Zobacz pełną wersję : Czas naświetlania d90 ;/
damian.dab85
10-06-2010, 22:41
Witam,
Od jakiegoś czasu światłomierz w d90 wskazuje dziwne parametry ustawienie ekspozycji. Kiedy celuje w źródło światła tzn. taka zwykła lampka biurkowa (40W ) jestem zmuszony ustawić czas 1/15, f13, iso 200 ( bardzo rzadko korzystam z wyższych parametrów iso, no może jeszcze iso 320 ). Dzisiaj jak robiłem zdjęcia w świetle zastanym - słonecznym już zachodzącym tj. godz. 20.30, stałem tyłem do słońca. Ponownie byłem zmuszony ustawić takie małe parametry. Jeszcze niższe, aniżeli wcześniej - nawet 2" - 6, przy f5.6, iso 200./ 1/30, f3.8 iso 320;
Podsumowując, aparat wskazuje małe parametry, przy (według mnie ) dobrym oświetleniu. Muszę mocno się nakręcić pokrętłami do prawidłowej ekspozycji ;/
Wcześniej nie miałem takich problemów (?), czy to problem aparatu, czy ja coś źle myślę ?
Pozdrawiam.
Antonioo
10-06-2010, 22:46
zdjęcia,zdjęcia,gdzie zdjęcia?
wrzuć, ale zostaw exif i max rozmiar 900 pikseli na dłuższym boku....
a po zrobieniu zdjęcia jest ono
a) niedoświetlone
b) prześwietkone
a moze
c) normalne?
wybierz odpowiedź: a, b lub c
jeśli wybrałeś c sam sobie odpowiedz..
a jeśli pozostałę 2 - ja Ci nei pomogę, gdyż sie nie znam na światłomierzach
może przestawiona jest korekta ekspozycji w aparacie
Remorant
10-06-2010, 23:07
na bank cos przestawiles, zresetuj ustawienia aparatu
Pawlus86
10-06-2010, 23:10
Wcisnij przycisk korekty ekspozycji, możliwe że masz tam na + ustawione.
damian.dab85
10-06-2010, 23:24
Zaraz wrzucę zdjęcia :)
damian.dab85
10-06-2010, 23:51
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img42.imageshack.us/img42/8540/dsc0092xd.jpg)
2.
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/7853/dsc0094rw.jpg)
3.
źródło (http://img408.imageshack.us/img408/6869/dsc0098t.jpg)
4.
źródło (http://img267.imageshack.us/img267/5903/dsc0099r.jpg)
Kurcze, może trochę za duże ;/
Jesli chodzi o 2 pierwsze zdjecia, to masz pomiar punktowy, czyli obszar pomiaru jest niewielki, i roznica w naswietleniu wynika z roznicy w pomiarze(nie trafiles w ten sam pnkt), w wypadku zdjec 3 i 4 jest ok, masz wlaczony pomiar matrycowy i rozjasnine sa najjasniejsze obiekty(lampa i to na co swieci).
mironoza
11-06-2010, 10:14
na obrazku 1 przysłona 11 na 3 i 4 14. To dość mocne przymknięcie.
Tobie wydaje się, że jest dużo światła, a tak nie jest - żarówka 40 nie jest wcale taka mocna.
Może spróbuj otworzyć przysłonę na max, zrób kilka zdjęć i porównaj? Bo przysłona 11 czy 14 to mocne przymknięcie jeśli masz iso też niskie.
No ale to wyżej już zostało powiedziane, że są różne metody pomiaru światła!
Psychotrop
11-06-2010, 13:22
a zadam może głupie pytanie.
nie masz jakiegoś filtru nałożonego na obiektyw ?
To co człowiekowi się wydaje nie koniecznie wygląda tak samo dla aparatu. Aparat mierzy światło odbite od powierzchni a te w zależności od koloru bądź faktury robią w to w różnoraki sposób. Z aparatem jest wszystko ok i musisz być świadom, że domykając przysłone wydłużasz czas jak to się stało w przypadku lampki. Jeśli następnym razem w plenerze spotkasz się z taką sytuacja daj pomiar światła matrycowy i podnieś ISO- wysoka czułość wcale nie gryzie.
damian.dab85
11-06-2010, 13:40
Mam zwykły UV Marumi,ale cały czas mam założony. Zapamiętam wskazówki :D
Tak dużych przysłon używa się tylko do specjalnych celów.Z ich użyciem poza ogromnym ograniczeniem światła wiążą się niekorzystne zjawiska(głównie wzrost aberracji i spadek rozdzielczości).W normalnych/przeciętnych warunkach i do zwykłych ujęć 11 to już maksimum.Najlepiej nie przekraczać 8-9,bo większość obiektywów ma najlepsze parametry w tych granicach.Oczywiście to taka ogólna rada.Co innego,kiedy fotograf wie dokładnie czego się może spodziewać i co chce osiągnąć.Najlepiej włączyć tryb A,ustawić np. f/7.1 i pozwolić automatyce dobrać czas.ISO w D90 można śmiało podkręcać do 800 bez żadnych skutków negatywnych,nawet w nieco słabszym oświetleniu.
Blasius.G
12-06-2010, 10:28
Tak dużych przysłon używa się tylko do specjalnych celów.Z ich użyciem poza ogromnym ograniczeniem światła wiążą się niekorzystne zjawiska(głównie wzrost aberracji i spadek rozdzielczości).W normalnych/przeciętnych warunkach i do zwykłych ujęć 11 to już maksimum.Najlepiej nie przekraczać 8-9,bo większość obiektywów ma najlepsze parametry w tych granicach.Oczywiście to taka ogólna rada.Co innego,kiedy fotograf wie dokładnie czego się może spodziewać i co chce osiągnąć.Najlepiej włączyć tryb A,ustawić np. f/7.1 i pozwolić automatyce dobrać czas.ISO w D90 można śmiało podkręcać do 800 bez żadnych skutków negatywnych,nawet w nieco słabszym oświetleniu.
Przy widnych krajobrazach z powodzeniem f11 można używać. Nie jest to jakieś ekstremum, a i nie pogarsza jeszcze jakości tylko polepsza. Na zdjęciach powyżej faktycznie, jednak, taka przysłona jest za duża.
pieczarek
12-06-2010, 11:50
Tak dużych przysłon używa się tylko do specjalnych celów.Z ich użyciem poza ogromnym ograniczeniem światła wiążą się niekorzystne zjawiska(głównie wzrost aberracji i spadek rozdzielczości)....
Pierwszy raz spotykam się z takim stwierdzeniem.
Wg tego, co od dawna wiem (ale może wiem błędnie), przymknięcie przysłony powoduje zmniejszenie niektórych aberracji. Ponadto mocne przymknięcie powoduje naturalny wzrost dyfrakcji, której skutkiem jest pogorszenie jakości obrazu, co od biedy można określić spadkiem rozdzielczości.
Jak już napisałem, nie wykluczam, że błądzę. Czy byłbyś tak dobry i wyjaśnił skąd czerpiesz swoje informacje.
nokinnikon
12-06-2010, 11:55
Witam,
Od jakiegoś czasu światłomierz w d90 wskazuje dziwne parametry ustawienie ekspozycji. Kiedy celuje w źródło światła tzn. taka zwykła lampka biurkowa (40W ) jestem zmuszony ustawić czas 1/15, f13, iso 200 ( bardzo rzadko korzystam z wyższych parametrów iso, no może jeszcze iso 320 ). Dzisiaj jak robiłem zdjęcia w świetle zastanym - słonecznym już zachodzącym tj. godz. 20.30, stałem tyłem do słońca. Ponownie byłem zmuszony ustawić takie małe parametry. Jeszcze niższe, aniżeli wcześniej - nawet 2" - 6, przy f5.6, iso 200./ 1/30, f3.8 iso 320;
Podsumowując, aparat wskazuje małe parametry, przy (według mnie ) dobrym oświetleniu. Muszę mocno się nakręcić pokrętłami do prawidłowej ekspozycji ;/
Wcześniej nie miałem takich problemów (?), czy to problem aparatu, czy ja coś źle myślę ?
Pozdrawiam. Nie rozumiem dlaczego piszesz, że jesteś zmuszony nastawić czas 1/15 i f13 a nie jesteś zmuszony nastawić czas np 1/100 i f4 mówiąc szczerze tak naprawdę nie wiem o co Ci chodzi.
przymknięcie przysłony powoduje zmniejszenie niektórych aberracji.
Czyli których?
pioter m
12-06-2010, 12:34
Domykanie przyslony nie zawsze niweluje aberracje. To rozne obiektywy zachowuja sie roznie i tyle.
Dyfrakcja faktycznie 'zjada' rozdzielczosc i kiedy przegina sie z domykaniem przyslony mamy kiepskie foty. Moze glebia ostrosci staje sie wieksza, ale to 'skorka za wyprawke'. Najlepiej zorientowac sie, jak wyglada glebia ostrosci (dofmaster - kalkulator na WWW). Na krotkich ogniskowych hiperfokalna uzyskuje sie na duzo mniejszych przyslonach.
Jesli ktos chce wydluzyc czas - kupuje filtry ND.
Nalezaloby tez zapoznac sie z instrukcja obslugi, a szczegolnie rozdzialem traktujacym o pomiarze swiatla. Jezeli mierzy sie punktowo i aparat trafi w jasne pole, to reszta fotki bedzie czarna i kropka.
Pierwszy raz spotykam się z takim stwierdzeniem.
Wg tego, co od dawna wiem (ale może wiem błędnie), przymknięcie przysłony powoduje zmniejszenie niektórych aberracji. Czy byłbyś tak dobry i wyjaśnił skąd czerpiesz swoje informacje.
Czasem tak jest,że aberracja zmniejsza się wraz ze zwiększaniem przysłony,ale w niektórych obiektywach i dla niektórych ogniskowych.Często jest tak,że dla krótszych ogniskowych maleje ,a dla dłuższych rośnie albo odwrotnie.
Jednak kolega damian.dab85 ma Nikkora 18-105,a w tym obiektywie właściwie dla wszystkich ogniskowych aberracja rośnie wraz ze wzrostem przysłony(zmniejszaniem otworu),no poza najkrótszymi ogniskowymi dla których minimalnie spada lub się nie zmienia.Jeśli ktoś ciekaw warto spojrzeć na wykres na optyczne.pl.
pieczarek
13-06-2010, 18:26
Czyli których?
Z tego co wiem, przymykanie przysłony nie daje nigdy poprawy następujących wad obiektywu zaliczanych do aberracji:
- dystorsji
- aberracji chromatycznej lateralnej.
Potrafi natomiast dać poprawę w przypadku aberracji chromatycznej, komy, astygmatyzmu, może jeszcze jakiejś. Ale, jak podobno udowadniają to przytaczane wyżej testy, wcale tak nie musi być. Przynajmniej dla obiektywu 18-105.