PDA

Zobacz pełną wersję : prośba o pomoc do Torunian

peque
09-06-2010, 13:46
Torunianie, jest sprawa:

Krótkie wprowadzenie - z grupą znajomych kupiliśmy panu młodemu prezent zapakowany w sejf. Oczywiście szyfr pan młody musi pozyskać z zagadek i zadań przez nas przygotowanych. Ja sobie wymyśliłem, co by świeżo upieczone małżeństwo zwiedziło trochę kraju w poszukiwaniu jednej z 8 cyferek :))

Część właściwa - czy gdzieś na starówce lub w pobliżu jest budynek, wieża, cokolwiek, na której widnieje jakaś tabliczka z datą czy jakąś liczbą? Może być ona na namalowana na budynku, jakoś powieszona, na szczycie cokolwiek. Byle nie była to jakaś oczywista liczba, którą można sprawdzić bez problemu w necie (np daty poczęcia i śmierci na jakimś pomniku). Np w Poznaniu można znależć tabliczkę z rokiem, w którym była powódź, daty powstania kamieniczek (tablice zawieszone na szczycie budynku, napis pod kamienną twarzą zdobiącą budynek itd itp). No i fajnie gdyby to było gdzieś na samej starówce lub w najbliższej okolicy, a nie w części sypialnianej Torunia :)

Niestety w Toruniu mnie w tym tyg nie będzie, a sprawa jest dość pilna, bo do piątku!. Będę bardzo wdzięczny za pomoc!!!

Pozdrawiam,
Michał

loki_p
09-06-2010, 14:41
Na jednej z bram miejskich od strony Wisły są tabliczki obrazujące miejsce na murach do których sięgała woda podczas powodzi. Jest podany rok i poziom rzeki. Dokładnie coś takiego http://orbitorun.pl/pics/art_galerie/209_img1_b06204b2a04206dad0ba45010c37ac34.jpg

peque
09-06-2010, 14:50
Dzięki! Faktycznie, jest coś takiego. I chyba ciężko znaleźć info o tym w necie. Przynajmniej nie tak łatwo o takie szczegółowe zdjęcie. To mi chyba wystarczy. No chyba że ktoś policzy schody w jakieś baszcie :D

titus1
09-06-2010, 15:25
Też robiliśmy taką zabawę, ale w stylu liczenia schodów na wieżę gdzie wisi Dzwon Zygmunta albo kolumn w Sukiennicach. Do tego treść zagadek jak w "Kodzie da Vinci".

peque
09-06-2010, 15:49
A pamiętasz ile jest schodów do Zygmunta? Albo sukiennic? To by jeszcze bardziej urozmaiciło prezent ;)

frostic
10-06-2010, 09:02
Ile się Młodzi muszą namęczyć, żeby dostać te 6 łyżek, noży i widelcy ;)

peque
10-06-2010, 09:38
No nie ma lekko :D