PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja Nikkora 17-55 - FF

stomate
08-06-2010, 17:16
Mam mały problem z Nikkorem 17-55/2.8. Szkiełko pomimo swojego "profesjonalizmu" wykazuje tzw. front focus.
W związku z tym mam pytanie: czy jest możliwość kalibracji tego szkła ale takiej, która pozwoli na jego poprawną
pracę z dowolnym korpusem?

No i pytanie zasadnicze czy znany jest Wam serwis, który taką kalibrację może przeprowadzić?

Pozdrawiam

MYSZ
08-06-2010, 18:16
Nie ma takiej mozliwości.
Masz do wyboru:
1 sprzedaz szkła
2 zakup body z regulacją owej przypadłości
3 pogodzenie się z "wadą" i ostrzenie na uszach zamiast na oczach;)

stomate
08-06-2010, 18:38
...Nie ma takiej mozliwości...

Dziękuję za odpowiedź.

Jesteś w stu procentach pewny, że nie można tej wady skorygować?
Napisz mi proszę na czym opierasz swoją wiedzę w tym temacie.

Dziękuję

Pozdrawiam

MYSZ
08-06-2010, 20:19
17-55 2,8 ma silnik AFS więc można wgrać mu poprawkę do konkretnego egzemplarza body. Uczyni to serwis Nikona, ale nie ma pewności że po tym zabiegu obiektyw będzie bez FF czy tam BF na "każdym body" jak żadasz:)
Jakość wykonanej usługi też może być problematyczna.

stomate
08-06-2010, 21:00
17-55 2,8 ma silnik AFS więc można wgrać mu poprawkę do konkretnego egzemplarza body. Uczyni to serwis Nikona, ale nie ma pewności że po tym zabiegu obiektyw będzie bez FF czy tam BF na "każdym body" jak żadasz:)
Jakość wykonanej usługi też może być problematyczna.

Rozumiem więc, że teoretycznie jest taka możliwość.
Rozumiem także, że przez problematyczną jakość usługi Masz na myśli wiadomy serwis.
Może dla profesjonalnego serwisu z Niemiec lub Anglii nie będzie to problemem?

I jeszcze jedna kwestia.
Czy kalibracja pod konkretny egzemplarz aparatu powoduje zmiany w jego nastawach czy dotyczy tylko regulacji szkła pod konkretną puszkę?

Dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

MYSZ
08-06-2010, 21:34
Tylko regulacji szkła pod konkretną puszkę. Być może masz szkło które już było regulowane i dlatego masz FF. Jak sprawuje się reszta szkieł?
Pozdrawiam

stomate
08-06-2010, 22:00
Tylko regulacji szkła pod konkretną puszkę...

No to przynajmniej tyle :-) Wnioskuję, że pozostałe szkła będą pracować z aparatem tak jak do tej pory.
Nie, na pewno obiektyw nie był regulowany.
Tak jak napisałem wyżej, pozostałe szkła nie wykazują przypadłości FF/BF przy współpracy z aparatem.

Obiektyw sprawdzany był z trzema puszkami. D2Xs, D70s i d40x. Zawsze to samo.

Pozdrawiam

chalzen
09-06-2010, 22:18
No to przynajmniej tyle :-)
Tak jak napisałem wyżej, pozostałe szkła nie wykazują przypadłości FF/BF przy współpracy z aparatem.

Obiektyw sprawdzany był z trzema puszkami. D2Xs, D70s i d40x. Zawsze to samo.

Pozdrawiam

No dziwna sprawa to jest. Nikkor i trzeba go justować? Ponoć tylko Sigmom się to zdarza. Coraz gorzej z Nikonem się dzieje.Przed chwilą czytałem o 50 /f1.4 AFS i taki sam problem. Koniec świata zatem blisko i trzeba szybko robić zdjęcia.:)

remos
10-06-2010, 17:17
Witam,

Ja odebrałem właśnie wczoraj z serwisu N12-24, mimo, że to szerokie szkło na D80 miał tendencje do BF.
(Nie)Fortunnie zmieniłem w międzyczasie D300s, ale obiektyw terez trafia w punkt bez żadnej korekty w body, nie jestem w stanie tylko stwierdzić czy inne body i magicznie działa jak trzeba,
czy też właśnie (na co stawiam) skalibrowali zgodnie ze specyfikacją producenta w serwisie.

Usługa kosztuje z przesyłką 115PLN - moim zdaniem warto.

Być może będę miał okazję spotkać się z człowiekiem, który zakupił moje D80 i wtenczas zobaczyć pracę tego obiektywu.

reggy
10-06-2010, 19:08
Remos, kalibracja obiektywu była wykonywana już po gwarancji, prawda? Bo w okresie gwarancyjnym jest darmowa? Czy się mylę?

remos
11-06-2010, 11:33
Tak tak, po gwarancji.
Kupiłem z forum, u poprzedniego właściciela było okey, a u mnie BF, no ale że szkiełko super ti zdecydowałem się na kalibrację.

stomate
11-06-2010, 12:47
No i sprawa wyjaśniona :-) Obiektyw ostrzy w punkt na obu puszkach.
Co było przyczyną FF-a? Zabrudzone (przykurzone) styki!
Spirytus okazał się (po raz kolejny) panaceum na dolegliwości :-)

Pozdrawiam

wigi
11-06-2010, 12:54
stomate, od teraz przed każdym zgłaszaniem problemu - napij się... :D

R
11-06-2010, 13:34
:mrgreen: poszloby do srebrnych ale nie wiem jak to sie robi :D

stomate
11-06-2010, 13:44
stomate, od teraz przed każdym zgłaszaniem problemu - napij się... :D

Ileż można ;-)!?

rotifer
13-10-2010, 20:08
Gwoli formalności.
N 17-55 ma możliwość regulacji FF i BF. Serwis twierdzi, że w 17-55 jest możliwość regulacji za pomocą magicznej śrubki :-). Mój 17-55 po korekcji ostrzy idealnie. Body nie było ruszane.