PDA

Zobacz pełną wersję : Poznań > Sztokholm i dalej...

antolll
11-06-2010, 19:58
Witajcie!
Jestem na forum nieznany, pewnie z racji braku avatara, i rzadkich wpisów, z reguły w cafe nikon ;)
Mimo to chciałem poprosić o radę...
Jedziemy pod koniec czerwca w 3-4 osoby osobówką 300km na północ od Sztokholmu malować domki :D

I zaszokowały mnie ceny najsensowniejszego promu Gdańsk > Sztokholm, na samochód + kierowca + pasażerowie = 990zł w JEDNĄ STRONĘ.
1. Czy opłaca się tamtędy, czy może inny prom, a może cały czas lądem? (czas dotarcia nie ma znaczenia, ma być tanio, zakładam że auto, mimo 15 lat na karku nie wysiądzie w trasie ;) ).
2. Czy WSZYSTKO do jedzenia jest tam tak strasznie drogie i powinienem zabrać wszystko z Polski, czy są jakieś produkty w normalnych cenach na miejscu i czegoś nie zabierać?
Dziękuję!

Jaskier
11-06-2010, 22:33
Witam,
jak to jest ze Szwecją:
1) z dojazdem samochodem to nie wiem bo zawsze latałem, ale znajomi Węgrzy śmigają cały czas lądem, nie bawią się w promy!
2) a czy wszystko jest drogie, hmm to zależy kto w czym gustuje, wędliny i mięso - smakują "inaczej", ale zdatnego do zjedzenia też się coś da znaleźć, bułki można kupić za 1kr! Nie wiem jak będziecie długo te domki malować i w jakim rejonie, bo to ma duże znaczenie, ale jak krótki okres to można zaopatrzyć się w swoje jakieś konserwy!
Nie wiem co więcej napisać, to tak na szybko....
Pozdrawiam

Paput
11-06-2010, 22:49
Ja proponuję od siebie wyjazd Świnoujście - Ystad, a potem dalej samochodem. Może wyjdzie taniej...
Z Poznania to i bliżej no i więcej Szwecji się zwiedzi :D
2610 SEK / 1125 PLN za kierowcę + 5 osób w dwie strony (Unity Line).

grudzinsky
12-06-2010, 00:03
nie wiem gdzie szukales cen, ale mi wyszlo, ze w dwie strony za 4 osoby + samochod + 4 lozka + 4 fotele (droga powrotna) jest 1616zl. taka cene wyplula mi Stena Line.
glupio, ze trzeba koniecznie wykupic miejsce spiace. czesto plywam promem i na cale szczescie tu nie zmuszaja do takich rzeczy :D mozna spac gdzie sie chce :D

tek
12-06-2010, 09:36
a wracając do drogi lądowej, czy przejazd przez most pomiędzy Danią i Szwecją jest płatny? Jeżeli tak to ile?

kwieciu
12-06-2010, 09:46
tak, jest płatny - wg wikipedii 38E

mario_b
12-06-2010, 10:56
Nie tylko most z Kopenhagi do Malmo jest płatny.

Wcześniej musicie przejechać mostem na Wielkim Bełtem.
Ceny tych przejazdów w jedna stronę kształtują się mniej więcej tak:
http://www.visitdenmark.pl/polen/pl-pl/menu/salgsled/fakta/a-z-liste/mosty.htm

Dobre rozwiązanie podał Paput.
Prom Świnoujście-Ystad:
http://www.unityline.pl/cennik/cennik_indywidualny/c_01_05_2009_30_09_2009 -1116 w obie strony. Płynąłem tym promem jest całkiem znośnie.

Powinno wyjść taniej a przede wszystkim szybciej i wygodniej niż jechać przez Danię.

Dojechać tylko do Świnoujścia.

Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że często w okresie wakacyjnym są straszne korki na drodze do Świnoujścia, nieraz w nich stałem jadąc nad morze, można nie zdążyć na prom.

Z Ystad do Sztokholmu masz jeszcze ponad 600km.

Inna opcja:

Z Poznania musisz dojechać do Świnoujścia, podobną trasę zrobisz prawdopodobnie do Sassnitz(Niemcy), tu masz prom do Trelleborgu(Szwecja), tańszy niż Świnoujście -Ystad i krótsza trasa więc szybciej przepływa:
http://www.eskandynawia.pl/promy_pdf/scan_sas-tre.pdf

Jeszcze jeśli chodzi o ceny, to jednak najlepiej zabrać ze sobą jak najwięcej jedzenia, na promach widać kto jedzie z Polski na dłużej po samochodach, są załadowane na maxa produktami spożywczymi z długim terminem przydatności.
Jadąc tak daleko raczej nie będziecie tam dwa tygodnie, przynajmniej dwa miesiące albo i dłużej, tak wiec jedzenia jak najwięcej sie zmieści i papierosy jak ktoś pali, no i alkohol jest drogi.

http://www.szwecja.modos.pl/przykladowe-ceny-w-szwecji.html

http://www.szwecja.zachlebem.info/koszty.html

antolll
12-06-2010, 11:25
Wielkie dzięki wszystkim, chyba zdecyduję się na Sassnitz>trelleborg ;)
Jedzenia bierzemy pełen bagażnik i być może trumnę na dachu ;)

mario_b
12-06-2010, 12:24
I nie zapomnij aparatu :)
Skandynawia jest całkiem ładna :)

antolll
12-06-2010, 13:31
Biorę biorę, ino taki na c ;) Za to z nader przyzwoitymi szkłami, więc liczę, że mimo wszystko uda mi się zrobić coś ciekawego.

Rafał_Sz
12-06-2010, 14:04
Biorę biorę, ino taki na c ;) Za to z nader przyzwoitymi szkłami, więc liczę, że mimo wszystko uda mi się zrobić coś ciekawego.
Takie na "c" w Szwecji wymagają kwarantany.
;)

melewap
12-06-2010, 18:15
Często ludzie jeżdżą trasa z Polski do Niemiec do Sassnitz, potem promem 4h do Trelleborg i dalej na północ w stronę Sztokholmu. np ta firma tak jeździ http://www.maxpolprzewozy.pl/oferta.html . Myślę ,ze możesz do nich zadzwonić i zapytać o szczegóły, pewnie nie będzie kłopotu z uzyskaniem informacji. Jak będziesz miał okazje to wal do Sztokholmu, piękne miasto!

Mavierk
12-06-2010, 18:36
Mój tata jeździł 20 lat do Szwecji do Sztokholmu i w ostatnich latach zawsze wybierał trasę: Świnoujście - Ystad (prom około 6 godzin, najlepiej na ten na noc) a następnie do stolicy autostradką (tylko nie jedź powyżej 180, bo szwedzi dzwonią do policji i Was zdejmą gdzieś za jakimś miastem :) ).
Droga - marzenie, widoki - zwłaszcza koło Jonkoping (kilkadziesiąd kilometrów koło pięknego jeziorka).

mario_b
13-06-2010, 00:47
W Szwecji max. prędkość na autostradzie to z tego co pamiętam 110km/h, teren zabudowany to 50km/h, czasem znaki mogą mówić inaczej i wtedy można szybciej.
Za wykroczenia drogowe są bardzo wysokie mandaty(podobnie jak w Norwegii), czasem nie warto się spieszyć. Znam takich co już tam płacili, mało przyjemne finansowo.
Na drogach jest monitoring, policja w nieoznakowanych samochodach, widziałem takie zatrzymania na autostradach w Danii. W Szwecji pewnie będzie podobnie.
Chcesz sobie szybko pojechać? Będziesz miał okazję na autostradach w DE :) w drodze do Sassnitz. Ale i w Niemczech są czasem ograniczenia prędkości, a wysokość mandatu, mimo iż niższa niż w Skandynawii jest dość nieprzyjemna, zwłaszcza, że od obcokrajowców honorują tylko i wyłącznie gotówkę. Taki właśnie mandacik mam już na swoim koncie. Chcieli mi wtedy zabrać Nikona ;) ale (trochę z przebojami) skończyło się zapłaceniem mandatu i pojechaliśmy dalej.
Ogólnie Szwedzi bardzo przestrzegają przepisów drogowych, w Malmo jeździło mi się rewelacyjnie, ich zachowanie na rondach jest wzorowe.

akustyk
13-06-2010, 18:46
mosty w Danii, jak ktos pisal - sa platne. Store Belt (sp?) jesli dobrze pamietam 220 DKK,
Oresundborg wiecej (chyba 250 DKK). mozna przeplynac promem z Puttgarden (DE) do
Rodbyhavn (DK), co oszczedzi troche paliwa (ale jest drozej niz most Store Belt), ale
czasowo troche wyjdzie.

antolll
14-06-2010, 13:59
E, zbadałem wszystkie za i przeciw, i okazuje się że jakbym nie jechał, to wychodzi tak samo cenowo, więc prawdopodobnie zdecyduję się na Poznań>Gdańsk>Sztokholm i dalej autem ;)