Zobacz pełną wersję : jak usunąć autora zdjęć w d300
Witam. Chcę usunąć autora czy też "artist" jak pokazuje się w opandzie i nie bardzo mogę to zlokalizować w menu aparatu. Pomoże ktoś?
Menu->Setup Menu->Copyright Information->Artist....
Ew. instukcja obslugi.
Szukaj w ustawieniach opcji: inf. o prawach autorskich, ewentualnie w komantarzu do zdjec (tam czesto tez wpisuja kto jest fotografem).
Tak mam w d700 mysle, ze w d300 bedzie podobnie.
Kurcze przejrzałem całą instrukcję i nic nie znalazłem. Ale może coś przeoczyłem. Nie mam puchy w tej chwili ze mną ale będę szukał w ustawieniach. Dzięki.
Slawek Wojtczak
09-06-2010, 19:48
Ustawienia -> Inf. o prawach autorskich :)
W instrukcji rzeczywiście chyba nie ma na ten temat ani słowa. A w puszce jest tak, jak napisal dzejms.
Jest coś takiego w menu tylko nie pamiętam gdzie jak autoobracanie zdjęć czy coś takiego. Ale nie wiem czy to do tego.
Menu odtwarzania,obrót zdjęć pionowych na ON
U mnie po zgraniu na kompa,automatycznie obracają się w pion,nie wiem dlaczego tak u ciebie nie jest.
jackrabbit
09-06-2010, 20:27
U mnie po zgraniu na kompa,automatycznie obracają się w pion,nie wiem dlaczego tak u ciebie nie jest.
sa dwie opcje, jedna do obracania zdjec na wyswietlaczu a druga do faktycznego obrocenia zdjecia, poszukac trzeba w menu
Nie no...mam na ON :)
Mi chodzi o to zeby zgywane na karte byle w pozycji "wlasciwej" a nie na leżąco :)
To jeszcze zależy w czym przeglądasz. Niektóre przeglądarki nie czytają info w exifie, a niektórym trzeba to zaznaczyć po instalacji
Żeby działała ta funkcja obrotu z menu odtwarzania to jeszcze trzeba w menu fotografowania włączyć podobną funkcję żeby w ogóle puszka zapisała do exifa info że zdjęcie jest pionowe.
tak więc menu>menu fotografowania>automatyczny obrót zdjęć pionowych
Slawek Wojtczak
10-06-2010, 11:32
Żeby działała ta funkcja obrotu z menu odtwarzania to jeszcze trzeba w menu fotografowania włączyć podobną funkcję żeby w ogóle puszka zapisała do exifa info że zdjęcie jest pionowe.
tak więc menu>menu fotografowania>automatyczny obrót zdjęć pionowych
Tego chyba w D300 (bez s) nie ma:/
Paweł Kania
10-06-2010, 11:53
Jest, miałem, działało.
Wszytsko jest w instruckji.