Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : HOYA HMC POLAR... Wada fabryczna???

andrzejekgaj
09-06-2010, 17:06
Ponad miesiąc temu, kupiłem filtr na aukcji. Nie miałem okazji jeszcze nim się nacieszyć bo byłem zapracowany i czekałem na wakacyjny wyjazd. kilka dni temu otworzyłem go i zrobiłem kilka zdjęć... okazało się, że ma mały defekt. Mianowicie są to jak dobrze pamiętam 6 bądź 7 małych plamek (załącznik) wielkości ziarenka od piasku, na początku myślałem, że to zabrudzenie jednak po konsultacji ze znajomym stwierdziliśmy że są to odwarstwienia poszczególnych powłok filtra? Czy spotkaliście się z czymś takim? Mam nadzieje że uczciwy sprzedawca wymieni mi filtr, jak by nie było trochę kosztował i szkoda by było go wyrzucić :-(
Załącznik : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5417a679db4430b7.html

Art Erie
09-06-2010, 17:44
Widzisz to na zdjęciach? Często mam tego typu powierzchniowe defekty na polarach, zawsze wystarcza czyszczenie filtra.
Ze zdjęcia wnioskuję, że to powierzchniowe zabrudzenie, a nie rozwarstwienie na granicy szkła i folii.

andrzejekgaj
09-06-2010, 18:04
Na zdjęciach nic nie zauważyłem choć z filterm zrobiłem ich tylko 20. Nie jest to powieszchniowe zabrudzenie, choć podobne miałem na UV jak zaskoczył mnie deszcz, powatały takie małe plamki jednak dało się ję łatwo usunąć ściereczką do optyki, na Polarze jednak nie :-( to jest troche głębiej?