PDA

Zobacz pełną wersję : lampa w trybie manualnym - sb900

delfin2525
08-06-2010, 10:01
Szukalem szukalem i niestety nie znalazlem , a to co znalazlem nie satysfakcjonuje mnie do konca :)
a wiec do rzeczy moze pomozecie ...

jak ustawic lampe(sb900) i body(d700) aby lampa dzialala calkowicie w trybie manualnym.

moze powiem co robie u siebie :
sb900 ustawiam na tryb M np 1/32 mocy
w body w ustawieniach lampy ustawiam tryb M(poprzez menu), natomiast poprzez przycisc "blyskawicy" ustawiam tryb slave
body mam w trybie preselekcji przyslony

i co sie dzieje , taki test:
opcja 1 - wlaczam aparat , ustawia on przykladowo czas 1/100 lampa wylaczona
opcja 2 - wlaczam aparat , ustawia czas np. 1/200 przy lampie wlaczonej

chodzi mi o to oby aparat w momencie kiedy wlaczam lampe nie zmianial mi czasu i traktowal jakby lampa byla wylaczona
co robie zle, pomozcie

delfin2525
08-06-2010, 21:27
i jak nikt nie pomoze ??

adolfik9501
08-06-2010, 21:35
Mieszasz coś strasznie. Ustawienia lampy błyskowej w body (poprzez menu) odnoszą się do lampy wbudowanej oprócz m.in. Rear i Slow. Skoro lampę masz na sankach po kiego mieszasz do tego Slave? A tak w ogóle to włącz AutoFP (str. 305-306 instrukcji) wówczas body nie będzie zmieniało czasu na ustawiony czas synchro, gdy lampę się podniesie (wbudowaną) lub włączy (zewnętrzną).

Art Erie
08-06-2010, 21:36
Szukalem szukalem i niestety nie znalazlem , a to co znalazlem nie satysfakcjonuje mnie do konca :)
Jest to napisane w instrukcji obsługi.

jak ustawic lampe(sb900) i body(d700) aby lampa dzialala calkowicie w trybie manualnym.

moze powiem co robie u siebie :
sb900 ustawiam na tryb M np 1/32 mocy
w body w ustawieniach lampy ustawiam tryb M(poprzez menu), natomiast poprzez przycisc "blyskawicy" ustawiam tryb slave
body mam w trybie preselekcji przyslony

Tryb M jaki ustawiasz w body dotyczy... lampy wbudowanej :)

i co sie dzieje , taki test:
opcja 1 - wlaczam aparat , ustawia on przykladowo czas 1/100 lampa wylaczona
opcja 2 - wlaczam aparat , ustawia czas np. 1/200 przy lampie wlaczonej

chodzi mi o to oby aparat w momencie kiedy wlaczam lampe nie zmianial mi czasu i traktowal jakby lampa byla wylaczona
co robie zle, pomozcie
Wszystko działa prawidłowo zamiast trybu A w body, ustaw M ( nie w menu lampy wbudowanej ). Natomiast zanim zadasz kolejne pytania przeczytaj instrukcję ;)