Zobacz pełną wersję : slubne foty bez lampy
grzegorzw
10-06-2010, 20:06
Witam mam pytanie czy jest senstutaj moja obawa ze bez lampy nie dam dary na weselu... kosciol zrobie bo jest w miare jasny kosciol... ale jak sala bedzie ciemna to zdjecia wyjda kiepskie... macie jakies rozwiazanie jak robic zdjecia bez lampy sprzet to np. d700 i tamron 28-75 f.28
i np czy na takiej sali sie to uda...
http://www.filato.oit.pl/galeria.php
marciing
10-06-2010, 20:11
iso 12800 :D
superkomornik
10-06-2010, 20:13
E tam, 25600 ;) Raczej bez lampy nie dasz rady na weselu. Kilka zdjęć owszem, przed zachodem słońca. Ale tak po 21.00 można schowac aparat do torby ;)
Zależy od sali. Zawsze możesz delikatnie dopalać lampą.
Paweł Kania
10-06-2010, 20:30
Kościół etc. D700 dasz rade.
Sala, ja lekko dopalam na 1/128 żeby rozświtlić twarze i zamrozić ciut foto.
grzegorzw
10-06-2010, 20:32
ale mowisz o wbudowanej lampie tak?
jacoslavgth
10-06-2010, 20:33
no i oczywiście światło odbite a nie lampą prosto w twarz :) dosyć ciekawie wychodzą zdjęcia na drugą kurtynę, ale należy to traktować jako bonusik, taką wisienkę na torcie.
ale mowisz o wbudowanej lampie tak?:shock::shock::shock:
Zapomnij o wbudowanej.
jacoslavgth
10-06-2010, 20:34
ale mowisz o wbudowanej lampie tak?
wbudowaną raczej nie podziałasz
grzegorzw
10-06-2010, 20:35
no wiem wiem o wbudowanej nie ma o czym mowic... a jesli juz musze kupic to co wybrac sb 600 wystarczy czy 900 ke odrazu kupic?
Tutaj masz masę informacji na temat lamp: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70
Ja mam sb900 i nie narzekam. Zresztą mało z niej korzystam więc i sb600 dałaby radę.
jacoslavgth
10-06-2010, 20:41
no wiem wiem o wbudowanej nie ma o czym mowic... a jesli juz musze kupic to co wybrac sb 600 wystarczy czy 900 ke odrazu kupic?
900 - tylko i wyłącznie
preferowałbym yongnuo jeśli koszta cisną...
900 - tylko i wyłącznie
Jakieś uzasadnienie?
Mam sb600, 800 i 900... Używam z D700 głownie sb600. Moc ma niewiele mniejszą niż 900-tka, a jest malutka i leciutka. Będę z uporem maniaka powtarzał, że sb900 to klamot, owszem fajnie wyposażony jeśli ktoś ma zamiar wykorzystać do zdalnego sterowania innymi lampami itd...
Ale klamot - ciężka, głośna (zoom) i wcale nie dużo mocniejsza niż 600-tka, a dużo droższa niż 600-tka.
jacoslavgth
10-06-2010, 21:09
Jakieś uzasadnienie?
Mam sb600, 800 i 900... Używam z D700 głownie sb600. Moc ma niewiele mniejszą niż 900-tka, a jest malutka i leciutka. Będę z uporem maniaka powtarzał, że sb900 to klamot, owszem fajnie wyposażony jeśli ktoś ma zamiar wykorzystać do zdalnego sterowania innymi lampami itd...
Ale klamot - ciężka, głośna (zoom) i wcale nie dużo mocniejsza niż 600-tka, a dużo droższa niż 600-tka.
oprócz 900 mam 2 x 800 i w zasadzie jeżeli chodzi o porównanie to chodzi mi o komfort ustawiania i to wszystko, fajna i przyjemna, raczej nigdy nnie zwracałem uwagi czy duza i cięzka, jakos sie przyzwyczaiłem
Spokojne z sb600 dasz radę.
Możesz przecież wypożyczyć. Są oferty wypożyczenia SB-800 z Warszawy na pewnym znanym serwisie aukcyjnym. Jak Ci podpasuje to wtedy sobie kupisz i wybierzesz odpowiednią.
laki19851
11-06-2010, 09:26
Zawsze są momenty, kiedy lampa się przyda. np aby doświetlić to, co bez niej znikło, by na wieczność.
Co do 900 to bez uwagi prz3mo nie zauważył bym, że to klamot :P
slubne bez lampy ? przygotowania, slub, sesyjnie..da sie..ale zabawa..no jak poprzednicy , raczej ciezko, chociaz bywaja wyjatki ale i tak przy czasie rzedu 1/60 - 1/80 trzeba sie wstrzeliwac w takie fazy ruchu kogos gdy znajduje sie jakims krancowym "martwym" polozeniu i wtedy trzask bo jak na linii ruchu to nie ma szans - rozmyje sie jak nic :)
robin102
11-06-2010, 12:36
Będę z uporem maniaka powtarzał, że sb900 to klamot,
Naruszenie praw autorskich w określaniu sprzętu, zgłaszam do moderacji ;)
bardziej serio noszę w torbie często trzy błyskacze, albo przynajmniej 2XSB800 nie wyobrażam sobie aby to były SB900, torba do wymiany by poszła, może to i lampa mądrzejsza, bo nowsza i takie tam, ale jak poczytam i posłucham, że lampa błyska wtedy kiedy chce, a jak sie lekko spoci to nie błyska, jednak podziękowałem za nowinkę. Może ktoś chce sprzedać SB800 w zadbanym stanie ? Chętnie odkupię
GrzegorzW może spróbuje tego rozwiązania, mojej PM zdjęcia całkiem całkiem wyszły, choć to ryzykowne posuniecie za pieniądze ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i558.photobucket.com/albums/ss27/universoo/ROB_1046.jpg)
@robin - potrzeba matką, jak mawiają wynalazcy.
Skoro się już odezwałem, to mam szczere pytanie do autora - masz konkretny ślub do wykonania i zastanawiasz się jak go zrobić ? (vide - wątek z pytaniem o wypożyczenie D700 ze szkłem 2,8, lub chociażby lampy). Jeśli tak, to rozważ, dla dobra młodych, oddanie zlecenia komuś z forum w zamian za możliwość asystowania przy pracy.
Napisał AGresT
Jeśli tak, to rozważ, dla dobra młodych, oddanie zlecenia komuś z forum w zamian za możliwość asystowania przy pracy.
Do autora wątku
Nie bądź głupi,w ten sposób nigdy się niczego nie nauczysz ,zawsze będziesz się bał wyzwań .
Koledzy wcześniej udzielili Ci kilku dobrych rad,sprzęt w tym lampę ,zawsze można pożyczyć.
Nie jesteś jednym z tych,którzy pierwszy raz mają lustrzankę w ręku.
"Nie bądź głupi,w ten sposób nigdy się niczego nie nauczysz ,zawsze będziesz się bał wyzwań ."
Zawsze sądziłem, że głupota jest podejmowanie się wyzwań, do których nie jest się przygotowanym, a mądrością umiejętność takiego przygotowania, w tym nauki od lepszych. Widać czasy się zmieniają.
Swoją drogą, ciekawe podejście, ciekawe, czy będziesz nadal tak uważał, kiedy oddasz do naprawy swój samochód "nie bojącemu się wyzwań" amatorowi mechaniki po kursie na internetowym forum.
"Nie jesteś jednym z tych,którzy pierwszy raz mają lustrzankę w ręku."
Niestety, z jego postów wynika coś wprost przeciwnego - wystarczy prześledzić kilka wcześniejszych pytań.
Unikam napięć-bez komentarza. ;)
hostman22
12-06-2010, 16:28
Czemu niektórzy robią z gościa inwalidę ;)
Skoro może mieć d700 i tamron 28-75 f/2.8 to pewnie zdjęcia jakieś umie robić. Pewnie na tyle dobre że młodzi go o to poprosili :).
Choć pod d700 lepiej było mieć coś co się zaczyna na 24, jeżeli do tego plener, to też dłuższego niż 75...
Kościół jak jest jasny to oblecisz bez lampy, zabawy już nie. Jeżeli lampa cały czas na body i nie masz zamiaru eksperymentować z oświetleniem uważam, że sb-600 lub di622 dadzą radę. (jeżeli w późniejszym czasie masz zamiar dużo błyskać to może coś lepszego, ale jak kasa nie puszcza to też trudno mówić o czymś lepszym)
Udanego reportażu życzę :)
Kościół bez lampki obleci - o ile i nie będzie zbyt ciemno, moja propozycja do koscioła to 35ka choc by DXowa, szkło rewelacja, na sale niestety bez lampiona sie nie obejdzie. Bez błysku nie zamrozisz ruchu i wszystko co w "akcji" bedzie rozmazane.
Czemu niektórzy robią z gościa inwalidę ;)
Skoro może mieć d700 i tamron 28-75 f/2.8 to pewnie zdjęcia jakieś umie robić. )
Nikt nie robi z niego inwalidy. Co do stanu posiadanie polecam:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=147365
oraz inne wątki sprzętowe autora.
W sumie kolejny raz niepotrzebnie się odzywałem.
edit: Tak przy okazji, to coraz częstsze podejście - jeśli ktoś ma sprzęt, to na pewno umie robić zdjęcia...
Że pokutuje wśród klientów, to powoli się przyzwyczajam, ale że tak sądzą inni fotografowie, to jednak nowa jakość.
Kościół bez lampki obleci - o ile i nie będzie zbyt ciemno, moja propozycja do koscioła to 35ka choc by DXowa, szkło rewelacja, na sale niestety bez lampiona sie nie obejdzie. Bez błysku nie zamrozisz ruchu i wszystko co w "akcji" bedzie rozmazane.
To zależy od sali weselnej ;)
Właśnie wróciłem z weselicha i lampa przeleżała w torbie cały wieczór.
--Arkadia--
13-06-2010, 02:47
To zależy od sali weselnej ;)
Właśnie wróciłem z weselicha i lampa przeleżała w torbie cały wieczór.
ja wyciagnalem dzisiaj doslownie na 10min z zegarkiem w reku :)
--Arkadia--
13-06-2010, 04:38
P.S.
A w dodatku lampa już jest niemodna :D
Przemek Paśnik
13-06-2010, 09:11
P.S.
A w dodatku lampa już jest niemodna :D
dokładnie! "Lampa? weeeeeź" :mrgreen:
AGresT Podejrzałem co jest pod linkiem podanym przez Ciebie
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=147365 i trochę żałuję, że nie zrobiłem retrospekcji wcześniejszych postów autora
wątku.Ten tekst, zmienia w dużym stopniu mój stosunek do opisywanej sytuacji. Sądziłem ,że autor jest właścicielem
D700,więc z aparatem jest doskonale obeznany, lecz nie ma doświadczenia w fotografowaniu ślubów.
W zasadzie to powinno się ignorować wszelkie zapytania w których autor nie precyzuje dokładnie swoich
umiejętności,doświadczenia,stanu sprzętu,wymagań etc...takie jest moje zdanie na ten temat.
Kolejne doświadczenie forumowe,zanim udzielisz odpowiedzi,przejrzyj posty pytającego do trzech pokoleń wstecz ;)
Nauczka na przyszłość. ;)