PDA

Zobacz pełną wersję : Optymalizacja zdjęć w Nikon D80

lok_men
08-06-2010, 22:49
Witam serdecznie,
Przeszukałem forum w tym temacie, ale za bardzo nie znalazłem odpowiedzi dlatego też proszę Was o pomoc.
Jak najlepiej ustawić parametry optymalizacji zdjęć w D80? Chodzi mi, aby uzyskać jak najbardziej naturalne odwzorowanie kolorów itd..
Dodam, że używam teraz ustawień osobistych wszystkie pozycje ustawiłem na wartość normal, korekte odcienia na wartość "0", natomiast tryb kolorów ustawiłem na II Adobe RGB w PSie również ustawiłem tryb kolorów na Adobe RGB (1998 ). Czy te parametry, które powyżej przedstawiłem są ok?
Z góry dzięki za pomoc.

swider
08-06-2010, 22:55
Nie ma czegoś takiego jak optymalne ustawienia. Jeden woli większe kontrasty i podbite nasycenie inny bardziej stonowane kolory. Ustaw sobie wszystko pod siebie, tak żeby zdjęcia podobały się Tobie. A co do przestrzeni barwnej to radze omijać Adobe RGB bo nie sądzę, że jest Ci do szczęścia potrzebna. W sieci standardem jest sRGB, a w labach, przestrzenie maszyn też nie wykraczają poza sRGB.

lok_men
08-06-2010, 23:02
Dzięki za szybką odpowiedź. Tak rozumiem, że wszystko zależy od tego jakie efekty chce sie osiągnąć tak jak napisałeś zresztą.., ale chodzi mi o parametry najbardziej zbliżone do naturalnych. Co do Adobe RGB zauważyłem, że właśnie w tej przestrzeni kolory są bardziej naturalnie odwzorowywane niż chociażby w III sRGB, ale to moje odczucie, ale skoro piszesz, że Adobe RGB jest takie problematyczne to ok.

swider
08-06-2010, 23:30
Tak rozumiem, że wszystko zależy od tego jakie efekty chce sie osiągnąć tak jak napisałeś zresztą.., ale chodzi mi o parametry najbardziej zbliżone do naturalnych.
Ale naprawdę... fotografia to szalenie subiektywna sztuka. Dla każdego "naturalność" oznacza co innego. Nie da się tego zmierzyć, opisać i zastosować :)

Co do Adobe RGB zauważyłem, że właśnie w tej przestrzeni kolory są bardziej naturalnie odwzorowywane niż chociażby w III sRGB, ale to moje odczucie, ale skoro piszesz, że Adobe RGB jest takie problematyczne to ok.
Nie mogłeś czegoś takiego zauważyć bo Adobe RGB jest nadzbiorem przestrzeni sRGB i w pełni ją pokrywa :) Może widziałeś tylko wyprane kolory na swoim monitorze, które wydały Ci się naturalne (nie wiedzieć czemu), a były konsekwencją przycięcia przestrzeni przez Twój monitor.

lok_men
08-06-2010, 23:47
Ale naprawdę... fotografia to szalenie subiektywna sztuka. Dla każdego "naturalność" oznacza co innego. Nie da się tego zmierzyć, opisać i zastosować :)

Tutaj się zgodzę każdy inaczej odbiera "naturalność", źle się wyraziłem:)

Nie mogłeś czegoś takiego zauważyć bo Adobe RGB jest nadzbiorem przestrzeni sRGB i w pełni ją pokrywa :) Może widziałeś tylko wyprane kolory na swoim monitorze, które wydały Ci się naturalne (nie wiedzieć czemu), a były konsekwencją przycięcia przestrzeni przez Twój monitor.

Jeżeli Adobe RGB jest nadzbiorem przestrzeni sRGB to ja przez to rozumiem, że ten nadzbiór zawiera w sobie szerszą gamę kolorów niż przestrzeń sRGB co też jest napisane w instrukcji.
To dlaczego tego trybu kolorów nie używać? Sorry za czepianie, ale ciekawi mnie ta sprawa.
pzdr

swider
08-06-2010, 23:55
Jeżeli Adobe RGB jest nadzbiorem przestrzeni sRGB to ja przez to rozumiem, że ten nadzbiór zawiera w sobie szerszą gamę kolorów niż przestrzeń sRGB [...]
Zgadza się :)

To dlaczego tego trybu kolorów nie używać? Sorry za czepianie, ale ciekawi mnie ta sprawa.
Odpowiedź na to pytanie padła w moim pierwszym poście:

W sieci standardem jest sRGB, a w labach, przestrzenie maszyn też nie wykraczają poza sRGB.
Do tego, stosunkowo rzadko w fotografowanej scenie występują barwy spoza przestrzeni sRGB. A przynajmniej nie w ilościach znaczących, determinujących wybór Adobe RGB.

lok_men
09-06-2010, 00:07
Dzięki za wszystkie odpowiedzi teraz jest to dla mnie bardziej zrozumiałe, ale skoro praktycznie wszędzie standardem jest sRGB to po co wogóle jest Adobe RGB? Może głupie pytanie dla doświadczonej osoby, ale laika może to zastanawiać. W każdym razie mam nadzieję, że kiedyś będę wiedział co z tym zrobić, póki co zastosuje się do Twoich zaleceń.

swider
09-06-2010, 00:15
po co wogóle jest Adobe RGB?
Ty pytasz po co jest Adobe... A po co jest ProPhoto? Przestrzeń ma więcej kolorów niż my jesteśmy w stanie zobaczyć :)

TOP67
09-06-2010, 07:34
Używanie sRGB jest dużo bezpieczniejsze, to przestrzeń domyślna dla większości monitorów i labów. Jeśli fotka ma iść w świat, to staram się ją zrobić jako sRGB (robiąc w RAW można sobie wybrać przestrzeń już na kompie).
Adobe RGB sprawdza się w skrajnych przypadkach mocnych kolorów, np bukiet czerwonych róż (który w sRGB jest płaski). Trzeba jednak pamiętać, że wiele programów ignoruje profle i powstają przekłamania przy wyświetlaniu takiej fotki (wtedy wszystkie kolory siadają).

lok_men
09-06-2010, 08:45
Dzięki chłopaki za wyjaśnienia! Pozdrawiam i miłego dnia!

swider
09-06-2010, 10:40
Proszę bardzo i wzajemnie :)