PDA

Zobacz pełną wersję : Rozdzielczość zdjęć ślubnych - jaka?

Aeon88
11-06-2010, 22:56
Witam,

Mam pytanie odnośnie rozdzielczości zdjęć ślubnych jakie oddajecie młodej parze...

Mianowicie: mam problem z kilkoma zdjęciami. Lampa wymusiła czas naświetlania 1/60 dla przysłony 2.8. Wydawało mi się że to styknie, ale ludzie na sali szaleli i ruszali się zbyt szybko, i jak się w domu okazało wiele naprawde fajnych ujęć jest nieostrych..

Moja puszka robi zdjęcia w rozdzielczości 10mpix. Jeśli obrabiam tak duże zdjęcia to wyostrzając je w Photoshopie tam jeszcze wyglądają w miarę ok, ale kiedy otworzy się je innym programem np systemową przeglądarką zdjęć która otwiera foty na 99% komputerach, okazuje się że wyostrzanie jest za słabe i fota dalej jest nieostra.. Żeby była ostra musiałbym mocno ją wyostrzyć a co za tym idzie troche by była chropowata..

Rozwiązałem problem zmniejszając rozdzielczość zdjęć do 2000x1600pix - jest to prawie 2x mniejsze zdjęcie, wtedy potrzebuję niewielkiego wyostrzenia zachowując gładkość ogólną zdjęcia (w sensie nie robią się szumy) otrzymuję ładne ostre zdjęcie..

Teraz moje pytanie :D czy to byłoby barbarzyństwo oddać parze młodej zdjęcia w takiej rozdzielczości (2000x1600) zamiast 10mpix? Jak duże zdjęcia wy oddajecie? Zawsze maksymalnie duże jakie pucha może zrobić czy mniejsze?

:)

sea21
11-06-2010, 23:02
Oddaję w pełnej rozdzielczości i delikatnie sugeruję program do odtwarzania. Przecież bez sensu jest zmieniać wielkość fot pod monitor.

Aeon88
11-06-2010, 23:06
no niekoniecznie.. tu nie chodzi o monitor tylko o jego rozdzielczość która tylko u kilku % użytkowników jest większa niż Full HD, jak sie im da zdjęcie 10mpix to przeglądarka zdjęć odtwarzając zdjęcia zmniejsza je do rozmiaru ekranu przez co zdjęcie jest mniej ostre.. traci to na wyglądzie.

inna sprawa jest taka że jak parze młodej zasugerujesz program to nawet jeśli Cie posłuchają co się równie często nie zdarza jak zdarza, to reszta rodziny raczej obejrzy zdjęcia w standardowy sposób i też przez to stracą na jakości.. może z puszek FX wychodzą piękne foty ale ze starszych sprzętów typu D80 nie ma już takich cudów i tu wszystko sie liczy..

tymancjo
11-06-2010, 23:45
Oddaje 2 katalogi, full size i zmniejszone z logo i wyostrzone (900x700px) i nazywam katalogi Odbitki i Do_przegladania.
Sprawdza się :)

Aeon88
12-06-2010, 00:03
no i dobry sposób :) też tak zaczne robić od następnego wesela :) to mi załatwia sprawę na cacy - NEFy obrobię w Camera Raw do JPGa, i to pójdzie jako odbitki, i wszystko jeszcze raz skopiuję, potem pomniejszę wyostrzę i dopieszczę <- to bedzie do przeglądania :) i wszyscy będą happy :P

credka
12-06-2010, 23:07
podobnie jak tymancjo oddaję 2 katalogi - 1 odbitki i 2 na PC (max. bok 900px).

rdcom
17-06-2010, 06:59
podobnie jak tymancjo oddaję 2 katalogi - 1 odbitki i 2 na PC (max. bok 900px).

Jakim programem dokonujecie zmniejszenia fotek?

stock
17-06-2010, 07:09
ja tez oodaję w 2 katalogach. full size wyostrzone lekko i zmniejszone do przesyłania mailami itp do rozmiary w okolicach 1000px :)

credka
17-06-2010, 08:07
Chociażby w Irfanie jest opcja m.im. wsadowego zmniejszania i podpisywania znakiem oraz zmiana wagi zdjęcia.

Aeon88
17-06-2010, 10:26
FastStone Image Viewer - darmowy bardzo dobry program, zmniejszysz zdjęcia jak chcesz, jest dużo opcji, dodasz podpis lub znak wodny, program ma mase rzeczy które na codzień się przydają :) polecam :)

rdcom
17-06-2010, 10:32
dziękuję za info zobaczę

Arthuros
19-06-2010, 12:29
Niepisana zasada - najpierw zmniejsz, potem wyostrz, wyostrzanie na końcu postprodukcji.
Lub inaczej - wyostrzaj tylko do prezentowanego formatu.

Robik
21-06-2010, 22:12
Odda je 2 katalogi, full size i zmniejszone z logo i wyostrzone (900x700px) i nazywam katalogi Odbitki i Do_przegladania.
Dokładnie tak - chociaż ja na komp preferuje 1200 x 800

Aeon88
21-06-2010, 23:10
to ja daję 1000x660 :)

blue_21
25-06-2010, 23:49
Odda je 2 katalogi, full size i zmniejszone z logo i wyostrzone (900x700px) i nazywam katalogi Odbitki i Do_przegladania.

robię tak samo - chyba najlepszy sposób

tymancjo
26-06-2010, 08:22
Fast stone jest super ale mam nieodparte wrażenie, że coś psuje z kolorami/profilami przy hurtowym przetwarzaniu typu zmniejszanie plus logo i take tam. Tak że sprawdźcie to zanim zmniejszenie wszystko ;)

spining
08-01-2011, 10:13
Fast stone jest super
w jaki sposob moge zmniejszyc wielkosc zdjec calego katalogu w tym programie?

Aeon88
08-01-2011, 11:41
włączasz FastStone, wchodzisz w folder ze zdjęciami -> menu Narzędzia -> Zmiana / Konwersja -> zakładka konwersja pliku -> zaznaczasz zdjęcia w okienku po lewei i przenosisz do okienka po prawej. potem ustawiasz format, zaawansowane (zakładka zmień rozmiar np bazując na jednej stronie, long side) i klikasz ok. :)

spining
08-01-2011, 20:13
serdecznie dziekuje; dziala

vince.vega
09-01-2011, 19:57
a jak w cs3 można hurtowo zmniejszyć i wyostrzyć zdjęcia ?

sea21
09-01-2011, 20:55
Zrobić akcję w PS i odpalić ją w Bridge dla wybranych zdjęć.

vince.vega
09-01-2011, 21:43
taaa. sea21 a mógłbyś tak bardziej łopatologicznie:oops:

t0m3k
09-01-2011, 22:24
vince.vega: http://www.adobetutorialz.com/articles/861/1/Photoshop-Action-and-Batch-to-Resize-Images
Jak nie znasz języka to puść przez google translate, jak nie pomoże to postaram się przetłumaczyć. Warto się zapoznać gdyż może się przyda w wielu innych przypadkach ;)

Btw. ja to robię w Lightroomie ;)

sea21
09-01-2011, 23:00
Robisz sobie następującą akcję na jakimś przykładowym zdjęciu:
1. Zmniejsz zdjęcie - pamiętaj że dla pionu i poziomu robi się inaczej. Chyba że masz przewijaną galerię i wysokość zdjęć taka sama.
2. Wyostrz - są różne sposoby ostrzenia więc do wyboru do koloru
3. Zapisz zdjęcie dla web
4. Zamknij zdjęcie ale nie zapisuj zmian bo Ci zmniejszy oryginał.
Mając taką akcję możesz sobie zmniejszyć każde zdjęcie w PS.
Jak chcesz masowo to odpalasz Bridge. Wybierasz folder i zaznaczasz zdjęcia które chcesz zmniejszyć.
Wchodzisz: Tools -> Photoshop -> Batch
Tam ustawiasz sobie akcje zmniejszania, folder zapisu itp.

manfred
10-01-2011, 10:07
Proponuje jednak zabawę z akcjami robić na kopiach zdjęć. Znam to z autopsji.

vince.vega
10-01-2011, 19:44
dzięki panowie fajna sprawa z tymi akcjami, pozwala zaoszczędzić masę czasu i pracy

Benny_Bennasi
27-11-2013, 03:16
Ołoołooo odkopię ;) Odnośnie plików z d800 jaka wartość DPI będzie optymalna tak aby systemowe przeglądarki zdjęc wyświetlały ostre zdjęcia ??

GonzoG
27-11-2013, 04:35
Ołoołooo odkopię ;) Odnośnie plików z d800 jaka wartość DPI będzie optymalna tak aby systemowe przeglądarki zdjęc wyświetlały ostre zdjęcia ??

A co ma DPI wspólnego z wyświetlaniem zdjęć ??
DPI - dots per pixel - czyli poprawnie po polsku - gęstość druku = ile kropek na cal zrobi drukarka. Jest to właściwość używana tylko i wyłącznie do przeliczenia rozmiaru zdjęcia z pikseli na cale/centymetry.

Na komputerze zdjęcia są wyświetlane zgodnie z ustawieniami programu, który je wyświetla. W kodzie HTML są 2 możliwości do wyboru:
1 - 1:1
2 - wielkość "okna" w którym zostanie wyświetlone zdjęcie.

Benny_Bennasi
27-11-2013, 10:41
No ok, ale ludki nie będą bawić się w kody i ustawienia tylko klikną i powiedzą,że zdjęcie jest nie ostre mimo ,że u mnie na monitorze jest ok to po wrzuceniu w systemową [rzeglądarke już tak świetnie nie jest. Więc jaka rozdzielczość proponujesz? Próbowalem sugerowaną 900/600 ale zdjęcia są zbyt male ...

TOP67
27-11-2013, 11:00
Robisz sobie następującą akcję na jakimś przykładowym zdjęciu:
1. Zmniejsz zdjęcie - pamiętaj że dla pionu i poziomu robi się inaczej. Chyba że masz przewijaną galerię i wysokość zdjęć taka sama.
2. Wyostrz - są różne sposoby ostrzenia więc do wyboru do koloru
3. Zapisz zdjęcie dla web
4. Zamknij zdjęcie ale nie zapisuj zmian bo Ci zmniejszy oryginał.
Mając taką akcję możesz sobie zmniejszyć każde zdjęcie w PS.
Jak chcesz masowo to odpalasz Bridge. Wybierasz folder i zaznaczasz zdjęcia które chcesz zmniejszyć.
Wchodzisz: Tools -> Photoshop -> Batch
Tam ustawiasz sobie akcje zmniejszania, folder zapisu itp.

Ad. 1. Zamiast zmniejsz proponuję użyć Dopasuj (Fit), który jest w skryptach. Wtedy podaje się niezależnie szerokość i wysokość. Uwaga, skrypt ma błąd, który powoduje, że mniejsze zdjęcia są powiększane mimo zaznaczenia odpowiedniej opcji. W sieci jest poprawiona wersja.

A oprócz tego jest coś takiego jak procesor obrazów.

A wracając do meritum, to coraz częściej ogląda się zdjęcia na TV Full HD. Dlatego zdjęcia do przeglądania powinny być wpasowane w 1920x1080. Da się z tego zrobić odbitkę 15x10, więc dla gości taka płyta wystarczy.

GonzoG
27-11-2013, 14:17
No ok, ale ludki nie będą bawić się w kody i ustawienia tylko klikną i powiedzą,że zdjęcie jest nie ostre mimo ,że u mnie na monitorze jest ok to po wrzuceniu w systemową [rzeglądarke już tak świetnie nie jest. Więc jaka rozdzielczość proponujesz? Próbowalem sugerowaną 900/600 ale zdjęcia są zbyt male ...

W "kody i ustawienia" bawi się autor strony, a nie ludzie.

To jaka rozdzielczość jest dobra zależy od monitora.
Na 15" retinie czy QHD będzie malutkie, a wręcz maciupeńkie... A na 15" 1366x768 będzie na tyle duże, że nie zmieści się całe w oknie przeglądarki.

A jaka ma być aby były ostra - odpowiednio zmniejszone. W 90% to nie rozdzielczość sprawia, że zdjęcie jest nie ostre, a nieumiejętność w zmniejszaniu. Raz, że jest kilka algorytmów (jak masz wybór w programie, to wybierz sobie najlepszy), a 2 to OBOWIĄZKOWO po zmniejszeniu trzeba zdjęcie wyostrzyć.

Chcesz aby było dobrze - użyj porządnego kodu do wyświetlania i skalowania zdjęć na stronie, a nie martw się jaka rozdzielczość będzie dobra.

SligoDarek
28-11-2013, 11:10
Hm z tym obowiazkowym wyostrzaniem w CS6 np juz nie jest to tak oczywiste . Nie wiem dokladnie ktore ustawienia sa za to odpowiedzialne (przypuszczam, ze opcje interpolacji obrazu) ale w standardowym ustawienu on sam wyostrza po zmniejszeniu i szczerze mowiac w/g mnie przeostrza i to duzo za mocno, ja wrecz ma ustawiona interpolacje na gldzenie gradientow, bo jak utawie na dwuszescienna wyostrzanie to jest bardzo mocno przeostrzone.

bck1007
15-02-2019, 21:31
Odświezam, i pytam :)

Dostalem dzisiaj zdjecia z wlasnego ślubu, na płycie zdjecia w formacie, 13x18 czyli rozdzieczlosc 1500x2126
Czy ktos z was by sie burzyl z powodu tak niskiej rozdzielczosci zdjec ? ;)

manfred
15-02-2019, 23:03
A na jaki format się umówiłeś lub umówiłaś bck1007?

MarcinSt
15-02-2019, 23:09
A czy od rozdzielczości nie ważniejsza jest jakość tych zdjęć w sensie czy Tobie się podobają?

bck1007
15-02-2019, 23:35
A na jaki format się umówiłeś lub umówiłaś bck1007?

w umowie " Zdjecia (ilosc i format ) 200 szt 13x18 w eleganckim ulbumie oraz dodatkowa ilosc tak samo graficznie poprowanionych zdjec na plycie ilosc zdjec 500-600 "

a co do jakosci zdj... jestem glownie skierwany na rozdzielczosc, bo jak mam ogladac 1500x2120 px na tv 4k czy tez monitorze 4k , zostaje mi laptop 10 letni...

Zelber
15-02-2019, 23:35
Odświezam, i pytam :)

Dostalem dzisiaj zdjecia z wlasnego ślubu, na płycie zdjecia w formacie, 13x18 czyli rozdzieczlosc 1500x2126
Czy ktos z was by sie burzyl z powodu tak niskiej rozdzielczosci zdjec ? ;)
Ja bym się burzył ;)
W dobie monitorów i telewizorów 4k te 2160 px na krótszym boku powinny być standardem.

manfred
16-02-2019, 00:39
Wg mnie przynajmniej ja tak oddaje pełna rozdzielczość format dla aparatu jakim robię reportaż

bck1007
16-02-2019, 00:51
Żona zalamana noe chce nawet ogladac zdj bonsie noe da, wypada odpalic laptopa. Fotograf ktory zgarnia 2400 robi C 6d Ii i C 5D III oddaje plyte ze zdjeciami 1500x2120 to dla mnie zalamanie i zero przyjemmosci ze zdj ! Moze sie czepiam bo tez fotografuje ale w dobie techniki rozdzielczość idzie w górę. Nie wiem co mam robić.

Teu
16-02-2019, 01:27
Pytanie: czy macie dobrej jakości album ze zdjęciami? Jeżeli tak to olej te cyfrowe- niech sobie będą jakie są. Za pare lat i tak wrócisz do albumu, a nie .jpeg. Tym bardziej Twoje wnuki (czego gorąco życzę).

bck1007
16-02-2019, 01:32
Album moze nie przetrwać zdj klejone itd a fotografia cyfrowa . mi bardzoej zalezy na zdj w postaci elektronicznej o dobrej jakosci, a teraz gdy chce woekszasc rozdzielczość fotograf muso kazde zdj cofac w camera raw.. Nie mieści mi soe to w głowie zebym w dobie 4k a za chwile 8k ogladal zdj 1500x2120 px jako miniaturki

krzysztofz24
16-02-2019, 05:57
Dziwi mnie ze nie dostales JPG w full rozdzialce.
Bo to jest np po to zeby podrukowac dla roznych ciotek i wujkow jakby chcieli.

Co to za jakies skapienie na zdjeciach wogole.
Jak koledze, ktoremu robilem chrzest oddalem w 3 wielkosciach.
-Jakies 1200 do szybkiego ogladania i zeby malo wazyly jakby chcial emailem wysylac.
-FHD do ogladania ma calym monitorze bo taki ma.
- JPG full rozmiar do TV 4k i druku jakby chcial.

Zastanawia mnie gdzie ten fotograf ma duze JPG, bo nie sadze zeby z takich malych drukowal.

grizz
16-02-2019, 06:06
Żona zalamana noe chce nawet ogladac zdj bonsie noe da, wypada odpalic laptopa. Fotograf ktory zgarnia 2400 robi C 6d Ii i C 5D III oddaje plyte ze zdjeciami 1500x2120 to dla mnie zalamanie i zero przyjemmosci ze zdj ! Moze sie czepiam bo tez fotografuje ale w dobie techniki rozdzielczość idzie w górę. Nie wiem co mam robić.Co robić? A pytałeś o 4k? Co odpowiedział?

sabur
16-02-2019, 08:46
Nie łatwiej poprosić o pliki w większym formacie? Czasami jeden mądrze przeprowadzony telefon ( bez wydzierania a rzeczowa rozmowa ) a możesz szybko i bezproblemowo załatwić.

bck1007
16-02-2019, 08:50
Zastanawia mnie gdzie ten fotograf ma duze JPG, bo nie sadze zeby z takich malych drukowal.

Mówi ze kadrowal i robil odbitku z tego do albumu 13x18

Pretensje do mnie ze nie powiedzialem ze chce większy a teraz by mial sporo pracy zeby odzyskac bo kazde zdj ma juz kadrowane i musi cofnac pojedynczo w camera raw . jak mozna sobie tak utrudniac z obrobka ? I mówi ze moglem. Powiedziec bo by zrobil album 15x21 taki jak chce za pol ceny ale żnow nie o to mi chodzi bo chce oryginalna rozdzielczość jakby mi sie zachciało za pare lat czy tez ciotce zdj a4

Umbra
16-02-2019, 09:03
Zadziwiają mnie takie wiadomości. Umowa była? Czytaliście? Jak w ogóle wybieraliście fotografa? Byle taniej? Oglądaliście portfolio? Jeżeli dostaliście to, co było obiecane w umowie, to do kogo pretensje?

TOP67
16-02-2019, 09:03
Mówi ze kadrowal i robil odbitku z tego do albumu 13x18

Pretensje do mnie ze nie powiedzialem ze chce większy a teraz by mial sporo pracy zeby odzyskac bo kazde zdj ma juz kadrowane i musi cofnac pojedynczo w camera raw . jak mozna sobie tak utrudniac z obrobka ? I mówi ze moglem. Powiedziec bo by zrobil album 15x21 taki jak chce za pol ceny ale żnow nie o to mi chodzi bo chce oryginalna rozdzielczość jakby mi sie zachciało za pare lat czy tez ciotce zdj a4

Kadrowanie robi się w ACR, ale zmiany rozdzielczości nie (można tylko zgrubnie, ale jest to odtwarzalne). Zatem jednym kliknięciem może wszystko zrobić jeszcze raz w pełnej rozdzielczości, wystarczy uruchomić procesor obrazów. Jeśli robił retusz w PS, to tego już nie powtórzy, ale przy takiej masówce, raczej tego nie robił.

Co nie zmienia faktu, że oddał zdjęcia zgodnie z umową. Ja akurat oddaje foty 4K i tylko przy pojedynczych zdjęciach miałem prośby o większe.

morzon
16-02-2019, 09:31
Pogratulować workflow temu fotografowi. Chyba, że gość to obrabia na jakimś pentium III i mu komp muli przy obróbce w PS większych plików niż te ... Ale jak ma w LR/ACR to zrobione (a też nie podejrzewam, że całą obróbkę leciał tylko w PS) to przy eksporcie wybierasz rozdzielczość jaką wypluwa, więc co za problem się cofnąć i jeszcze raz te pliki puścić w większej rozdziałce? Poproś go może o takie pliki, bez obróbki z PS, może się zgodzi na takie coś.
Tak czy siak nie po co obcinać ludziom wielkość plików? Ja oddaje full res jakie mam z puszki, ewentualnie zmniejszam nieco te z D800, żeby to komuś słabszego kompa nie zamuliło, ale i tak to zawsze wszystko jest ponad 20mpx...

manfred
16-02-2019, 09:46
Nie ma co tu dyskutować. Fotograf łamaga bo nie rozumiem w czym ma problem aby oddać całe zdjęcia. Znaczy się rozumiem facet nie umie sobie poustawiaćsposobu pracy. Podejrzewam że nie ma oryginalnych dużych plików obrobionych. Czyli co wywołałzdjęcia zmniejszył i dopiero obrobił? Bezcenne :-)

bck1007
16-02-2019, 09:50
Zmniejsza bo duzo zajmuje mu na komputerze.. Co do umowy nie ma konkretów o rozdzielczości tylko album 200 zdj 13x18 oraz dodatkowa ilosc zdj poprawiona graficznie na plycie. Fotograf kosztowal 2400 z czego doplacilismy 250 zl do lepszego albunu

Ps. Na plycie sa zdj gdzie np 1 ujecie jest w dwoch obrobkach bez i z cieniami w tle i to zdj jezt kilka wiec musial robic masowke bo plener tak wyglada

morzon
16-02-2019, 09:57
A rawy jeszcze ma? Jeśli tak, to moze nie wie nawet, że może je jeszcze raz wyeksportować, w innej rozdzielczości (chociaż cięzko mi uwierzyć, że można tak nie ogarniać). Ewentualnie opcja jest taka, że chce Cie dodatkowo skasować na kase za większe pliki.

manfred
16-02-2019, 10:06
Generalnie najważniejsza umowa bo jeśli materiał oddał zgodnie z nią to możecie Go pocałować ... w obiektyw :-)

bck1007
16-02-2019, 10:31
Jak mam walczyc ? On obwinia mnie ze nie powiedzialem ze chce w pełnej rozdzielczosci a ja jak chce pelna mam mu podeslac jakie zdj i wyekportuje pojedyncze ale dla niego to dodatkowa robota

TOP67
16-02-2019, 10:33
Co do umowy nie ma konkretów o rozdzielczości tylko album 200 zdj 13x18 oraz dodatkowa ilosc zdj poprawiona graficznie na plycie.

w umowie " Zdjecia (ilosc i format ) 200 szt 13x18 w eleganckim ulbumie oraz dodatkowa ilosc tak samo graficznie poprowanionych zdjec na plycie ilosc zdjec 500-600 "

Jednak jest. Zdjęcia dodatkowe mają być takie same jak te w albumie, czyli w jakości pozwalającej na wydrukowanie 13x18 cm. Właściwie to logiczne, bo te w albumie są wybrane i dopieszczone, dlaczego reszta ma być lepsza?

bck1007
16-02-2019, 10:50
Jednak jest. Zdjęcia dodatkowe mają być takie same jak te w albumie, czyli w jakości pozwalającej na wydrukowanie 13x18 cm. Właściwie to logiczne, bo te w albumie są wybrane i dopieszczone, dlaczego reszta ma być lepsza?
Sam sobie strzeliłem w noge ? To teraz tak sie oddaje ? Zapis jest do bani, na niekorzyść klienta teraz. Szkoda zw fotograf nie dotrzymal terminu z umowy 4-5 miesięcy i przekroczył pol miesiąca gdzie między czasie po 4 miesiącach musialem prosić o pogladowe. A jak chcialem zbic z ceny ze wzgledy na przekroczenie terminu to dostalem sms " nie fantazjuj nie cwaniakuj"

Szkoda ze jak fotograf zawini to nic ale klient to jiz nie da sie tez nic zrobic

manfred
16-02-2019, 11:02
Może już więcej nic nie pisz. Bo coś mi się wydaje że wina Twoja a na siłę szukasz winnego.

Teu
16-02-2019, 11:10
Sam sobie strzeliłem w noge ? To teraz tak sie oddaje ? Zapis jest do bani, na niekorzyść klienta teraz.

Chłopie, podpisałeś umowę na konkretnych warunkach a teraz cudujesz, że źle - dorosły jesteś i powinieneś umowy czytać.
Jaki zapis w umowie był, w przypadku przekroczenia realizacji? Bo jak nie było restrykcji ,,w przypadku przekroczenia terminu X to Y'' to też Twoja wina, że nie zabezpieczyłeś swojego interesu w odpowiedni sposób.

And.N
16-02-2019, 11:16
Co by nie mówić fotografowi za bardzo nie zależy na zadowoleniu klienta i aby polecił go innym. Pewnie roboty ma wystarczająco dużo jak z terminami też się nie wyrabia...

90s
16-02-2019, 13:07
Jak mam walczyc ? On obwinia mnie ze nie powiedzialem ze chce w pełnej rozdzielczosci a ja jak chce pelna mam mu podeslac jakie zdj i wyekportuje pojedyncze ale dla niego to dodatkowa robota

Facet idzie ci na rękę i chce przygotować kilka w pełnym rozmiarze.

Zdjęcia daje się w rozmiarach zgodnych do docelowego przeznaczenia. Przeważnie w dwóch, jeden podgląd- internet, drugi wydruk albumowy. Zdjęć w pełnym rozmiarze nie daje się bo jedyne ich zastosowanie to wydruk wielkoformatowy. A pod taki wydruk plik przygotowuje się osobno, tak samo fotografowie dodatkowo zarabiają na takich wydrukach bo dobrze to zrobić porządnie od początku do końca, a nie by klient latał po tanich labach i skaszanił czyjąś pracę.
Obecnie standard to Full HD czyli 1920×1080 a ty masz 2126x1500.

Nie masz co się oburzać bo zdjęcie to papierowa fotografia a nie wyświetlone 8k na przekontrastowanym z podbitą saturacją i wyostrzeniem telewizorze gdzie widać każdy pryszcz i zmarszczkę. Trzeba było na poziome umowy takie rzeczy spisywać bo i cena pewnie byłaby x8 większa jeżeli miałeś fotografa który robił retusz i jakieś zabiegi w PS.

grizz
16-02-2019, 23:01
Już dajcie spokój z gloryfikowaniem tych umów. C'mon. Klient musi sie na wszystkim znać? Przecież to fotograf powinien mu wytłumaczyć na początku co i jak dostanie. Powinien tez wiedzieć jakie są dzisiaj standardy wyświetlania.

Wyszło jak wyszło. Klient chce inaczej, no to kurcze zróbmy mu dobrze. (nauczymy się na przyszłość ustalać pewne rzeczy i mieć sensowny workflow obróbki). Jasne możemy obstawać przy swoim, tylko, że chyba lepiej mieć zadowolonego klienta niż złego?

Umbra
17-02-2019, 00:20
Ja daję pełną rozdzielczość. Niemniej jednak wygląda mi to na typowe januszostwo - wziąć jakiegoś lamusa za grosze, a potem oczekiwać Bóg jeden wie czego.

KaarooL
27-02-2019, 20:24
Podejrzewam że ktoś tu chciał mocno przyoszczędzić i efekt jest wiadomy... Nooo, chyba że impreza była focona Nikonem D1 - wtedy możnaby powiedzieć że rozdzielczość bliska jest natywnej.

Na miejscu Zainteresowanego dorzuciłbym gościowi kilka stówek i poprosił o pliki RAW bez żadnego kombinowania - o ile oczywiście zdjęcia się bronią a związek rokuje na długi dystans.
Po czasie ów fotograf pewnie wywali te RAW'y i już nie będzie o co się dobijać.

andystar
27-02-2019, 21:49
Nigdy nie zlecam nikomu żadnych prac na zasadzie "Panie dogadamy się". Bo wtedy nie wiadomo co ma być robione, za ile i w jakim terminie. Zlecenie na takiej zasadzie wychodzi dużo drożej, robione jest byle jak i termin nigdy nie jest dotrzymany.
Powinno zawierać się umowę na piśmie i precyzować co ma być zrobione, za ile, w jakim terminie i jakie są kary umowne dla obu stron.
Jeśli osoba fotografująca kilka lat (staż na forum) nie umie zamówić zdjęć ślubnych ze swojego ślubu i zgadza się na kilkumiesięczny termin oddania prac to chyba coś jest nie tak.
Dawno temu (fotografuję od 48 lat) zdjęcia ze ślubu oddawało się najdalej po dwóch tygodniach, bo czasami po kilku miesiącach nie było już komu oddawać.
W dobie cyfrowej zdjęcia powinny być też w miarę szybko jeśli fotograf traktuje swoją profesję poważnie. Jak ma nadmiar zleceń to powinien zatrudnić pracowników do obróbki zdjęć i traktować klienta poważnie.
Przy normalnej umowie ( z zapisanymi karami) nikt nie pozwoliłby sobie na robienie z klienta balona, bo sąd przywołałby go do porządku.

morzon
27-02-2019, 22:03
Jeśli osoba fotografująca kilka lat (staż na forum) nie umie zamówić zdjęć ślubnych ze swojego ślubu i zgadza się na kilkumiesięczny termin oddania prac to chyba coś jest nie tak.
Dawno temu (fotografuję od 48 lat) zdjęcia ze ślubu oddawało się najdalej po dwóch tygodniach, bo czasami po kilku miesiącach nie było już komu oddawać.
W dobie cyfrowej zdjęcia powinny być też w miarę szybko jeśli fotograf traktuje swoją profesję poważnie.

Kilkumiesięczne terminy to całkiem powszechna praktyka, nie ma w tym nic dziwnego zwłaszcza przy dobrych i rozchwytywanych fotografach (akurat ten opisywany w wątku raczej taki nie jest, ale piszę ogólnie o branży).

andystar
27-02-2019, 22:22
Byłem kilka lat temu na ślubie na którym zdjęcia i film robili normalni zawodowcy. I film i zdjęcia były po dwóch tygodniach. Film kręciła ekipa z telewizji a zdjęcia robił dobry (znany) fotograf. Nie było problemu z terminem i z jakością. Nie mówię o cenie, bo to też nie było problemem dla zlecającego.
W mniejszej skali ale wszędzie powinnom być podobnie.
Widziałem też śluby, że zdjęcia były rozdawane gościom przed kościołem (przesyłane, obrabiane i drukowane w vanie przed kościołem).
Jak klienci pozwalają robić się w balona to ich sprawa i nie powinni mieć do nikogo pretensji z tego powodu.

KaarooL
28-02-2019, 00:02
Owe kilkumiesięczne terminy odbioru zdjęć ślubnych to żart z klienta, w dodatku robiony na jego koszt. Jeśli ludzie zgadzają się na taki układ, to już jest ich problem.

Moim zdaniem sensowny termin na odbiór zdjęć to 4-8 tygodni.

Wiele osób patrzy głównie na cenę i pomija dosyć istotną kwestię -> większość tak zwanych fotografów nie robi kopii zapasowych. Im dłużej ktoś tam kisi zdjęcia, tym bardziej rośnie ryzyko wystąpienia scenariusza, w którym pliki przejdą do historii.

Umbra
28-02-2019, 00:41
Byłem kilka lat temu na ślubie na którym zdjęcia i film robili normalni zawodowcy. I film i zdjęcia były po dwóch tygodniach. Film kręciła ekipa z telewizji a zdjęcia robił dobry (znany) fotograf. Nie było problemu z terminem i z jakością. Nie mówię o cenie, bo to też nie było problemem dla zlecającego.
W mniejszej skali ale wszędzie powinnom być podobnie.
Widziałem też śluby, że zdjęcia były rozdawane gościom przed kościołem (przesyłane, obrabiane i drukowane w vanie przed kościołem).
Jak klienci pozwalają robić się w balona to ich sprawa i nie powinni mieć do nikogo pretensji z tego powodu.

Kiedyś waliło się lampą na wprost, a zdjęć się nie retuszowało/obrabiało. Oddawało się do labu i do ludzi. Teraz jest trochę inaczej. Nie było też problemu z selekcją - analog nie pozwalał, a i ludziom nie zależało tak na jakości.

andystar
28-02-2019, 09:59
Nie oddawało się do Labu tylko szło się do ciemni i robiło się powiększenia pod powiększalnikiem. Wcześniej trzeba było przygotować "chemię" samodzielnie ważąc składniki.
Trudności nie były mniejsze tylko innego typu.
A Lampą też nie waliło się na wprost. Sufity były zawsze i używało się błysku odbitego (na ślubach tzw. "cywilnych"). W kościołach było trochę trudniej.
Na jakości ludziom zależało zawsze. Problem był taki, że robiąc zdjęcia np. na dwóch filmach (72 zdjęcia) nie miałeś tysiąca zdjęć z których wybierasz pięćdziesiąt.

krzysiekn
01-03-2019, 07:54
Dokładnie,w dobie analoga brałeś kilka filmów x 36 i robłeś zdjęcia.Nie robiłeś serii zdjęć przy np.zakładaniu obrączek.Kiedyś na forum widziałem takie zdjęcia.Seria może 20-30 (nie pamietam-ale dramatycznie dużo).:grin:.Teraz natrzaska się 1000-3000 zdjęć i trzeba to obrabiać

Umbra
01-03-2019, 10:08
Nie oddawało się do Labu tylko szło się do ciemni i robiło się powiększenia pod powiększalnikiem. Wcześniej trzeba było przygotować "chemię" samodzielnie ważąc składniki.
Trudności nie były mniejsze tylko innego typu.
A Lampą też nie waliło się na wprost. Sufity były zawsze i używało się błysku odbitego (na ślubach tzw. "cywilnych"). W kościołach było trochę trudniej.
Na jakości ludziom zależało zawsze. Problem był taki, że robiąc zdjęcia np. na dwóch filmach (72 zdjęcia) nie miałeś tysiąca zdjęć z których wybierasz pięćdziesiąt.

No nie wiem. Jak widzę zdjęcia ze ślubu T. Lisa z lat 90, to widzę jednak lampę na wprost i słabe kadry.