PDA

Zobacz pełną wersję : sklep internetowy z wymaganiami

kruszyna
11-06-2010, 14:59
Witajcie
Spróbuję w miarę treściwie i konkretnie. Potrzebuję pomocy odnośnie budowy sklepu internetowego od podstaw.

Niektóre wymagania
opcje administracyjne w języku polskim
na początek będzie około 200-400 towarów potem około kilku tysięcy
wystawianie faktur poprzez system admin i wysyłanie ich w PDF do klientów poprzez np e-mail
ceny w sklepie przy towarach w cenie netto i brutto jednocześnie
wstawienie swojego logo itp w automatycznych e-mailach i oczywiście na stronie
ustawienie wszystkiego na serwerze który posiadam

Od razu napisze że miałem styczność ze sklepem magento niby to super wypasionym ale człowiek który to robił był zwykłym amatorem i się po prostu nie znał. Rozwiązałem umowę po tym jak stwierdził że po co panu numer NIP na fakturach które pan wystawia. Ta opcja magento tego nie miała i tych innych które wymieniłem.
Prośba moja to o podanie albo sprawdzonego rozwiązania które mogę obsłużyć sam nawet w zakresie jakiejś tam aktualizacji lub instalacji (raczej czaję bazę w świecie kompów i napisać coś w html potrafię:D więc może bym sobie poradził). Lub po prostu dajcie znać kto z kolegów na forum robi dobrze w tym kierunku i co najważniejsze tanio hehe;P
Proszę też o nie pisanie postów pod tytułem: a bo w tym magento to trzeba było to i tamto lub po co ci sklep z cenami takimi a takimi. Nie wiem nie znam się i staram się odnaleźć pomoc w kręgu w którym już nie raz ktoś mi pomógł.

Zaznaczam że stawianie sklepu tak jak to robił poprzednik przez uuuu... ...5 miesięcy to nie to czego oczekuję:) (byłem za miętki chyba...:))
Pozdrawiam serdecznie i czekam na jakieś info.

sawi
11-06-2010, 16:18
człowiek który to robił był zwykłym amatorem

najważniejsze tanio hehe;P

Jakoś tak mi się wydaje, że te dwa kawałki Twojej wypowiedzi wyjaśniają się wzajemnie :)

Akurat na magento nie pracuje, ale specyfikacja, community, wieści z sieci mówią, że to nie jest zły system i bardzo modyfikowalny.

piwkoo
11-06-2010, 16:35
Wypróbuj sklep: http://www.prestashop.com/
Jest darmowy, ale posiada wszystkie cechy płatnego skryptu. Ostatnio się nim pobawiłem i muszę stwierdzić ze bomba.
Ma wszystko to, o czym piszesz i wiele więcej, więc możesz na próbę sobie zainstalować :)

sawi
11-06-2010, 16:42
Wypróbuj sklep: http://www.prestashop.com/
Jest darmowy, ale posiada wszystkie cechy płatnego skryptu. Ostatnio się nim pobawiłem i muszę stwierdzić ze bomba.

Jasne, zgadzam się - sam jestem na etapie planowania wdrożenia w oparciu właśnie o presta.
Jednak w oparciu, czyli zakładam, że to będzie baza, a wszelkie dodatkowe funkcjonalności
będę dopisywał jako własne moduły lub modyfikował dostępne.
Ale podobnie da się*to zrobić w taki sam sposób w Magento - które dla mnie jednak po
rozpoznaniu okazało się być zbyt rozbudowane i mieć za dużo funkcji, za dużo wymagać
od serwera - tylko to trzeba wybrać, albo biorę jak jest, albo modyfikuje w przyzwoity
sposób. Sklep to nie blog - tu będą "chodzić" pieniądze.

piwkoo
11-06-2010, 18:13
Ja się na sklepach nie znam, nigdy nie robiłem i raczej robić nie będę, mam za małą wiedzę na ten temat. Po prostu bardzo mi się spodobał ten silnik, jest w zasadzie intuicyjny i ma funkcje, które potrzebuje kolega kruszyna :)

Kiedyś jeszcze sprawdzałem ZenCarta, ale czy to jest nadal darmowy skrypt to nie wiem.

Oczywiście najlepiej tak jak sawi napisał, żeby ktoś kto się na tym zna "pogrzebał" w nim po swojemu :)

sawi
11-06-2010, 18:16
Kiedyś jeszcze sprawdzałem ZenCarta, ale czy to jest nadal darmowy skrypt to nie wiem.

ZenCart jest darmowy - jednak to silnik bazujący na osCommerce, co moim zdaniem nie
jest dla niego dobrą rekomendacją :)

GeparD
12-06-2010, 05:40
czyli jesli sklep online to od osCommerce trzymac sie z daleka? mozna wiedziec dlaczego?

lopo
12-06-2010, 19:19
Można jeszcze spróbować drupal+ubercart.

sawi
12-06-2010, 23:37
czyli jesli sklep online to od osCommerce trzymac sie z daleka? mozna wiedziec dlaczego?

Ponieważ nader często wraz z nazwa osCommerce pojawia się termin "spaghetti code".

GeparD
13-06-2010, 02:57
to tlumaczy wszystko, dzieki...

kruszyna
13-06-2010, 10:29
sawi te tanio to było z uśmiechem.. zresztą wiadomo o co cho:)
Dzięki za podpowiedzi sprawdzę te sklepy.
Jeżeli chodzi o magento to fakt, wymaga od serwera bardzo wiele. Mało brakowało abym wykupił już kolejny serwer bo mój trzeszczał na szwach. Ogólnie system zarządzania ok. Wtyczki pewno są aby go spolszczyć maksymalnie ale sam już z tym bym nie poradził z braku czasu a i chęci po wielu przepychankach.
Czekam jeszcze na jakieś rozwiązania albo polecenie jakiegoś kolegi z forum który robi to dobrze:) Pogadał bym a nóż się dogadamy. wolę wspierać "swoich" Poza tym jest ktoś od tych spraw na forum tylko nie pamiętam kto. Jak nie było mi to potrzebne to weź i zapamiętaj:)
Pozdrawiam

kruszyna
21-06-2010, 08:25
Poza tym jest ktoś od tych spraw na forum tylko nie pamiętam kto. Jak nie było mi to potrzebne to weź i zapamiętaj:)
Pozdrawiam

Jak tam Panowie i Panie nie ma nikogo kto może pomóc?

Rafał_Sz
21-06-2010, 10:23
(...)weź i zapamiętaj:)
Pozdrawiam

A tu szukałeś?

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=114873