PDA

Zobacz pełną wersję : D90 automatyczne czyszczenie matrycy

MrOwA
10-06-2010, 17:53
Witam
Miałem D40 i co jakiś czas trzeba było niestety wyczyścić matrycę fizycznie. W 90 mamy niby automat i teraz mam pytanko:
- jak macie ustawioną tę opcję czyszczenie przy włączeniu i wyłączeniu czy off ?
Pierw miałem ją włączoną teraz wyłączyłem. Czy takie częste czyszczenie ma jakikolwiek wpływ na matrycę?

Dzięki za podpowiedzi.

gadzeciarz
10-06-2010, 18:29
Z tego co wiem to żadnego złego wpływu nie ma,ja osobiście mam ustawienie na on-off a czasem jak się zdarzy to dodatkowo uruchamiam ten tryb,często przy małych syfkach pomaga.
O ile wiem to mają syfki opadać na dno lecz ponoć w trybie czyszczenia mogą ponownie wskoczyć i ukazać swoje oblicze w innym miejscu???
Czyszczenie mechaniczne najlepiej wykonywać w domu i na dodatek uważać na przeciąg więc w terenie ratuję się czyszczeniem auto w aparacie.

catintheflat
11-06-2010, 08:11
Gdy się włącza czyszczenie to warto trzymać aparat skierowany obiektywem do podłogi wtedy jest szansa, że odklejone paproszki osadzą się nieco dalej od matrycy, a podmuch lustra i migawki nie wciągnie ich z powrotem na matrycę. Ogólnie w D90 ten system czyszczenia jest dość skuteczny, zmieniam obiektywy praktycznie co chwilę w terenie i co jakiś czas robię sobie teścik, a paproszków jak na lekarstwo w dodatku znikają one po dmuchnięciu gruszką.
Mam ustawione czyszczenie przy wyłączaniu.

wnui
10-05-2014, 10:10
co jakiś czas robię sobie teścik, a paproszków jak na lekarstwo w dodatku znikają one po dmuchnięciu gruszką..
Mógłbyś napisać jak robisz ten test?

zgera
10-05-2014, 11:18
Mógłbyś napisać jak robisz ten test?

Tryb A przysłona 22 lub wyżej w zależności od obiektywu, zrób zdjęcie jednolitego tła, biała kartka, czyste niebo, jeśli są syfy na matrycy na zdjęciu będą widoczne kropki.