PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić zdjęcia lodów (w pokalu)

Radosso
12-06-2010, 00:09
Siema koledzy/koleżanki

Mam zrobić zdjęcia lodów z bita śmietanką etc. które znajdują się w pokalu szklanym. Problem polega na tym że lody się rozpuszczają i nie ma mowy o zabraniu ich do studia. mam do dyspozycji SB800.

Zdjęcia muszę wykonać na miejscu, w tej knajpie... jakieś pomysły jak podejść do tematu?

Dziękuję za wypowiedzi w temacie.

kiemlo
12-06-2010, 01:04
Przeglądałem kiedyś książkę nt. fotografii jedzenia; podobnież najlepsze lody robi się z ziemniaków :mrgreen:

de Fresz
12-06-2010, 01:13
Jak wspomniał wyżej kolega, przy zgniłej komercji najzwyczajniej w świecie robi się mokap. Z 80% produktów w reklamach, które tak smakowicie wyglądają na zdjęciach, to dzieła zdolnych rzeźbiarzy (nie tylko od Szopa) ;-)
Jeśli powyższe nie wchodzi w rachubę ze względów finansowych, to zawsze możesz pokombinować z ustawieniem sesji w chłodni lub zorganizować kilka "modeli", przy z piątym z rzędu powinieneś mieć już wszystko tak dograne, że wyrobisz się w tą minutkę ;-)

Radosso
22-06-2010, 02:09
jak uważacie, ile powinno się skasować za zrobienie kilku takich pokali z lodami na miejscu w kawiarni?

Seeth
22-06-2010, 09:24
Możesz np. zasugerować się cenami z istockphoto, zależy też jaka rozdzielczość, no i czas jaki się poświeci na tego typu usługę.

de Fresz
22-06-2010, 09:38
Ile? Od dychy (w zł) po dychę (w kilo zł). Sam chyba powinieneś najlepiej wiedzieć ile jest warta Twoja praca.

conik
22-06-2010, 10:36
na lody sa dwie metody:
- barwiona masa ziemniacana
- gotowa masa w puszkach do sztucznych lodow

pierwsze dosyc upierdliwe w przygotowaniu drugie dosyc drogie

jesli robisz w kawiarni przygotuj scene i swiatlo np uzywajac szklanego naczynia z uprzednio przygotowanymi styropianowymi kulami wielkosci galek od lodow aby ocenic i pomierzyc swiatlo, i pozniej szybko podmieniasz na prawdziwe lody i robisz wlasciwe zdjecie

Radosso
22-06-2010, 16:42
Ile? Od dychy (w zł) po dychę (w kilo zł). Sam chyba powinieneś najlepiej wiedzieć ile jest warta Twoja praca.

Takiej odpowiedzi nie potrzebuje. Jeśli ktoś robił taki rzeczy to niech powie ile wziął. Bez takich mądrości.

de Fresz
22-06-2010, 17:32
Ale co Ci da informacja ile ktośtam wziął? Fotografia to usługi o charakterze indywidualnym - cena zależy od kilkunastu czynników, jak m.in. renoma i doświadczenie fotografa, możliwości finansowe klienta, warunki sesji itp. Co Ci po informacji że uznany zawodowiec X wziął za to 5k zł od klienta Y, skoro Ty patrząc na pytanie nawet nie bardzo wiesz jak się za to zabrać, a więc można i przypuszczać że klient do najbogatszych/najrozrzutniejszych nie należy? Bierz tyle za ile chce Ci się to zrobić, choćby zero zł, jeśli potraktujesz tą robotę jako naukę i materiał do portfolio, a klient jest gotów ponieść ryzyko.

lookash
22-06-2010, 18:24
A dobrze ze sie pyta wg mnie. Pozniej sa takie sytuacje ze ktos pomysli ze to tylko lody to wezme 100zl/ 1000 zdjec do katalogu bo to tylko lody. trzeba edukowac i uswiadamiac. Ile sie slyszy o jakis debilnych zleceniodawcach. Sam kilka razy sie spotkalem, czy to przy fotografii czy przy projektach do sieci. "Przeciez to tylko jakies glupie zdjecie", "prosze taka prosta stronke, bardziej wizytowka, ale zeby byl sklep, cos jak allegro". Część to cwaniacy nie chcacy placic, a czesc po prostu nie zdaje sobie sprawy ile cos jest warte.

Tak wiec jak juz pisaem, wg mnie nic w tym dziwnego ze zapytal. Zawsze poza wlasnymi wyliczeniami to jakas wytyczna.

markB
22-06-2010, 18:45
Zapytaj się jaki mają budżet na te zdjęcia, a potem możesz negocjować zaczynając oczywiście od kwot wyższych niż podali.
Jeśli nie dasz rady zrobić fotek lodów w knajpie, to tak jak koledzy podali wyżej - najtaniej wychodzi puree ziemniaczane. Kupujesz coś w rodzaju od Knorra (http://www.unileverfoodsolutions.pl/products/product_sn/show/334-1185-0-8137702.knorr_puszyste_puree_ziemniaczane.html) dzielisz na parę części w zależności od ilości potrzebnych kolorów (waniliowy juz jest w puree) i przerabiasz; nakładasz specjalna łyżką lodową do pokala i tyle.
A jedna lampka SB800 to może być mało.

marszull
22-06-2010, 18:53
Dobrze ze zapytal, ale odpowiedzi konkret to raczej nie dostanie, bo tak jak napisal Fresz na cene sklada sie mnostwo czynnikow, w tym doswiadczenie fotografa i to jak taka prace wykona, a tu widzimy, ze doswiadczenia nie ma, wiec ja na miejscu klienta bym nic nie zaplacil, tylko poszukal kogos innego, kto ma takie zdjecia w portfolio. Jeszcze inna sprawa ze przy fotografowaniu jedzenia dobrze jest miec do pomocy styliste jedzenia, albo przynajmniej jego magiczna walizeczke i troche pojecia jak sie z tym wszystkim obchodzic. A na miejscu autora watku, po prostu bym potrenowal robienie takich zdjec i budowanie portfolio. Tylko nie pisz ze takich rad nie potrzebujesz, bo to jest nie tylko do Ciebie, ale tez do innych i od tego jest forum zeby wymieniac sie pogladami.
I jescze jedna rzecz w temacie zestaw sztucznych lodow 5 smakow :-) po 300g kosztuje 240zl netto.

wigi
22-06-2010, 19:47
Jeśli nie dasz rady zrobić fotek lodów w knajpie, to tak jak koledzy podali wyżej - najtaniej wychodzi puree ziemniaczane. Kupujesz coś w rodzaju od Knorra (http://www.unileverfoodsolutions.pl/products/product_sn/show/334-1185-0-8137702.knorr_puszyste_puree_ziemniaczane.html) dzielisz na parę części w zależności od ilości potrzebnych kolorów (waniliowy juz jest w puree) i przerabiasz; nakładasz specjalna łyżką lodową do pokala i tyle.

...i wyjdzie mu jakiś dziwoląg, którego nie serwują w tym lokalu :D
Zrobić dobrą imitację to też sztuka i nie każdy to potrafi.

Radosso
29-06-2010, 01:21
Z tym pire to za dużo kombinowania. Zrobiłem. Jak będe miał wszystko skończone to wrzucę do tego wątku żeby wszyscy mogli zobaczyć efekt.

Radosso
29-06-2010, 23:13
Przód:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/4557/awersh.jpg)

Tył:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img682.imageshack.us/img682/7915/rewersi.jpg)

jabu66
30-06-2010, 01:42
To może jeszcze napisz , ile skasowałeś?

tymancjo
30-06-2010, 07:14
No i zrobione jest. Choć mnie akurat nie zachwyciły same zdjęcia jak i design ulotki/menu.

de Fresz
30-06-2010, 11:30
Jeśli mam być miły, to lepiej nic nie napiszę. Jeśli jednak miałbym być szczery, to... [długie zastanowienie jak to ująć] ...mam nadzieję że nie wziąłeś za to więcej jak kilkanaście złotych.

Radosso
30-06-2010, 18:37
150zł + koszty

TomeX
16-07-2010, 14:04
Najważniejsze, że klient był zadowolony :) , bo był ?
Zdjęcia spoko
pzdr