Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Klasyczny motyw inaczej
malasana
10-06-2010, 19:39
Zapraszam!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img412.imageshack.us/img412/6482/budapest07small.jpg)
dproject
10-06-2010, 21:56
Ciągle szukam takich schodów z tym że wolałbym w swoim przypadku ciemniejsze ściany a środek (parter czy co tam jest) jasny (np. od okna lub bramy) :-)
Mi ta czarna plama w dole schodów też nie do końca się podoba. Ale brawo, że nie zrobiłeś tego kadru centralnie. Pokusiłbym się o jeszcze mocniejsze przesunięcie schodów w LG.
Dobre zdjęcie.
malasana
11-06-2010, 09:33
Pokusiłbym się o jeszcze mocniejsze przesunięcie schodów w LG.
Chyba da sie zrobic:) Co do ciemnej czelusci, nie chcialem na sile wyciagac tego, zdjecie na podwyzszonym iso bylo zrobione - wiadomo jakie warunki mozna zastac w takich meijscach. Dzieki za opinie!
Inkognito
14-06-2010, 09:58
Ale widzę bieda w komentarzach w dziale się robi (w sensie ilościowym).
Jedyny mankament tej fotografii to niefortunny rozkład światła, który nie sprzyja wyeksponowaniu tego motywu.
Można by uznać, że jest to mniej klasyczne ukazanie tego motywu - także pod tym względem.
Jednak chyba znacznie lepiej by się to oglądało, gdyby rozkład światła był tradycyjny.
malasana
14-06-2010, 10:31
Ale widzę bieda w komentarzach w dziale się robi (w sensie ilościowym).
Jedyny mankament tej fotografii to niefortunny rozkład światła, który nie sprzyja wyeksponowaniu tego motywu.
Można by uznać, że jest to mniej klasyczne ukazanie tego motywu - także pod tym względem.
Jednak chyba znacznie lepiej by się to oglądało, gdyby rozkład światła był tradycyjny.
Dzieki za nawiazanei dyskusji:) Co masz dokladnei na mysli mowiac o rozkladzie swiatla? Oswietlenie dolnej czesci schodow w glebi?
Inkognito
14-06-2010, 10:48
Yhym, dokładnie.
Coś na kształt prowadzenia wzroku, lub "światełka w tunelu".
A już najgorszą robotę robi górna część zdjęcia, która jasnością wyróżnia się niestety znacznie.
Po prostu taki dysonans, choć może być i tak, że ze względu na brak okien na dole - niemalże nie da się takiego światła w sposób naturalny uzyskać.
A w obróbce, nie zawsze wychodzi to naturalnie.
malasana
14-06-2010, 11:09
Na swiatlo wplywu nie mialem. Te schody znajduja sie pod jasna kopula, naturalne oswietlenie jest z gory, duzo intensywniejsze niz sztuczne na dole schodow. Zgadzam sie, ze bardziej rownomierne oswietlenie byloby korzystniejsze. Niemniej jednak, osobiscie podobaja mi sie w tym zdjeciu kolorystyczne kontrasty, dlatego w sumie jestem z niego i tak zadowolony:)
Inkognito
14-06-2010, 11:31
Moim zdaniem, pomogłoby nawet - ukazanie tego zdjęcia w ciut bardziej mrocznej konwencji. Przyciemnienie ścian i góry wydaje mi sie obowiązkowe.
Wtedy uzyskamy efekt, że na dole będzie otchłań bezdenna - co też jest na swój sposób ciekawe.
Materiał do dalszych prób fantastyczny :)
malasana
14-06-2010, 11:52
Przymierze sie do obrobki raz jeszcze, zobaczymy jak wyjdzie w innej konwencji.
Al Koholik
14-06-2010, 19:00
Nie wiem jak wycinałeś z oryginału, dlatego też nie wiem jak się sprawdzi moja koncepcja. Spróbowałbym tą czarną plamę dać w jakiś mocny punkt.
Nie wszystko musi być doskonałe. Dobre kadry też mi się podobają :wink:
malasana
15-06-2010, 19:48
W innej konwencji troche:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img692.imageshack.us/img692/5677/budapest09small.jpg)
Inkognito
15-06-2010, 22:20
ZNACZNIE! Lepiej :)
Teraz jest to kompletne zdjęcie.
Nietypowa kompozycja, motyw klasyczny, ładne prowadzenie wzroku i świetnie dobrana obróbka - wzorcowe wykonanie - BRAWO! :)
Obydwa bardzo fajne ale BW IMHO lepsze.
malasana
16-06-2010, 08:03
Ciesze sie, ze udalo sie poprawic to zdjecie:)
Kolor moim zdaniem jest lepszy. Przy konwersji wyłazi cały "brud" i ma się wrażenie dużego szumu. Chyba, że ktoś tak lubi.
andrzejp
16-06-2010, 23:10
BW jednak lepsze, właśnie ten "brud" niby ziarno nadaje ton temu zdjęciu, zdecydowanie wolę nr 2,
schody nabrały temperamentu. Ciemny środek nabrał znaczenia, mnie się podoba.
elo,
świetne foto.
BW nadaje klimat i właśnie klasyczność - dużo lepsze od koloru.
Brud i ziarno jest wręcz wymagane w tym kadrze. Aż się oblizuje na myśl jak to będzie wyglądało na papierze.
Co do tytułu. Gdzie jest ta "inność" klasyki?
malasana
17-06-2010, 10:30
elo,
świetne foto.
BW nadaje klimat i właśnie klasyczność - dużo lepsze od koloru.
Brud i ziarno jest wręcz wymagane w tym kadrze. Aż się oblizuje na myśl jak to będzie wyglądało na papierze.
Co do tytułu. Gdzie jest ta "inność" klasyki?
Po pierwsze, nietypowy kolor pierwszej wersji. Po drugie, asymetryczne ujecie tematu w kadrze.
malasana
01-07-2010, 18:58
Wlasnie zauwazylem, ze wersja kolorowa tego zdjecia zostala wybrana zdjeciem miesiaca portalu nikoniarze.pl (http://nikoniarze.pl/c/zdjecie_miesiaca/)
Bardzo mi milo z tego powodu, dziekuje za wyroznienie!
:) Przy okazji, orientuje sie ktos w jaki sposob zdjecia sa wybierane? Czy to autonomiczna decyzja czy jakies glosowanie?
2 naprawdę super, teraz ma to sens z tymi czerniami