PDA

Zobacz pełną wersję : Unomat B24 auto do d90 ?

nikomach
08-06-2010, 11:34
Witam,
W piwnicy znalazłem starą lampę Unomat B24 auto LZ24/GN80, którą używałem do Zenita. Zastanawiam się czy mógłbym ją zaczepić do d90? Przydałaby się druga lampa. Proszę o fachową pomoc.
Pozdrawiam,

baku127
11-06-2010, 08:36
Witaj. Lampa będzie działać,jest tylko jeden problem: napiecie na stopce.
Te staruchu mają ostrego kopa. Podobno mogą żle wpłynać na puszkę lub doprowadzić do jej zagłady.
Tutaj masz wykaz lamp i jakie napięcie wytwarzają
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

stachmuszel
11-06-2010, 13:33
B24 auto ma na stopce około 200V. Specyfikacja Nikona mówi o 250V. Ktoś na forum bezproblemowo używał tej lampy z D50.

pawel1967
11-06-2010, 13:56
Szkoda aparatu dla takiego czegoś . Unomat (lampy błyskowe , bo mieli też inne produkty niezłe notabene) to było koszmarne wspomnienie początku demokracji w naszym kraju . Były tanie i (nawet 450TCS ) koszmarne , serwis w Warszawie to była parodia . Kiedyś monitowałem tę firmę , lampa paliła się raz do roku naświetlała tragicznie , jeden film jeden komplet baterii (akumlatorów). Odpowiedzi nie było , wysłałem list do Niemiec w tym języku . Tłumaczył się serwisant , jednak list był potokiem żalu z jego strony , jak śmiem mieć pretensje i zawierał cztery błędy ortograficzne , ale to szczegół . Kolega kupił tę 24 w Peweksie (wyprzedaż) i urwał natychmiast stopkę a naświetlała koszmarnie . Z radością przy sprzątaniu ją wywalił na śmietnik . Szkoda aparatu

amirez
11-06-2010, 14:19
Jak sprawna, to można przez fotocelę odpalać jako dodatkowe źródło światła.
Pod puszkę przypinać odradzam -zbyt duże ryzyko.

nikomach
13-06-2010, 20:53
Witam,
Dzięki za wypowiedzi. Postanowiłem nie wpinać na body, ale będę próbował jako druga lampa.
Pozdrawiam,