PDA

Zobacz pełną wersję : Wyostrzanie w PS CS3

dareknik
08-06-2010, 19:28
Witam serdecznie

Mam problem z wyostrzaniem zdjęć. W masce wyostrzającej po nastawieniu parametrów wychodzi OK na monitorze a za ostro na odbitkach (krawędzie twarzy czy nos z profilu - można się pociąć).
Jakich parametrów używacie w różnych sytuacjach (przysłona f1.8, 2.8, 5.6, 11; ISO: 200, 800, 1600, 3200; ogniskowe 11, 18, 50, 100mm). Jakie liczby wpisujecie w parametr: wartość w %, promień w pikselach, próg w poziomach? jakie są zależności i od czego zależą, czy może nie używacie maski wyostrzającej w niektórych sytuacjach?
Pozdrawiam
Darek

docxxx
08-06-2010, 21:23
Nie ma gotowego "przepisu na zupe". Wszystko zalezy od wielkosci zdjecia, jego motywu i osobistych odczuc dot. wyostrzonych krawedzi.

dareknik
09-06-2010, 07:08
Zgadza się, mam prośbę Opisz jak obrabiałeś ostatnie zdjęcie lub jak Będziesz je obrabiał (dzisiaj, jutro, pojutrze)?

Michal_C
09-06-2010, 10:31
Napiszę podobnie jak docxxx (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=15719). Ostatnio brabiałem zdjęcia i wyostrzałem to korzystałem z:
- HighPass'a
- NIK Sharpner
- wyostrzania w przestrzeni LAB na kanale Lightness.
Ufff, nie ma jednego dobrogo uniwersalnego. O zgrozo po zastosowaniu wtyczki NIK Sharpner, zobaczyłem, iż wydobywa ona kolorowy zafarb ze zdjęcia.
Musi popróbować róznych metod. Do internetu inaczej przygotujesz zdjęcie a inaczej do wydruku.
Poczytaj w necie. Jeśli znasz angielski to będzie tego baaaarrrdzo dużo.
Pozdrawiam

Andy_O
09-06-2010, 12:01
Zauważ, że jeśli wyostrzysz pięknie na monitorze zdjęcie np. 10Mpx a potem zrobisz z niego odbitkę 13x18cm, to przed naświetleniem musi ono być zmniejszone. Coś co jest dobrze wyostrzone, po zmneijszeniu zwykle jest przeostrzone.
Dowiedz się w labie w którym wykonujesz odbitki, jakie są rozmiary (w pixelach) obrazów w formatach jakie wykonujesz. Jeśli w PS zmniejszysz zdjęcie do takiego formatu to masz gwarancję, że maszyna nie zrobi tego za Ciebie. Mozesz wtedy wyostrzać wg tego co widzisz na monitorze, będziesz miał to samo na papierze.
Pozostaje wtedy kwestia, czy maszyna nie robi jeszcze "ulepszeń" - zama nei wyostrza itd. Zapytaj w labie i popros o wyłączenie wszelkich automatyk.

Podsumowując: wyostrzanie ma sens tylko jako ostatni etap procesu produkcji zdjęcia, gdy ma ono już ostateczny rozmiar. I tak np. na odbitkę papierową wyostrzam oddzielnie, a do galerii www wyostrzam odzielnie trochę inaczej.

dareknik
09-06-2010, 13:15
Zauważ, że jeśli wyostrzysz pięknie na monitorze zdjęcie np. 10Mpx a potem zrobisz z niego odbitkę 13x18cm, to przed naświetleniem musi ono być zmniejszone. Coś co jest dobrze wyostrzone, po zmneijszeniu zwykle jest przeostrzone.

Właśnie tak było.
Dostałem od labu ulotkę z rozmiarami (w pikselach) i resztę sprawdzę w praktyce.
Co do ulepszeń maszyny w labie, proszę Ich aby nie wprowadzali autokorekty (kolor, ostrość).
Dzięki za info.

Plastek01
10-06-2010, 00:21
Dowiedz się w labie w którym wykonujesz odbitki, jakie są rozmiary (w pixelach) obrazów w formatach jakie wykonujesz. Jeśli w PS zmniejszysz zdjęcie do takiego formatu to masz gwarancję, że maszyna nie zrobi tego za Ciebie. Mozesz wtedy wyostrzać wg tego co widzisz na monitorze, będziesz miał to samo na papierze.

Chyba jednak nie do końca to samo na papierze, co na monitorze. Trzeba pamiętać, że monitor niekoniecznie masz tak samo skalibrowany, jak maszyna i możesz mimo poprawnego ustalenia rozmiaru, nie uzyskać na odbitce tego samego poziomu ostrości, nie mówiąc już o kolorystyce zdjęcia. Dlatego, na szczęście, ja mam zaprzyjaźniony lab i jak na czymś szczególnie mi zależy, to prócz obróbki w domowym zaciszu jeszcze siedzę im nad głową w czasie pracy i ewentualnie nanosimy korekty na bieżąco (szczególnie właśnie kolor).

oszo
10-06-2010, 07:33
Poczytaj to http://canon-board.info/showthread.php?t=19955 bardzo dobrze wszystko opisane.

pozdrawiam

de Fresz
10-06-2010, 13:21
W masce wyostrzającej po nastawieniu parametrów wychodzi OK na monitorze a za ostro na odbitkach (krawędzie twarzy czy nos z profilu - można się pociąć).

Ja bym zaczął w takiej sytuacji podejrzewać lab o niecne machinacje na maszynie. Czy to przy okazji zmniejszania plików o zbyt wysokiej rozdzielczości, czy przy okazji przesyłania automagicznym programem, czy jeszcze gdzieś. Zrób eksperyment i ten sam plik zanieś do innego labu, bo możliwe że problem leżī nie do końca po Twojej stronie.