PDA

Zobacz pełną wersję : Plik profilu kolorow monitora - czy warto robic jego backup ?

nigel
11-06-2010, 22:03
Witam

mialem kalibrowany i profilowany monitor (NEC), za pomoca urzadzenia Color Munky (nie wnikam, na ile jest ono dobre, czy zle). Efekt jest jak dla mnie bardzo dobry - odbitki z labu wychodza takie jak chce, ludzie ktorzy ogladaja moje zdjecia nie maja zastrzezen do kolorystyki itp.
Ale do rzeczy. Otoz oprogramowanie Color Munky'ego utworzylo profil kolorow i zapisalo go w systemie. Plik znajduje sie standardowo w katalogu profili Windowsa, ma rozszerzenie icm.
Teraz moje pytanie. Czy warto zbackupowac sobie ten plik ? Tzn czy jesli przeinstaluje system i wgram ten profil, to czy na wczesniej skalibrowanym monitorze, uzyskam ten same efekt jaki mam dzis ?

dzieki za wszelkie wskazowki.

sznuras
13-06-2010, 08:53
Warto jeśli planujesz reinstalacje systemu w najbliższym czasie.
Kalibracja (profil) monitora trzeba powtarzać co jakiś czas aby mieć kolory odbitek takie jak na ekranie.
Oprofilowanie nie jest operacją robioną raz na całe życie monitora ;)

Przemek Paśnik
13-06-2010, 08:59
Warto jeśli planujesz reinstalacje systemu w najbliższym czasie.
Kalibracja (profil) monitora trzeba powtarzać co jakiś czas aby mieć kolory odbitek takie jak na ekranie.
Oprofilowanie nie jest operacją robioną raz na całe życie monitora ;)

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale tą wypowiedzią przeczysz sam sobie...

Andrzej Olender
13-06-2010, 10:14
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale tą wypowiedzią przeczysz sam sobie...

Nie przeczy, kolega pisze wyraźnie :)

Warto jeśli planujesz reinstalacje systemu w najbliższym czasie

Przemek Paśnik
13-06-2010, 10:26
No tak, w sumie i Ty i kolega macie rację, tylko ile to jest najbliższy czas? ;-P. Z mojej strony jednak czapka z głowy :)