Zobacz pełną wersję : b w 110 czy hoya nd 400
przemek29
10-06-2010, 12:28
WITAM !
Planuje zakup nowego filtra nie potrafię się zdecydować nad b+w 110 a hoya nd 400 może ktoś z posiadaczy owych filtrach podzielił by się relacjami powyżej wymienionych. Najbardziej zależy mi na jak najmniejszym zafarbie i jakością szkła oraz powłok. A może jest coś innego z powyżej wymienionych dające lepsze rezultaty
z góry dziekuje za szybką odpowiedź. POZDRAWIAM
przemek29
12-06-2010, 01:07
czy nikt nie odwiedza tego działu
tormentol
12-06-2010, 01:40
Ja miałem oba co chcesz wiedzieć?
przemek29
12-06-2010, 01:44
który lebszy najbardziej to o zafarb i jakie czasy można uzyskać w słoneczny dzień i na jakich przysłonach wielkie dzięki
tormentol
12-06-2010, 02:13
ND400 9 przysłon, ND1000 10 przysłon. Zafarb jakiś tam delikatny jest, nie jest to jednak problem ponieważ bardzo łatwo go skorygujesz w razie czego.
Oba są wysokiej klasy filtrami i nie degenerują obrazu. Według mnie kwestią do rozważenia jest tylko moc filtra i tutaj sam musisz decydować w zależności co ci potrzeba :)
przemek29
12-06-2010, 02:28
dzieki bardzo mi to pomogło teraz tylko ebay pozdrawiam niech światło będzie z tobą :D
Eeee dodam ze Hoya zafarbia bardziej na fiolet z granatem a B+W na cieply niebieski co jest duzo latwiejsze do skorygowania;)
Nie zastanowilo Ciebie to ze wiekszosc zdjec z "mleczna woda" jest w B&W.....dlaczego, bo im dluzej naswietlasz tym wiekszy zafarb.....niestety tak to dziala:)
Nie zastanowilo Ciebie to ze wiekszosc zdjec z "mleczna woda" jest w B&W.....dlaczego, bo im dluzej naswietlasz tym wiekszy zafarb.....niestety tak to dziala:smile:
dokładnie
dokładnie
no nie wiem. ja mam heliopana ND4.0, ktory jest duuuzo mocniejszy niz Hoya ND400 i zadnych zafarbow w kolorze nie mam.
no nie wiem. ja mam heliopana ND4.0, ktory jest duuuzo mocniejszy niz Hoya ND400 i zadnych zafarbow w kolorze nie mam.
Taa ale heliopan a Hoya to tak jak BMW seri 7 do opla vectry
tormentol
21-06-2010, 23:23
Taa ale heliopan a Hoya to tak jak BMW seri 7 do opla vectry
No nie wiem, jakoś różnic nie widzę na oko. Testów nie robię, ale zafarbów jakie opisujesz też nie zauważyłem nigdy.
Może coś robisz nie tak albo filtry nie teges. Ewentualnie puszka wyjątkowo się z nimi gryzie ;)