycia pleneru "z kimś doświadczonym".

Dajesz Mu radę by się uczył od "mentorów" rzucając podręczniki w kąt, no bo "po co mu one".
Sam piszesz, że masz dwie wspomniane pozycje, z których pewnie się uczyłeś, więc gdzie tu konsekwencja. Z jednej strony idziesz "tą drogą" (jak mówi klasyk :) ), a z drugiej odrzucasz możliwość nauki z podręczników.
Wiedza z internetu jest cenna ale czas potrzebny na pozyskanie naprawdę wartościowych informacji, rozrzuconych po całej sieci, jest czasem zbyt długi.
Coroner podał świetne linki. Znam te miejsca w sieci, ale "Z pamiętnika lampy błyskowej" zrobiła na mnie wrażenie i nie żałuję wydanych, na nią pieniędzy.

greco
13-06-2010, 07:39
Godne polecenia :" Lampy błyskowe w praktyce " Kirk Tuck .

krYsti
13-06-2010, 08:27

Przyłączam się do przedmówców. Również mogę te dwie pozycje polecić.
Druga może i jest bardziej ogólna, ale osobiście uważam, że choćby ze względu na ilość poruszonych w niej zagadnień i opisaniu ich w banalnie prosty do zrozumienia (i odtworzenia podczas prób) sposób, jest ważną pozycją.

skuter41
13-06-2010, 09:03
Owszem każda książka wniesie jakąś wiedzę, ale nie zastąpi teoria praktyki. Metoda prób i błędów w połączeniu z teorią powinna wnieść wiele dobrego. Zacznij od stron typu www.foto.jasiu.pl i dużo praktykuj, a zapewne odniesiesz sukces, powodzenia.

dar_wro
13-06-2010, 20:21
też uważam, że na obecną chwilę McNally to najlepsza pozycja o lampach, przywołane przez kolegów linki też sa bardzo przydatne + oczywiście ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć:)
czytałem też Kirka Trucka, ale Mcnally mz o wiele lepszy

markB
15-06-2010, 19:01
Obie pozycje 1 i 2 z listy są godne polecenia, McNally jest bardziej ogólna, dotyczy wielu aspektów używania flesza, natomiast Tuck skupia się głównie na wykorzystaniu flesza zamiast lamp studyjnych. Tutaj można obejrzeć fragment tej drugiej książki po angielsku, jeśli nie chce się Tobie chodzić do księgarni: http://www.amherstmedia.com/miva/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=1860&Category_Code=L

Jarkod
15-06-2010, 19:10
Dzięki. Teraz kojarzę, że "Lampy błyskowe w praktyce" Tucka przeglądałem już w jakiejś księgarni.
Znalazłem jeszcze "Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej" Michaela Freemana. Przy pobieżnym przejrzeniu wyglądała zachęcająco. Ma ktoś może?

przem426
15-06-2010, 22:58
[...]
Znalazłem jeszcze "Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej" Michaela Freemana. Przy pobieżnym przejrzeniu wyglądała zachęcająco. Ma ktoś może?

dobra jest, ale to już ogólnie o świetle, o błyskogratach jest tam stosunkowo niewiele

cayo
16-06-2010, 20:36
Z "Pamiętnika lampy błyskowej" jest świetną książką (według mnie) przede wszystkim dlatego że jest inspirująca.
Polecam też stronkę :http://www.daveblackphotography.com/workshop/0408.htm