Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz z niewystemplowanymi słupami
http://wpk.eltrakon.pl/L1002848%20Krajobraz%20z%20niewystemplowanymi%20sl upami.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1002848%20Krajobraz%20z%20niewystemplowanymi%20sl upami.jpg)
A nie chciałeś napisać 'przypadkowy kadr z pojechanymi kolorami' ? ;)
A nie chciałeś napisać 'przypadkowy kadr z pojechanymi kolorami' ? ;)
Nie, ponieważ brzydzę się nieprawdą ;)
:):):)
tomek-GL
09-06-2010, 19:11
Ja ciebie człowieku podziwiam za odwagę...
Takich "gniotów" mam na potęgę i boje się sam na nie patrzeć a ty jeszcze wrzucasz to na forum i czekasz na reakcje...
Chcesz by Ci wybili z głowy fotografowanie czy po prostu twoim zamiarem jest prowokowanie podpadające pod trollowanie ? :P
Kompozycja leży, kolory - tragedia, brak motywu - pstryk i na forum.
Dziwie się moderatorom że nie dali ci kilku dni odpoczynku na poprawę warsztatu fotograficznego ;)
Wiem, że to żadna strata ale wątki których autorem jesteś od dziś po prostu omijam, bo przegrzebując się przez tą masę chłamu w twoim wykonaniu mija mi chęć oglądania zdjęć innych autorów od których mógłbym się czegoś nauczyć...
Myślę, że w mój ślad pewnie już dawno ktoś poszedł lub niedługo pójdzie...
Z Twoich zdjęć pamiętam tylko jedno które do czegoś się nadawało a i je totalnie zmasakrowałeś dziwnym kadrowaniem i kolorami...
borregaard
09-06-2010, 20:09
Czemu wsadzasz takie kadry...toż to się "kupy" nie trzyma....Czasami są przebłyski...
i to zaczyna być denerwujące,bo wygląda na to ,że sobie jaja robisz.....i oleją Cię wszyscy....Może nie jest to najbardziej "ahtystyczne " forum,ale koledzy mają pojecie o fotografii,więc żarty się skończą niedługo...:wink:
na nie...! przypadkowy strzał...
Kadr nieciekawy, kolorystyka nienaturalna (w negatywnym tego słowa znaczeniu), ale może jak autor w ten sposób pragnie wyrazić swoje Ja to może nie przeszkadzajmy Mu. W końcu forum jest dla wszystkich a nie tylko dla tzw normy. Może rodzi nam się drugi Picasso. :)
Kadr kadrem, ale kolorystyka to jest wzięta z kosmosu.
Wiem, że to żadna strata ale wątki których autorem jesteś od dziś po prostu omijam
Uważam, że bardzo słusznie... Tak trzymaj.
Z Twoich zdjęć pamiętam tylko jedno które do czegoś się nadawało a i je totalnie zmasakrowałeś dziwnym kadrowaniem i kolorami...
Poniekąd ciekaw jestem, które, ale zapewne już się nie dowiem... Generalnie Twój poziom frustracji, jaki uwidoczniłeś w komentarzu, plasuję w dolnej strefie stanów wysokich ;)
Czemu wsadzasz takie kadry...toż to się "kupy" nie trzyma....Czasami są przebłyski...
i to zaczyna być denerwujące,bo wygląda na to ,że sobie jaja robisz.....i oleją Cię wszyscy....Może nie jest to najbardziej "ahtystyczne " forum,ale koledzy mają pojecie o fotografii,więc żarty się skończą niedługo...:wink:
Koledzy oczywiście mają ale Ty jesteś (skromnie mówiąc) w czołówce peletonu ;)
I co? Aż tak przesadziłem z kolorami, z kadrowaniem i z banalnością/gniotowością/pospolitością?
Na tle reszty?
Tym biednym obrazkiem chciałem tylko nieśmiało, ale i z przymrużeniem oka zwrócić uwagę na "jedynie słuszne" wycinanie w czambuł przysłowiowych słupów i innych obiektów, których prawem jest pozostawanie w kadrze... albo należy zastanowić sie nad innym kadrowaniem :D
Oczywiście nie zawsze się da, ale jednak.
Dobrze, że nie wszystkim z Was brak poczucia humoru.
danz1ger
10-06-2010, 02:14
Po powtarzających się do urzygu komentarzach w innych wątkach "no bardzo ładnie wyszło", "piękne", "dobrze", "podpiszę się", "ładnie, ładnie", "ładnie jest", "klimacik jest", "jest super" pod zdjęciami mniej lub bardziej wygłaskanymi, poprawnymi, czy też czasem bardzo udanymi, zdecydowanie wolę odwiedzać wątki wkpx-a.
Jak to jest, że potraficie wypisywać epistoły oceniając zdjęcia (i przy okazji autora), które wam się nie podobają. Przy oglądaniu tych dobrych "odbiera mowę"?
Gwoli konsekwencji proponuję: gniot, zgroza, wał, klęska, porażka, sromota i rozgwazdraństwo. Bez uśmiechu.
Gwoli konsekwencji proponuję: gniot, zgroza, wał, klęska, porażka, sromota i rozgwazdraństwo. Bez uśmiechu.
Przejrzyj moje posty w watkach wpkx'a, znajdziesz tam wiekszość tych zwrotów albo ich synonimów;)
danz1ger
10-06-2010, 06:07
Zauważyłem, ale chętnie bym poczytał opinie o tych "dobrych" pisane z taką samą pasją.
Bardzo mi się podoba ta chmurka w kształcie wypiętej dupki.
borregaard
10-06-2010, 08:14
Uważam, że bardzo słusznie... Tak trzymaj.
Poniekąd ciekaw jestem, które, ale zapewne już się nie dowiem... Generalnie Twój poziom frustracji, jaki uwidoczniłeś w komentarzu, plasuję w dolnej strefie stanów wysokich ;)
Koledzy oczywiście mają ale Ty jesteś (skromnie mówiąc) w czołówce peletonu ;)
I co? Aż tak przesadziłem z kolorami, z kadrowaniem i z banalnością/gniotowością/pospolitością?
Na tle reszty?
Tym biednym obrazkiem chciałem tylko nieśmiało, ale i z przymrużeniem oka zwrócić uwagę na "jedynie słuszne" wycinanie w czambuł przysłowiowych słupów i innych obiektów, których prawem jest pozostawanie w kadrze... albo należy zastanowić sie nad innym kadrowaniem :D
Powiem szczerze,że uwagi o wycinaniu puszczam ....bokiem..Nie widziałem też by ktoś mający wizję słupa w polu ugiął się pod taką propozycją....chyba że chce .;)
Sam temat nie daje gwarancji powodzenia,gorzej gdy jest najlepszą częścią prezentacji..
Na tym zdjęciu wkurzyło mnie to ,że wiem ,że potrafisz,a walisz kadr beznadziejny.Mnie krzywy słup nie przeszkadza,chociaz wolałbym prosty, budowa kadru mi przeszkadza i powrót,po krótkiej przerwie, do porąbanego koloru.Ja,oczywiście, mówię za siebie.Mam inna wizję krajobrazu.Nie przeszkadzają mi wizje odmienne i poszukiwania,ale powinny mieć inne miejsce ,a nie dziura w GO w krajobrazie...na ten przykład...:mrgreen:
Sprawa jest prosta,Ty wystawiasz swoje,a ja to po swojemu komentuję lub nie... Tu nawet nie zamierzałem się odezwać,ale nie lubię być królikiem doświadczalnym i obiektem eksperymentów...;)
Rób swoje,nikt Ci tego nie ma prawa zabronić,ale nikt też nie może zabraniać prawa do feedbacku,oczywiście że subiektywnego.....Masz tu różne reakcje,bo ilu ludzi tyle zdań...Niektórzy mocno się podniecają,obrażają,ale taka jest cena ..Jest wyjście..nie pokazywać i uznać ,że wszystko to co się robi to absolutny top..ale czy o to chodzi?
Zacietrzewionym powiem jedno...luzik,bo to hobby i zabawa ma być ,a nie wyścig szczurów..
I nie rób podziału na Was i Nas..to nie ma uzasadnienia.
Uff,dosyć...:-D
...a mnie izolatory na słupach...:mrgreen:
a ja nie bardzo rozumiem, gdzie tu są "pojechane" kolory i ogólne "rozgwazdraństwo" (nowy termin dla mnie).
Widzialem pewnie setki tysiecy zdjec o naprawdę pojechanych kolorach, tutaj mz kolory akurat nie stanowią problemu.
Poza tym zdjecie jest dobrze naswietlone, jest ostre i widać co przedstawia. Ba, nawet sama kompozycja jest zrównoważona i przyjemna.
Z pewnościa nie ma sie co nad nim pastwić.
Fakt, wprawdzie, że fotografia jest o niczym i w sensie artystycznym specjalnych wartości nie wnosi.
borregaard
10-06-2010, 09:16
a ja nie bardzo rozumiem, gdzie tu są "pojechane" kolory i ogólne "rozgwazdraństwo" (nowy termin dla mnie).
Widzialem pewnie setki tysiecy zdjec o naprawdę pojechanych kolorach, tutaj mz kolory akurat nie stanowią problemu.
Poza tym zdjecie jest dobrze naswietlone, jest ostre i widać co przedstawia. Ba, nawet sama kompozycja jest zrównoważona i przyjemna.
Z pewnościa nie ma sie co nad nim pastwić.
Fakt, wprawdzie, że fotografia jest o niczym i w sensie artystycznym specjalnych wartości nie wnosi.
...no toż nikt nie zabrania pogadać....,więc...
..... dla mnie nie jest to zrównoważony kadr.Krzywy słup kompletnie nie daje przeciwwagi dla "ciężkiego" krzaka,a wręcz pogłębia nierównowagę i wali mi się kadr ....
Na lapku kolory "łagodnieją"...:wink: :)
Lechu,zapomniałeś jeszcze o dodatkowych plusach....ładna chmurka "dupka" i izolatory....:mrgreen:
W dodatku jest w mocnym punkcie i huśta się na drutach... :D
a ja nie bardzo rozumiem, gdzie tu są "pojechane" kolory (...)
Nie spodziewałem się akurat krytyki kolorów. I dalej nie bardzo wiem, co w nich jest aż takiego pojechanego... ;)
Na lapku kolory "łagodnieją"...
Andrzeju, nie doszukuj się w moim pytaniu złych intencji, chciałbym się tylko upewnić: masz szerokogamutowy monitor i w związku z tym oglądasz publikowane zdjęcia w czymś, co ma zarządzanie barwą, prawda?
borregaard
10-06-2010, 10:12
Andrzeju, nie doszukuj się w moim pytaniu złych intencji, chciałbym się tylko upewnić: masz szerokogamutowy monitor i w związku z tym oglądasz publikowane zdjęcia w czymś, co ma zarządzanie barwą, prawda?
Tak mam szerokogamutowy ,skalibrowany i oprofilowany..Dokonuję korekt,jeśli potrzebne co 2-3 m-ce..Oprócz tego obok mam lapka dla porównania,też jakoś "ustawionego"..Oczywiście używam programów z CMS-em...
Tak mam szerokogamutowy ,skalibrowany i oprofilowany..Dokonuję korekt,jeśli potrzebne co 2-3 m-ce..Oprócz tego obok mam lapka dla porównania,też jakoś "ustawionego"..Oczywiście używam programów z CMS-em...
Właśnie - nie mogło być innej odpowiedzi.
Zatem jest jeszcze możliwość, że mamy troszkę inaczej skalibrowane siatkówki :D
borregaard
10-06-2010, 13:11
Właśnie - nie mogło być innej odpowiedzi.
Zatem jest jeszcze możliwość, że mamy troszkę inaczej skalibrowane siatkówki :D
Moje siatkówki są skalibrowane głównie na tropienie magenty i niebieskiego oraz "wściekłe" kolory.....:mrgreen:
A ja nie mam wypasionego monitora choc kalibruje go co jakies 2 mies.............to kolory sa nie do przyjecia!
jacekz40
10-06-2010, 15:37
A ja to widzę inaczej i nie chodzi ani o kadr ani o kolory, kolega wpkx lubi (lub chce ;-)) być kontrowersyjny, nietuzinkowy... no i mamy sporo zamieszania wokół tego zdjęcia :lol: Dużo odwiedzin, dużo komentarzy... nawet znacznie więcej jak przy super fotkach. Zgaduję - może o to chodzi:mrgreen:
Zgaduję - może o to chodzi:mrgreen:
No to zgaduj dalej... ;)
jacekz40
10-06-2010, 15:45
No to zgaduj dalej... ;-)
wpkx a szkoda bo oryginalność to fajna rzecz, nie każdy to ma lub nie każdy chce się tym chwalić :D
wpkx a szkoda bo oryginalność to fajna rzecz, nie każdy to ma lub nie każdy chce się tym chwalić :D
No i sam widzisz, przybyło kolejnych kilka postów (i zapewne odwiedzin też), nic merytorycznego nie wniósłszy (jakie fajne słowo;)).
A ja na przykład wolałbym aby zamiast tego ktoś napisał konkretnie i fachowo, co wg niego jest zj..ane w kolorystyce tego głupiego obrazka, poza wielce profesjonalnym słówkiem "pojechane" itp... :D
Al Koholik
10-06-2010, 16:13
Co Ci się w tym zdjęciu podoba? Pytam poważnie.
Co Ci się w tym zdjęciu podoba? Pytam poważnie.
Czyżby przesłuchanie?
Postaram się poważnie odpowiedzieć...
Zastrzegam - nie jestem eseistą ani krytykiem. Wypracowania z polskiego przychodziły mi naprawdę z wielkim trudem.
Dla mnie jest w nim coś odrobinę dziwnego, niby wszystko zwyczajne i przypadkowe, ale:
lekkie odrealnienie (oświetleniem?) krajobrazu i delikatne zachwianie wyważenia kadru dające wrażenie pustki, niedopowiedzenia, wciągania w głąb, oczekiwania na coś - wrażenie nierzeczywistości i tajemnicy. Coś w stylu początku snu profesora Borga ze znanego filmu Bergmana...
Jaki wyrok, Wysoki Sądzie?
tomek-GL
10-06-2010, 16:48
Jak mawiał poeta
Skończ waść, wstydu oszczędź
A po mojemu - Skończ pajacować już i zajmij się fotografią na poważnie albo sprzedaj sprzęt i znajdź sobie inne kreatywne zajęcie.
Żarty powinny być krótkie i zabawne - twoje robią się irytujące.
Sławomirowski
10-06-2010, 16:51
wpkx mam propozycję - wydrukuj to zdjęcie w formacie minimum 40x30 cm, opraw i zawieś na ścianie w domu, w miejscu eksponowanym i widocznym. Jak na drugi dzień będzie Ci się podobało to można do dyskusji wrócić :)
A po mojemu - Skończ pajacować już i zajmij się fotografią na poważnie albo sprzedaj sprzęt i znajdź sobie inne kreatywne zajęcie.
Żarty powinny być krótkie i zabawne - twoje robią się irytujące.
Wiem, że to żadna strata ale wątki których autorem jesteś od dziś po prostu omijam
Jakoś słabo Ci idzie...
wpkx mam propozycję - wydrukuj to zdjęcie w formacie minimum 40x30 cm, opraw i zawieś na ścianie w domu, w miejscu eksponowanym i widocznym. Jak na drugi dzień będzie Ci się podobało to można do dyskusji wrócić :)
Skąd wiesz, czy nie wisi od wczoraj? ;)
Al Koholik
10-06-2010, 17:00
Czyżby przesłuchanie?
Postaram się poważnie odpowiedzieć...
Zastrzegam - nie jestem eseistą ani krytykiem. Wypracowania z polskiego przychodziły mi naprawdę z wielkim trudem.
Dla mnie jest w nim coś odrobinę dziwnego, niby wszystko zwyczajne i przypadkowe, ale:
lekkie odrealnienie (oświetleniem?) krajobrazu i delikatne zachwianie wyważenia kadru dające wrażenie pustki, niedopowiedzenia, wciągania w głąb, oczekiwania na coś - wrażenie nierzeczywistości i tajemnicy. Coś w stylu początku snu profesora Borga ze znanego filmu Bergmana...
Ja tu nie jestem od stawiania wyroków. Chciałem poznać Twoją opinię o tym zdjęciu, dowiedzieć się co Tobą kierowało kiedy naciskałeś spust migawki...
... Bergmana to tylko "Siódmą pieczęć" pamiętam - będę musiał nadrobić zaległości.
Ja tu nie jestem od stawiania wyroków. Chciałem poznać Twoją opinię o tym zdjęciu, dowiedzieć się co Tobą kierowało kiedy naciskałeś spust migawki...
Pytałem o wyrok, bo jak zapewne zauważyłeś są tu osoby, które najchętniej wysłałyby mnie na stos. A podobno na Forum oceniamy publikowane zdjęcia, a nie ich autorów. No chyba, że jest jakaś tajna klauzula w regulaminie, którą wolno stosować "wtajemniczonym"... Ciekawe, jak na to patrzą Moderatorzy?
W uzupełnieniu Twojego pytania dodam, że moja opinia o tym zdjęciu nie powstała w momencie naciskania spustu, a dopiero w trakcie przeglądania. Tak czasem mam... ale przypuszczam, że nie ja jeden.
Sebastianito
10-06-2010, 17:32
Ja to widze bardziej artystycznie: Zdjecie zrobione z okna pociagu ktory jechal w strone nadmorkiego kurortu. Wczesne lato to i zielen jeszcze soczysta, zwlaszcza ze 2h temu przelecial letni cieply deszcz. A co do przelecenia to pewnie wypatrzyl jakas pare buszujaca w swiezym zbozu i chcial ja nam ukazac... lecz niestety czas migawki byl za krotki.
Do komentujacych: "Trzeba miec wyobraznie... dziadku!"
zalew takich fotografii jest wynikiem dostępności wysokiej klasy urządzeń dla każdego, zwykłego, szarego człowieka ...
powoli, ale niepowstrzymanie fotografia zmeirza do śmierci termicznej ... miliardy miliardów zwykłych, banalnych fotografii ...
zalew takich fotografii jest wynikiem dostępności wysokiej klasy urządzeń dla każdego, zwykłego, szarego człowieka ...
powoli, ale niepowstrzymanie fotografia zmeirza do śmierci termicznej ... miliardy miliardów zwykłych, banalnych fotografii ...
Wiesz U-23, czasami udaje Ci się pisać nie całkiem od rzeczy :D
Wiesz wpkx,pomijając fakt że twoje zdjęcia wogle do mnie nie przemawiają i ogólnie mam wrażenie że ty poprostu chodzisz każdego wieczoru wokoło swojej stodoły pstrykając foty-czego nie neguję,ale nie koniecznie rozumiem po kiego nabyłeś do tego celu de siedemset?(jeżeli to ekstrawagancja związana z pokażną wygraną w lotto to luz),to ogólnie wyrażam uznanie za kunszt słowny i dystans do tego co piszą inni.Niepodważalnym ,ale zarazem paradoksalnym również faktem, jest napewno to, iż dzieki mieszance tego co mówisz,pokazujesz(tu owy paradoks,biorąc pod uwagę mierny poziom prac :-) i tego jak wygląda Twój awatar(wspominałem ci o moich odczuciach w tym temacie :-) ) na tej pustyni prózności kiełkuje w wielu zleżałych sercach od czasu do czasu żdzbło szczerości . dziekuję za uwagę.no i szacun mimo wszystko.
ps.kto wymyślił ten durny slogan że ocenia sie zdjęcie a nie autora,czyli że jak adolf malował z wyczuciem i technicznie poprawnie to co?Dla mnie jak ktoś gada od rzeczy,leci banałem,widzę że jest tz.wchodzidu..m to jest dla mnie również przekreslony jako tfórca -zeby nie wiem jak wymowna byłaby jego praca.Natomiast w stronę odwrotną daję już wiekszy "margines błedu"wiec jedziesz z koksem wpxk, bo chociaż wesoło jest hehehe.
(...)ty poprostu chodzisz każdego wieczoru wokoło swojej stodoły pstrykając foty(...)
pszetak, masz u mnie skrzynkę dobrego piwa :D
danz1ger
11-06-2010, 04:10
Cytat:
"Bardzo mi się podoba ta chmurka w kształcie wypiętej dupki.
borregaard: ...a mnie izolatory na słupach..."
ee tam, szklane fiuty?
"Bardzo mi się podoba ta chmurka w kształcie wypiętej dupki.
wpkx: W dodatku jest w mocnym punkcie i huśta się na drutach..."
To może dlatego, że wypięta dupka jest mocnym punktem gdziekolwiek (uśmiech).
Huśtanie się na drutach przemknęlo mi przez myśl.
na forum jest cale mnóstwo fajnych zdjęć,
dałoby radę umieścić tyle waszych wpisów w każdym wątku?
na forum jest cale mnóstwo fajnych zdjęć,
dałoby radę umieścić tyle waszych wpisów w każdym wątku?
Myślę, że bez problemu, tylko czy aby admin byłby zadowolony z konieczności kolejnego upgrade'u serwera w tak krótkim czasie? ;)
A tak na poważnie, to postów przybywa, a ja wciąż nie wiem, jakież to obrazoburcze świętokradztwo popełniłem w kolorystyce. Co więcej (bo ja się przecież nie znam), nawet Naczelny Forumowy Kolorysta, Wielkim Kalibratorem zwany, też tego nie wie...
borregaard
11-06-2010, 10:58
Nie wiem co Ci odpowie NFK zwany WK,ale u mnie wszystko zachlapane jest na niebiesko..Miałeś to wcześniej,odszedłeś od tego na kilka kadrów (w mniejszym lub większym stopniu) i wracasz do tego, i dużego nasycenia, teraz....
donkiszot
11-06-2010, 11:44
[...]
lekkie odrealnienie (oświetleniem?) krajobrazu i delikatne zachwianie wyważenia kadru dające wrażenie pustki, niedopowiedzenia, wciągania w głąb, oczekiwania na coś - wrażenie nierzeczywistości i tajemnicy. Coś w stylu początku snu profesora Borga ze znanego filmu Bergmana...[...]
Szczerze przyznam, że nie spodziewałem się doczekać tej chwili. (Być może za mało czytam wypowiedzi pod zdjęciami). Nie dość, że interpretacja, to jeszcze autorska. Chyba jedyne co mogę zrobić, to podziękować(?)... Czyli to nie są tylko piksele. ;)
"Zatem jest jeszcze możliwość, że mamy troszkę inaczej skalibrowane siatkówki"
Slaby argument, poniewaz gdyby tak bylo i chcialbys oddac nature - sila rzeczy
efekt bylby podobny przy "roznie skalibrowanych siatkowkach", gdyz nature
i monitor widzialbys w jednakowo "zboczony" sposob.
Wizji autorskiej sie nie czepiam, choc arcydziela w niej nie dostrzegam.
Od dłuższego czasu nie zaglądam w wątki wpkx-a, ...... który próbuje leczyć swoje kompleksy pseudoartystyczną , nachalną, produkcją.
Ale jak zobaczyłem ilość postów to ............. ciekawość wygrała.
Sprawdziłem, nic się nie zmieniło. Ciągle mierne fotki i gigantyczna megalomania.
Od dłuższego czasu nie zaglądam w wątki wpkx-a, ...... który próbuje leczyć swoje kompleksy pseudoartystyczną , nachalną, produkcją.
Ale jak zobaczyłem ilość postów to ............. ciekawość wygrała.
Sprawdziłem, nic się nie zmieniło. Ciągle mierne fotki i gigantyczna megalomania.
No to właśnie ją powiększyłeś swoim postem, Panie Kolejny Sfrustrowany Psychiatro :mrgreen::D
Tylko że nie ja jestem tym megalomanem.
Zamieszczam zdjęcia, jak wszyscy tutaj (bo wydaje mi się, że po to jest to miejsce na Forum), a komentujący tak czy inaczej komentują, bo najwyraźniej mają na to nieodpartą ochotę. Czasami piszą naprawdę ciekawe i przydatne rzeczy, a czasami z sobie wiadomych powodów próbują mnie obrazić.
A ja wcale nie za każdym razem mam ochotę odpowiadać, szczególnie gdy to nic nowego do dyskusji o fotografii nie wnosi ;)
Nie wiem co Ci odpowie NFK zwany WK,ale u mnie wszystko zachlapane jest na niebiesko..Miałeś to wcześniej,odszedłeś od tego na kilka kadrów (w mniejszym lub większym stopniu) i wracasz do tego, i dużego nasycenia, teraz....
Obiecuję przeanalizować ten "niebieski" wieczorem ;)
Rafał_Sz
11-06-2010, 15:17
(...).
Postaram się opisać, co czuję patrząc na twoją zaprezentowaną pracę, uwzględniając co sam o niej napisałes:
"lekkie odrealnienie (oświetleniem?) krajobrazu" - światło niestety nie jest nadzwyczajne. Wprost przeciwnie. Pociągnięcie ekspozycji na minus nie zastąpi właściwego, porannego lub wieczornego, miękkiego, rozpalonego żółcią naturalnego światła. Mówiąc krótko: kto późno wstaje, ten g...no nie światło dostaje.
"wrażenie pustki, niedopowiedzenia," - niedopowiedzenie zostało tu skasowane przez ordynarne słupy energetyczne, na deser krzywo sfotografowane i polane co najmniej dziwną kolorystyką.
"oczekiwania na coś - wrażenie nierzeczywistości i tajemnicy" - sorry, ale jedyna tajemnica na tej fotce, to kto kradnie ten cholerny prąd. Jestem pewien, że fotka jest pstryknięta z miejsca, gdzie znajduje się droga. Tu nie ma tajemnicy. Tu jest wszystko podane na tacy.
Nie śledzę twoich poczynań na forum, ale jeśli pokazujesz taki gniot publicznie licząc na ocenę innych, nie powinieneś być zdziwiony nieprzychylnymi komentarzami. Nie tworzysz niczego awangardowego, innego, łamiącego zasady. Jedyne co Ci może uratować w tej chwili d.. , to przyznać się do tego, że jest to taka prowokacja - żart. Niestety, obawiam się, że musiałbyś wtedy skłamać.
Szanowni Forumowicze, niektórym z Was panujące zimno zamroziło chyba logiczne myślenie, obiektywizm i poczucie humoru. Dobrze, że siedzę sobie w grubym golfie z owczej wełny na cieplutkim, przytulnym poddaszu, popijając prawie wrzącą herbatę z malinami i rumem...
Pociągnięcie ekspozycji na minus
W moim Lr jest na +1.
Analizy gęstości "negatywu" nie robiłem.
ordynarne słupy energetyczne
Patrz trochę niżej oraz na tytuł zdjęcia.
jeśli pokazujesz taki gniot publicznie licząc na ocenę innych, nie powinieneś być zdziwiony nieprzychylnymi komentarzami
Co do zdjęcia jak najbardziej, ale dlaczego niektórzy próbują jeździć zamiast po zdjęciu to po mnie jak po przysłowiowej burej suce? To jest forumowa demokracja? Moje gratulacje.
Jedyne co Ci może uratować w tej chwili d..
Bo co, dostanę bana, jak chcą niektórzy? Jeśli tak to za co?
że jest to taka prowokacja - żart.
Pozwolisz, że zacytuję samego siebie:
Niestety, obawiam się, że musiałbyś wtedy skłamać.
Zacytuję się po raz drugi:
borregaard
11-06-2010, 17:25
Dobrze ...wpkx,nie daj się,bo faktycznie niektóre z komentarzy są poniżej granicy dobrego smaku i sięgają poza temat i prezentację.Zdjęcia znamy ,osobę nie.Proszę więc nie wybiegajmy poza ,fakt,delikatną granicę pomiedzy oceną "dzieł" a Autorem...Nie róbmy z forum magla.
Oczywiście, następny gniot będzie ścigany z urzędu.....:mrgreen:
Oczywiście, następny gniot będzie ścigany z urzędu.....:mrgreen:
bez komentarza :mrgreen:
ps. podobno gniot a tyle komentarzy nie mają dobre zdjęcia :-o , więc wniosek nasuwa sie sam , super zdjęcie jeszcze lepszy kadr , a wzrok wędruje do chmurki w kształcie pupci :mrgreen:
Rafał_Sz
11-06-2010, 17:48
Szanowni Forumowicze, niektórym z Was panujące zimno zamroziło chyba logiczne myślenie, obiektywizm i poczucie humoru. Dobrze, że siedzę sobie w grubym golfie z owczej wełny na cieplutkim, przytulnym poddaszu, popijając prawie wrzącą herbatę z malinami i rumem...
Człowieku! Nie znam Cię, na oczy Cię nie widziałem. Dlaczego bierzesz mój wpis personalnie? Komentowałem zdjęcie, twoją własną opinię a nie twoją osobę. Do Ciebie nic nie mam, bo na jakiej to niby podstawie?
W moim Lr jest na +1.
Analizy gęstości "negatywu" nie robiłem.
Widze to co widzę. Z czego to wynika nie jestem w stanie określić.
Patrz trochę niżej oraz na tytuł zdjęcia.
Tytuł jest tytułem. Nie może być usprawiedliwieniem.
Co do zdjęcia jak najbardziej, ale dlaczego niektórzy próbują jeździć zamiast po zdjęciu to po mnie jak po przysłowiowej burej suce? To jest forumowa demokracja? Moje gratulacje.
Czy wyjechałem z czymś do Ciebie personalnie? Gwoli wyjaśnienia nie. To nie kółko psychologiczne, tylko forum foto. I foto podlega dyskusji.
Bo co, dostanę bana, jak chcą niektórzy? Jeśli tak to za co?
Nie jestem modem, a gdybym (uchowaj) był, nie widzę podstaw do bana.
Pozwolisz, że zacytuję samego siebie:
Tu...
Zacytuję się po raz drugi:
... i tu próbuje Cię zrozumieć, ale niestety nadajemy na innych częstotliwościach.
Próbujesz dodać atrakcyjny gratis w postaci ideologii do słabego produktu, jakim jest to konkretne zdjęcie. Ja tego nie kupuje. To wszystko z mojej strony.
Pozdrawiam Rafał
Rafale, przepraszam.
Twój dosyć analityczny (i całkiem merytoryczny na tle niektórych) post dał mi podstawę do szerszej odpowiedzi, powinienem wyraźnie zaznaczyć że nie odnosi się ona w szczególności do Ciebie.
Dziękuję i jeszcze raz przepraszam, bo tu akurat jest za co ;)
Pozdrawiam,
Wojtek
tomek-GL
11-06-2010, 18:19
Ale się temat rozrósł odkąd napisałem ostatni post o.O
Panowie ja proponuję "koledze" nie dawać tej satysfakcji z pseudo zainteresowania tematem i nie wchodzić tu.
Cała ta dyskusja z której WPKX nie wyciąga żadnych konsekwencji w dodatku kwitując je głupimi pseudo inteligentnymi komentarzami traktującymi min o tym jaki z niego "ahtysta przez duże AH" i że to my mamy problem i go nie rozumiemy - po prostu podpada pod trollowanie.
Tak samo jak zaśmiecanie forum zdjęciami trzepaka (wtf ?? ) i inne gnioty w jego wykonaniu...
Trochę to śmieszne, że większość z was jest dojrzałymi osobnikami a nabiera się na ten trolling jak naiwny 6 latek ;)
od samego początku wstawiasz fotografie w takim stylu czyli słabe i kompozycyjnie i obróbkowo , jeżeli twierdzisz że chciałbyś się uczyć z pozytywnych i bardzo rozwiniętych komentarzy to dlaczego prowokujesz swymi odpowiedziami, jesteś za inteligentny aby nie przewidzieć reakcji
poza tym czytasz opinie i oglądasz fotografie innych autorów, tylko sam fakt porównania niektórych prac mówi wiele o sposobie budowania kadru, o WB, świetle, kolorach, ect.
obcowanie na forum z pracami i opiniami innych, choćby były bardzo zdawkowe wiele uczy, więc po co domagasz się stale i wciąż szerokich jak rzeka wypowiedzi, skoro fotografie są niezmiennie na tym samym poziomie i mówiąc szczerze zbyt wiele jest do poprawienia ażeby taka rzeka popłynęła - masz więc odpowiedz dlaczego brakuje obszernych komentarzy, nikt Ci nie napisze INSTRUKCJI ZROBIENIA DOBREJ FOTOGRAFII - forum to nie szkółka uczenia się robienia zdjęć od A do Z, to portal na którym trzeba posiadać już pewien podstawowy zasób umiejętności i wiedzy fotograficznej
kiedy ktoś publikuje fotografię, powinien zadać sobie pytanie jaka ta fotografia jest, czy spełnia jakieś przyjęte tutaj minimum - bo dopiero wówczas jest zasadne dawanie rad, podpowiadanie i korygowanie drobnych błędów, a nie jak to bywa w Twoich pracach oglądanie totalnego chaosu kompozycyjnego i pisanie o nim recenzji
Ponadto ja również przychylam się do opinii że lubisz prowokować, być w centrum zainteresowania, świadczą o tym choćby Twoje uszczypliwe odpowiedzi, im bardziej trafny i krytyczny jest komentarz pod adresem Twego zdjęcia, tym bardziej uszczypliwa i często złośliwa jest Twoja riposta - nie tędy droga kolego, nie na takiej postawie buduje się chęć nauki fotografii - sądzę ze powinieneś pewne sprawy przemyśleć
pozdrawiam :)
tomek-GL
11-06-2010, 18:30
Nie jestem modem, a gdybym (uchowaj) był, nie widzę podstaw do bana.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Źródło - Wikipedia (bo nie chce mi się myśleć w tych upałach nad definicją trolla)
1 - bezgraniczne podporządkowanie się jakiejś idei i bronienie jej do końca z fanatycznym zacięciem.
2 - nieumiejętność przyznania się do błędu – troll nie powie, że nie miał racji, a także wyjątkowo będzie milczał; najczęściej albo zacznie próbować udowadniać, że od początku uważał inaczej, niż pisał, a tylko nie został właściwie zrozumiany
3 - wprowadzanie zamieszania w stosunku do własnej osoby, przedstawianie siebie jako ofiary
-------------------------------------------------------------------------------------------
to tylko kilka przykładów które są objawem trollowania a które u WPKX mają miejsce w każdym wątku z "ahtystycznymi" fotografiami...
Jeśli to nie jest podstawa do urlopu na kilka dni/tygodni to boje się pomyśleć o podejściu adminów/modów do takich przypadków...
Ja wiem, że to nie odpowiednie miejsce ale może Moderatorzy mają wpływ na admina lub sam admin tu zagląda i przemyślałby możliwość na forum aby pewnych użytkowników dodac do listy ignorowanych ukrywając automatycznie w tym momencie jego posty/tematy ? bardzo by to ułatwiło przeglądanie forum...
Źródło - Wikipedia (bo nie chce mi się myśleć w tych upałach nad definicją trolla)
1 - bezgraniczne podporządkowanie się jakiejś idei i bronienie jej do końca z fanatycznym zacięciem.
2 - nieumiejętność przyznania się do błędu – troll nie powie, że nie miał racji, a także wyjątkowo będzie milczał; najczęściej albo zacznie próbować udowadniać, że od początku uważał inaczej, niż pisał, a tylko nie został właściwie zrozumiany
3 - wprowadzanie zamieszania w stosunku do własnej osoby, przedstawianie siebie jako ofiary
to tylko kilka przykładów które są objawem trollowania a które u WPKX mają miejsce w każdym wątku z "ahtystycznymi" fotografiami...
Jeśli to nie jest podstawa do urlopu na kilka dni/tygodni to boje się pomyśleć o podejściu adminów/modów do takich przypadków...
Ja wiem, że to nie odpowiednie miejsce ale może Moderatorzy mają wpływ na admina lub sam admin tu zagląda i przemyślałby możliwość na forum aby pewnych użytkowników dodac do listy ignorowanych ukrywając automatycznie w tym momencie jego posty/tematy ? bardzo by to ułatwiło przeglądanie forum...
Zacznij może od ukrycia się sam przed sobą, bo gonisz w piętkę.
tomek-GL
11-06-2010, 18:37
Myślę, że powyższy post jest chyba ostatecznym dowodem na to, że koledze się należy.
borregaard
11-06-2010, 18:40
Skąd ,Tomku ,to się u Ciebie bierze....?:shock:
Skąd ten jad i jawna nietolerancja...,że co ?,że odmienny...?, inny?....spalił Ci wieś?...,że się odgryza..denerwuje..? Jeśli denerwuje Towarzystwo,tzn., że Ono nie ma argumentów nie do odparcia,a to nie świadczy żle o wpkx....raczej odwrotnie..Co innego poujadać na fotę ,a co innego ograniczać swobodę Autora.Jakim prawem...? Forum jest dla wszystkich....................!
Kurczaki ,nie trybię...
od samego początku wstawiasz fotografie w takim stylu czyli słabe i kompozycyjnie i obróbkowo , jeżeli twierdzisz że chciałbyś się uczyć z pozytywnych i bardzo rozwiniętych komentarzy to dlaczego prowokujesz swymi odpowiedziami, jesteś za inteligentny aby nie przewidzieć reakcji
poza tym czytasz opinie i oglądasz fotografie innych autorów, tylko sam fakt porównania niektórych prac mówi wiele o sposobie budowania kadru, o WB, świetle, kolorach, ect.
obcowanie na forum z pracami i opiniami innych, choćby były bardzo zdawkowe wiele uczy, więc po co domagasz się stale i wciąż szerokich jak rzeka wypowiedzi, skoro fotografie są niezmiennie na tym samym poziomie i mówiąc szczerze zbyt wiele jest do poprawienia ażeby taka rzeka popłynęła - masz więc odpowiedz dlaczego brakuje obszernych komentarzy, nikt Ci nie napisze INSTRUKCJI ZROBIENIA DOBREJ FOTOGRAFII - forum to nie szkółka uczenia się robienia zdjęć od A do Z, to portal na którym trzeba posiadać już pewien podstawowy zasób umiejętności i wiedzy fotograficznej
kiedy ktoś publikuje fotografię, powinien zadać sobie pytanie jaka ta fotografia jest, czy spełnia jakieś przyjęte tutaj minimum - bo dopiero wówczas jest zasadne dawanie rad, podpowiadanie i korygowanie drobnych błędów, a nie jak to bywa w Twoich pracach oglądanie totalnego chaosu kompozycyjnego i pisanie o nim recenzji
Ponadto ja również przychylam się do opinii że lubisz prowokować, być w centrum zainteresowania, świadczą o tym choćby Twoje uszczypliwe odpowiedzi, im bardziej trafny i krytyczny jest komentarz pod adresem Twego zdjęcia, tym bardziej uszczypliwa i często złośliwa jest Twoja riposta - nie tędy droga kolego, nie na takiej postawie buduje się chęć nauki fotografii - sądzę ze powinieneś pewne sprawy przemyśleć
pozdrawiam :)
OK, Janie, znów po mnie pojechałeś. Nie chce mi się już punktować, gdzie piszesz prawdę a gdzie nadinterpretujesz moje wypowiedzi...
Przyjmuję, że w większości masz słuszność i również pozdrawiam, absolutnie nie tracąc szacunku i bez podtekstów.
Ale przecież jest taka możliwość, możesz dodać wnerwiającego Cie użytkownika do ignorowanych i po problemie.
tomek-GL
11-06-2010, 18:52
mógłbyś mnie dokładnie na tą opcję naprowadzić ?
@borregaard
teraz to ja jestem w szoku...:shock:
Chyba jednak przejrzę ustawienia profilu z dokładnością co do milimetra by ignorowanie użytkowników znaleźć bo jeszcze mnie zjedzą za nazywanie rzeczy po imieniu ;)
Nie oceniam autora - oceniam jego zachowanie (gwoli jasności) które narusza pewne zasady netykiety i robi to zupełnie świadomie.
EDIT 2
Znalazłem opcję ignorowania ;)
Przywykłem do innego układu na forum i szukałem nie tam gdzie trzeba ;)
Dziękuję i pozdrawiam ;)
Edit3
@ ad2122
Dzięki wielkie ;)
znalazłem opcję ignorowania tematu co też jest pomocne ;)
W końcu spokój ;)
OK, Janie, znów po mnie pojechałeś.......
starałem się naprawdę bez żadnych uprzedzeń i złośliwości sensownie to wszystko podsumować
Sprawa nieaktualna ;)
A co do zdjęcia, nie podoba mi się - dla mnie nie ma w nim nic ciekawego.
borregaard
11-06-2010, 19:08
@borregaard
teraz to ja jestem w szoku...:shock:
Nie oceniam autora - oceniam jego zachowanie (gwoli jasności) które narusza pewne zasady netykiety i robi to zupełnie świadomie.
Ja też nie oceniam Ciebie...To co pisałeś sprowokowało mnie ,nieco.....To nic osobistego.Niezbyt mi się to spodobało,ale nię będę wnioskował o urlop od forum.....:wink:
Trochę żartuję,jak zwykle,ale to tylko po to ,żeby było jasne,że nie jest tak prosto jak się zdaje.....jest jak w małżeństwie..wina leży po obu stronach...żony i ..teściowej...:lol:
Niestety,jest to zbyt proste ,by się sprawdzało...:wink:
.....jest jak w małżeństwie..wina leży po obu stronach...żony i ..teściowej...:lol:
:lol::lol::lol::lol:czyszcisz mi monitor:mrgreen:
Andrzej ma rację, to co tu niektórzy wypisują świadczy tylko o braku tolerancji i głupocie.
Wiecie co chłopcy, jesteście niemożliwi, przecież nie ma o co się denerwować! Weszłam na ten wątek, zobaczyłam zdjęcie i ... kadr po prostu mi się nie podoba - I TYLE. Jak się pisze, że nie podoba się, to należy napisać dlaczego, bo nieuczciwością jest dawać negatywną opinię bez wyjaśnienia. Nie podoba mi się ten kadr, bo niczego nie przedstawia ciekawego jak dla mnie. Jestem tylko amatorem i odbieram zdjęcie po swojemu. Przecież to jest uczciwa, krótka wypowiedź na temat umieszczonego zdjęcia. Autor zdjęcia lub inne osoby odwiedzające ten wątek nie muszą się z tym zgadzać, ale z tego powodu nie musi być awantury. Przeczytałam komentarze tylko z pierwszej strony wątku, a jest ich o wiele więcej, nie chcę wdawać się w polemikę, uważam, że nie ma to sensu. Kto zaglądnie na moje wątki, albo na wątki, którym dałam komentarze, będzie wiedzieć, że moja wypowiedź jest prawdomówna. :smile:
Wiecie co chłopcy, jesteście niemożliwi, przecież nie ma o co się denerwować! Weszłam na ten wątek, zobaczyłam zdjęcie i ... kadr po prostu mi się nie podoba - I TYLE. Jak się pisze, że nie podoba się, to należy napisać dlaczego, bo nieuczciwością jest dawać negatywną opinię bez wyjaśnienia. Nie podoba mi się ten kadr, bo niczego nie przedstawia ciekawego jak dla mnie. Jestem tylko amatorem i odbieram zdjęcie po swojemu. Przecież to jest uczciwa, krótka wypowiedź na temat umieszczonego zdjęcia. Autor zdjęcia lub inne osoby odwiedzające ten wątek nie muszą się z tym zgadzać, ale z tego powodu nie musi być awantury. Przeczytałam komentarze tylko z pierwszej strony wątku, a jest ich o wiele więcej, nie chcę wdawać się w polemikę, uważam, że nie ma to sensu. Kto zaglądnie na moje wątki, albo na wątki, którym dałam komentarze, będzie wiedzieć, że moja wypowiedź jest prawdomówna. :smile:
Ale nie do konca masz racje.......przeczytaj calosc i zaobserwuj poczynania kolegi.
Tutaj jest inny problem.......znajac Twoje dokonania to bylo pewne ze sie Tobie nie spodoba bo przecierz masz gust i smak we wlasnej fotografii i wiesz o co chodzi. KIazdy chce to w sposob ladniejszy i mniej ladny wyjasnic autorowi.....on jednak nie przyjmuje do wiadomosci i odpowiada w sposob malo przyjazny udowadniajac nam swoja wizje tego gniota........
Jego poczynania od kilku miesiecy zaczynaja dobijac.......od kilku miesiecy prezentuje nam kropke na tle bokehu Nikkora 50mm 1.4 nazywajac to krajobrazem.....kiedy juz zaczyna robic cos co przypomina krajobraz to zaczyna udziwniac tworzac dziwaczne kolory i ideologie do gniota......to juz staje sie niesmaczne.
Zaczynam odbierac jego postepowanie jako robienie sobie z nas jaj!
Albo powinien zaczac od Digarta albo zaczac sluchac co mu sie mowi........dostal ostatnio kilka pozytywnych opini co do ladnego swiatla i koloru w poprzednich watkach.......co robi po tym......zamiast zrozumiec ze szedl w dobrym kierunku (pisze ze sie chce uczyc) zaczyna tworzyc jakies wizje ktore sa poprostu slabe!
Staram sie nie odzywac w jego watkach ale czasami to jest trudne!
Zaczynam odbierac jego postepowanie jako robienie sobie z nas jaj!
Greg, uśmiechnij się ;)
Oto Twój pierwszy komentarz pod pierwszym zdjęciem, jakie zamieściłem na Forum:
Eee a ja mam inny komentarz....jaja sobie robisz?
Jak myślisz, czy nie miało to u początkującego, nieśmiałego fotoamatora wpływu na przyszłość?
Greg, uśmiechnij się ;)
Jak myślisz, czy nie miało to u początkującego, nieśmiałego fotoamatora wpływu na przyszłość?
Boze.........wpkx sam widzisz......jestes czlowiek myslacy ale zastanawiam sie czy myslisz robiac zdjecie......
Greg, uśmiechnij się ;)
Panie AUTORZE!
Napisałeś po chwili komentarz, do następnego komentatora po mnie, ale mojej wypowiedzi, której nota bene trochę poświęciłam czasu nie poświęciłeś ani chwili, pytanie dlaczego? Może jednak nie warto dawać komentarze pod kontrowersyjnymi wypowiedziami?
Panie AUTORZE!
Napisałeś po chwili komentarz, do następnego komentatora po mnie, ale mojej wypowiedzi, której nota bene trochę poświęciłam czasu nie poświęciłeś ani chwili, pytanie dlaczego? Może jednak nie warto dawać komentarze pod kontrowersyjnymi wypowiedziami?
Przepraszam!
Warto, bardzo warto.
Podsumowałaś nas tak jak na to zasługujemy, cóż więcej mogę napisać... DZIĘKUJĘ ;)
krzysztofz24
12-06-2010, 23:27
Ja nie bardzo rozumiem o co chodzi. Ponad 70 wpisow do zdjecia o niczym i blizej niesprecyzowanej idei autora. O ile pare prac >Wpxk< mi sie podobalo, to to zdjecie jest slabe technicznie, i jak dla mnie nie ma za grosz "ahtyzmu",po prostu pstryk do wykasowania na poziomie aparatu.
Wy tak na poważnie?
:lol:
wy tak na poważnie?
:lol:
:D
"Wy tak na poważnie?"
Pewnie w roznym stopniu, lecz nie sposob taki wariant wykluczyc ;)
Piekny watek, az dwa razy przeczytalem ;]
Marcin, dziękuję, ale to na nic - ja już dawno odpuściłem walkę z betonem.
A ja powiem tak: Wysadzić i zaorać brzydkie krajobrazy. Zostawić tylko słupy - prąd niech sobie idzie. Inaczej nie da się naładować akku do aparatów. Nie będzie brzydkich krajobrazów, nie będzie wkurzających opinii, koniec, kropka.
A Ciebie wpkx ciepło pozdrawiam. Bez podtekstów oczywiście ?
JackDaniels
04-05-2015, 19:02
Byłem w mieście P. Zrobiłem zdjęcie krzywej wierzy. Najpierw prostowałem ją w psie, że nie jestem w tym dobry, było kiepsko. To ją wystemplowałem. Mam zdjęcie pięknego, niebieskiego nieba, z miasta P.
PS Napisany dystychem elegijnym z typowymi dla średniowiecza rymami wewnętrznymi, leoninami. Szyk słów jest osobliwy. Respektuje zasady metryki. Jest taki tekst, po łacinie, na pewnym słupie w Koninie, 1151 rok. Najstarszy słup drogowy w RP. Można by go wystemplować...
Roku Wcielenia Pańskiego 1151
do Kalisza z Kruszwicy tu prowadzi punkt,
wskazuje to formuła drogi i sprawiedliwości,
którą kazał uczynić komes palatyn Piotr
i starannie tę drogę przepołowił,
aby był go pamiętny,
racz każdy podróżny modlitwą prosić
łaskawego Boga
PPS Słupy są fajne...;)