Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pierścienie - ECO czy nie?

ozi1024
11-06-2010, 09:28
Witam.

Przymierzam się do zakupu pierścieni pośrednich do mojego 50/1,8. Od razu mówię, że szukajki użyłem, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Znalazłem w foto-tipie pierścienie do nikona w wersji ECO oraz nie-ECO. Te ECO różnią się podobno tylko bagnetami, które są z plastiku, a w wersji droższej są metalowe. Ceny to 195 lub 299zł, na obie wersje mnie stać, jednak różnica 100zł to dla mnie nawet sporo, więc jeśli wersja ECO sprawuje się równie dobrze, a jedynie należy uważać jak w KITach nikona, by nie wyrwać bagnetu, takie rozwiązanie mnie zadowoli.

Prosiłbym o pomoc, szczególnie osoby, które jednego z tych dwóch zestawów używały. Z góry dzięki za pomoc.

I linki do wspomnianych zestawów:
ECO (http://www.foto-tip.pl/sklep/pierscienie_posrednie_13mm_21mm_31mm_do_nikon_wers ja_eco-p-1582.html)
nie-ECO (http://www.foto-tip.pl/sklep/pierscienie_posrednie_13mm_21mm_31mm_do_nikon-p-1142.html)

marciing
11-06-2010, 10:10
Ja używam wersji eco i nie narzekam ;) całość jest dobrze spasowana, nie ma żadnych luzów a materiał, z którego całość jest wykonana jest solidny.

ozi1024
11-06-2010, 17:40
Może ktoś jeszcze się wypowie?

Kostek93
11-06-2010, 17:59
Ja z kolei używam wersji 'nie-eco' takich jak te:

http://www.allegro.pl/item1073741060_pierscienie_posrednie_makro_nikon_a utomatyczne.html

i również mogę je z czystym sumieniem polecić. Wcześniej były w nich jakieś metalowe elementy we wnętrzu, które dawały jakieś nieporządane reflexy na zdjęciach, ale w moim zestawie (kupionym jakiś miesiąc temu) środek jest już wyklejony czarnym materiałem i wszystko jest ok.

Natomiast muszę powiedzieć, że podczas pstrykania zdjęć zdarza się, że dość często znieniam konfigurację pierścieni przy aparacie i coś mi się wydaje, że w przypadku pierścieni eko może być problem z ich żywotnością (bo w sumie to tylko plastik), ale to tylko moje prywatne odczucie. Ja dołożenia 90 zł nie żałuje...

ozi1024
11-06-2010, 18:10
Natomiast muszę powiedzieć, że podczas pstrykania zdjęć zdarza się, że dość często znieniam konfigurację pierścieni przy aparacie i coś mi się wydaje, że w przypadku pierścieni eko może być problem z ich żywotnością (bo w sumie to tylko plastik), ale to tylko moje prywatne odczucie. Ja dołożenia 90 zł nie żałuje...

Faktycznie. Chyba nie warto oszczędzać i kupić te lepsze.

marciing
11-06-2010, 18:31

ten materiał jest chyba nawet lepszy niż w obiektywach z plastikowym bagnetem. Skoro przy obiektywach ciężko ułamać itp to tu tak samo.

ozi1024
11-06-2010, 18:40
Zamówiłem metalowe.

Razem z kurierem za pobraniem wyjdzie mnie to 288zł.
Dzięki wszystkim za pomoc:)