PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wywoływaniem zdjęć

jaro_jk
11-06-2010, 15:16
Posiadam monitor Eizo FL S2031 skalibrowany przy pomocy huey pro x-rite, gamma 2.2, temp 6500 K, zdjęcia obrabiam na Gimpie, Digikamie i PS CS3, przestrzeń barw Adobe RGB, zdjęcia wywołuję w foto as. Kolory jak najbardziej są super, szczegóły w światłach i półcieniach ok. Generalnie jestem bardzo z tego fotolabu zadowolony. Problem jest z cieniami, na zdjęciach wychodzą sporo ciemniej, niż na monitorze, utrata szczegółów jest spora. W czym problem ?

ruffio
11-06-2010, 21:18
Poczekaj jak przyjdzie Czornyj - on Ci wszystko wyklaruje :)

jaro_jk
15-06-2010, 12:14
No nie wierzę, nikt nie jest mi wstanie nic poradzić ? Nikt nie wywołuje zdjęć, i nikt nie spotkał się z takim problemem ?

markB
15-06-2010, 18:34
Nie wiem co to za jedno foto-as, jeśli to zwykły lab to przestrzeń sRGB zupełnie wystarczy. Może mają profil ICC do pobrania, mógłbyś lepiej skoordynować monitor z ich maszyną. A kolega ruffio ma rację: Czornyj wszystko wyjaśni koledze z Krakowa.

Doe
15-06-2010, 19:04
Przed wysłaniem do labu musisz w takim razie rozjaśnić cienie.

Problem jest z cieniami, na zdjęciach wychodzą sporo ciemniej, niż na monitorze, utrata szczegółów jest spora. W czym problem ?

jaro_jk
15-06-2010, 19:24
Przed wysłaniem do labu musisz w takim razie rozjaśnić cienie.

Niby to logiczne, ale patrząc na histogram wszystko jest ok. Poza tym rozjaśnianie cieni też ma swoje granice.

jaro_jk
15-06-2010, 19:25
Nie wiem co to za jedno foto-as, jeśli to zwykły lab to przestrzeń sRGB zupełnie wystarczy. Może mają profil ICC do pobrania, mógłbyś lepiej skoordynować monitor z ich maszyną. A kolega ruffio ma rację: Czornyj wszystko wyjaśni koledze z Krakowa.

No właśnie mam problem, żeby się z nim skontaktować.

maniek@n
15-06-2010, 23:44
Przed oddaniem do wywołania skonwertowałbym pliki do sRGB. Poza tym dla porównania warto skorzystać z usług innego labu.

ryszkut
16-06-2010, 20:05
no i ściągnąć profil ICC labu. jesli masz dobry monitor to z profilem powinno być "idelanie"... ale ja się nie znam

jaro_jk
17-06-2010, 10:40
Dzięki za rady. Ja powoli dochodzę do wniosku, że problem tkwi w mniejszej dynamice tonalnej papieru (może całego systemu wywoływania zdjęć przy pomocy fotolabu), niż ta, którą posiada aparat i monitor. Nie wiem czy dobrze myślę, ale z tego co czytam tak wynika. Wypadałoby teraz dowiedzieć się w jaki sposób przygotowywać zdjęcia, żeby problem zminimalizować.

Rasik
18-06-2010, 02:25
Wiesz, monitor świeci a papier nie, weź to pod uwagę. No i mniejsza dynamika papieru też robi swoje.