PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibrator - który wybrać i dlaczego ?

Strus
10-06-2010, 10:31
i1 Display 2 czy i1 LT ?
Spyder3 Elite czy Spyder3 Pro?

I w końcu Spyder czy i1 ?

Do kalibrowania zwykły Samsung P2370 HD

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu kwestii zakupu

Czornyj
10-06-2010, 10:41
W zasadzie wszystko jedno - jeden i drugi to loteria.

Jedyny kolorymetr, który mogę z czystym sumieniem polecić to DTP94, obecnie dostępny jedynie w zestawie Quato Silver Haze Pro.

Strus
10-06-2010, 10:58
Marcinie, o TYM (http://www.amazon.co.uk/Quato-iColor-Display-DTP-94/dp/B002UZ5F3K) mówisz ?

Czornyj
10-06-2010, 11:04
O tym, tylko poszukaj coś taniej - Niemiaszki sprzedają toto po 200ojro.

Strus
10-06-2010, 11:06
To jest właśnie niemiecki dostawca... Poszperam w takim razie

de Fresz
10-06-2010, 11:24
W zasadzie wszystko jedno - jeden i drugi to loteria.

A od kiedy z i1 Dspl. są jakieś jazdy jakościowe? Kilka przeszło przez moje ręce, ale może nie wiedziałem na co patrzeć.

Co do pytania czy brać pełną wersję i1, czy LT, to różnią się one jedynie opcjami softu - przy LT AFAIR nie można dowolnie wybierać jasności i temp. bieli, są tylko zdefiniowane ze 3 presety. Sam kolorymetr jest ten sam, a do LT można dokupić później apdejt. Więc jeśli liczy się kasa, to można się skusić na tą tańszą opcję. Ze Spyderami miałem tylko sporadyczny kontakt i dawno, ale opinie mają pieską, więc biorąc pod uwagę niezbyt wielką różnicę w cenie, brałbym X-rite.

Pozdro
deF

Czornyj
10-06-2010, 11:30
A od kiedy z i1 Dspl. są jakieś jazdy jakościowe?

Och, doprawdy drobnostka - na próbie kilkudziesięciu urządzeń średnie odchyły na poziomie 8dE, pikowo w porywach do 18dE :lol:
http://lists.apple.com/archives/colorsync-users/2009/Nov/msg00175.html

de Fresz
10-06-2010, 11:56
Szkoda że nie ma nic wspomniane o metodyce pomiarów. Co ciekawe, jak wynika z dalszej części wątku, i1d w rzeczywistych pomiarach wcale tak mocno nie odbiegał od DTP94.
Zresztą myślę że jak na domowe potrzeby i pomiary dokonywane na przeciętnym monitorze, to bez większego zncznie - ważniejsza jest powtarzalność pomiarów w ramach jednego urzązenia.

Czornyj
10-06-2010, 12:12
Zauważ, że do dalszych testów wykorzystano już tylko przebrane kolorymetry, które były na jako-takim, piep...nym poziomie ;)

Jak zwykle heca sprowadza się do tego, że wprawdzie dobry i1d2 nie jest zły, natomiast niekoniecznie musimy trafić na taki dobry. Można oczywiście stwierdzić, że na domowe potrzeby to tak czy owak wystarczy, ale idąc dalej to można stwierdzić, że na domowe potrzeby kalibrator wogóle jest zbędnym wihajstrem :D

ktm777
12-06-2010, 18:10
A jakie oprogramowanie do DTP 94 polecasz? Kupiłem w zestawie z Ezcolor (MONACO) ale z efektów nie jestem do końca zadowolony, tzn. z laptopem poradził sobie dobrze, z Eizo 1932 nie jestem do końca zadowolony, oprogramowanie od Monaco jest dość kłopotliwe (albo ja nie opanowałem go jeszcze, co zresztą jest najbardziej prawdopodobne :)).