Zobacz pełną wersję : nagrywanie dzwiekow z otoczenia
marszull
07-06-2010, 22:28
potrzebuje nagrywac dzwieki z otoczenia
np. fale na jeziorze, reklamowke z hipermarketu na wietrze ;)
probowalem uzyc do tego dyktafonu sony (nazwe wkleje jutro bo nie mam go pod reka) i mikrofonu sony ecm-ms907
no i niestety kupa :( cos tam slychac ale nie o to mi chodzilo ;) plus straszne szumy, fal nie slychac wcale, reklamowka troche szelesci ale nie tak jak w rzeczywistosci ;)
Czy po prostu dykatfon jest za slaby czy tez ten mikrofon nie nadaje sie do tego?
Moze mi ktos cos poradzi w jakiejs w miare rozsadnej cenie, bo ja zupelnie sie na tym nie znam.
dobry mikrofon i do tego już możesz nawet lapka podłączyć, a le w tym przypadku jakość mikrofonu to jak jakość obiektywu
marszull
07-06-2010, 22:36
mikrofon kierunkowy?
I myslisz ze ten dyktafon da rade z takim mikrofonem? I dwa cos konkretniej ;) bo jak pisalem to nie za bardzo sie znam.
bogdi64
tylko zeby na mikrofon nie trzeba bylo wydac tyle co na obiektyw ;-) bo az tak czesto to nie bede tego uzywal
Tutaj: http://alkos.info/wp/2435 autor mówi o mikrofonie stereo. Efekty bardzo fajne :) Tutaj np - http://alkos.info/wp/2433 - rewelacja ;)
Pogadaj z jakimś znajomkiem co ma dobry mikrofon pojemnościowy :) najlepiej shure'a SM81
Art Erie
07-06-2010, 23:07
Zamiast dyktafonu użyj MD (Mini Disc), jakośc rewelacja, do tego dobry mikrofon i będzie OK
marszull
07-06-2010, 23:08
Pogadaj z jakimś znajomkiem co ma dobry mikrofon pojemnościowy :) najlepiej shure'a SM81
Moze i bym kogos z takim mikrofonem znalazl, ale pewnie bedzie problem z pozyczeniem. to raczej sprzet profesjonalnie pracujacy w studio i czesto terminy moga sie pokrywac ;(
FHR wlasnie o takie dzwieki mi chodzi, bardzo ok. Szkoda ze nie napisal co to za mikrofon.
Eh jeszcze bardziej mam teraz w glowie namieszane, myslalem ze w dobie nagrywania filmow aparatami ktos mi poradzi w miare dobry, nieduzy (bo i tak mam zawsze kupe sprzetu przy sobie) mikrofon ;)
Zamiast dyktafonu użyj MD (Mini Disc), jakośc rewelacja, do tego dobry mikrofon i będzie OK
O tego musze sprobowac, a MD nie mialem doczynienia ale znam osobe ktora mi taki md pozyczy ;)
a myslisz ze mikrofon ktory mam wystarczy? i jeszce pytanie jak sie przerzuca pliki z MD do komputera?
Moze podam wiecej konkretow:
cena max do 450 zl brutto
nieduzy
dobra jakosc dzwieku
(ewentualnie jakby mogl tez sluzyc przy nagrywaniu filmow aparatem to by bylo git, ale niekoniecznie)
potestuje jutro/pojutrze ten co mam i MD
Art Erie
07-06-2010, 23:11
Moze i bym kogos z takim mikrofonem znalazl, ale pewnie bedzie problem z pozyczeniem. to raczej sprzet profesjonalnie pracujacy w studio i czesto terminy moga sie pokrywac ;(
FHR wlasnie o takie dzwieki mi chodzi, bardzo ok. Szkoda ze nie napisal co to za mikrofon.
Eh jeszcze bardziej mam teraz w glowie namieszane, myslalem ze w dobie nagrywania filmow aparatami ktos mi poradzi w miare dobry, nieduzy (bo i tak mam zawsze kupe sprzetu przy sobie) mikrofon ;)
O tego musze sprobowac, a MD nie mialem doczynienia ale znam osobe ktora mi taki md pozyczy ;)
a myslisz ze mikrofon ktory mam wystarczy? i jeszce pytanie jak sie przerzuca pliki z MD do komputera?
Mikrofony reporterskie są dobrej jakości i mają zmienną charakterystykę, kupisz za 200-300zł i będzie OK
marszull
07-06-2010, 23:14
Mikrofony reporterskie są dobrej jakości i mają zmienną charakterystykę, kupisz za 200-300zł i będzie OK
Super tylko ja ani troche sie nie znam :-)
a nie chcialbym kupic czegos co okaze sie nie do konca tym czego oczekuje.
Art Erie
07-06-2010, 23:15
Super tylko ja ani troche sie nie znam :-)
a nie chcialbym kupic czegos co okaze sie nie do konca tym czego oczekuje.
Póżniej poszukam czegoś podobnego do tego co mam, to wkleję link
marszull
07-06-2010, 23:17
Póżniej poszukam czegoś podobnego do tego co mam, to wkleję link
Dzieki
Art Erie
07-06-2010, 23:28
Coś takiego, chyba troczę wyższy model ( dałem 200-300zł za nowy, 3 lata temu...).
http://www.allegro.pl/item1064048767_mikrofon_reporterski_em_2800_yoga.h tml
EDIT
MD nagrywa z próbkowaniem 48kHz (płyta CD 44kHZ)
albo jakiś rejestrator cyfrowy np. Zoom H coś tam nie pamiętam symbolu
jednak to będzie trochę drożej niż 400-500 pln
Art Erie
07-06-2010, 23:37
Można nagrywać na lapka poprzez Audacity, ale MD jestt małe, dobre i poręczne.
marszull
08-06-2010, 00:21
Coś takiego, chyba troczę wyższy model ( dałem 200-300zł za nowy, 3 lata temu...).
http://www.allegro.pl/item1064048767_mikrofon_reporterski_em_2800_yoga.h tml
EDIT
MD nagrywa z próbkowaniem 48kHz (płyta CD 44kHZ)
Dzeki, czyli do takiej jakosci jak tu
"Tutaj: http://alkos.info/wp/2435 autor mówi o mikrofonie stereo. Efekty bardzo fajne Tutaj np - http://alkos.info/wp/2433 - rewelacja "
da rade?
albo jakiś rejestrator cyfrowy np. Zoom H coś tam nie pamiętam symbolu
jednak to będzie trochę drożej niż 400-500 pln
Dzieki, niezle ale jednak duzo wiecej niz moge przeznaczyc, moze jak sie okaze korzystne to w przyszlosci... :)
Można nagrywać na lapka poprzez Audacity, ale MD jestt małe, dobre i poręczne.
Lapek czasmi moglby byc ale jednak chyba poreczniejsze by bylo MD, ceny na ebay, tez zachecajace, na allegro malo :(
Jeszcze jakby mi ktos napisal jak sie zrzuca z MD do kompa i czy bez problemu zrzuce do maca, to bede bardzo wdzieczny.
aha
Art Erie
08-06-2010, 00:50
Dzeki, czyli do takiej jakosci jak tu
"Tutaj: http://alkos.info/wp/2435 autor mówi o mikrofonie stereo. Efekty bardzo fajne Tutaj np - http://alkos.info/wp/2433 - rewelacja "
da rade?
Dzieki, niezle ale jednak duzo wiecej niz moge przeznaczyc, moze jak sie okaze korzystne to w przyszlosci... :)
Lapek czasmi moglby byc ale jednak chyba poreczniejsze by bylo MD, ceny na ebay, tez zachecajace, na allegro malo :(
Jeszcze jakby mi ktos napisal jak sie zrzuca z MD do kompa i czy bez problemu zrzuce do maca, to bede bardzo wdzieczny.
aha
Co do mikrofonów, to oczywiście mogą być mono, lub stereo. jednak dla uzyskania przestrzennego dżwięku, musi on być "przestrzennie" nagrany ( mikrofony powinny być odsunięte od siebie).
Co do zrzucania nagrań, To nowsze modele MD mają interfejs USB, ja mam stary model (posiada jedynie wyjście optyczne) więc podłączałem go do wzmacniacza ( oczywiście z wejściem optycznym), póżniej kupiłem stacjonarny odtwarzacz MD który mogę podłączyć do wzmaka zarówno optycznie jak i analogowo. Następnie zrzucałem to do kompa za pomocą Audacity (oczywiście może być każdy inny program tego typu, nie wiem jak na Maca, ale jest wersja Audacity pod Linuksa ).
Ten mikrofon, który podałem przykładowo ma regulowaną charakterystykę ( dookólną lub kierunkową ), jest bardzo czuły; po założeniu słuchawek i skierowaniu mika w dowolnym kierunku, czujesz się jak nietoperz :mrgreen:
EDIT
Aaaa! : ;) Dyski optyczne MD można wielokrotnie nagrywać i kasować :)
marszull
08-06-2010, 01:01
Co do mikrofonów, to oczywiście mogą być mono, lub stereo. jednak dla uzyskania przestrzennego dżwięku, musi on być "przestrzennie" nagrany ( mikrofony powinny być odsunięte od siebie).
Co do zrzucania nagrań, To nowsze modele MD mają interfejs USB, ja mam stary model (posiada jedynie wyjście optyczne) więc podłączałem go do wzmacniacza ( oczywiście z wejściem optycznym), póżniej kupiłem stacjonarny odtwarzacz MD który mogę podłączyć do wzmaka zarówno optycznie jak i analogowo. Następnie zrzucałem to do kompa za pomocą Audacity (oczywiście może być każdy inny program tego typu, nie wiem jak na Maca, ale jest wersja Audacity pod Linuksa ).
Ten mikrofon, który podałem przykładowo ma regulowaną charakterystykę ( dookólną lub kierunkową ), jest bardzo czuły; po założeniu słuchawek i skierowaniu mika w dowolnym kierunku, czujesz się jak nietoperz :mrgreen:
EDIT
Aaaa! : ;) Dyski optyczne MD można wielokrotnie nagrywać i kasować :)
No to git, wiem juz sporo wiecej niz jak zadawalem pytanie ;-)
potestuje sobie MD, tego co moge pozyczyc, jak bedzie ok (a pewnie tak) to kupuje mikrofon z linka
a pozniej poluje na uzywke MD
Dziekuje wszystkim za porady.
kolego jeśli naprawdę zależy ci na wysokiej jakości dźwięku za rozsądną cenę to tylko ZOOM H2, reszta to półśrodki, poniżej masz dość ciekawy opis (test) wraz z próbkami dźwiękowymi, jak dla mnie rewelacja.
http://www.infomusic.pl/testy/view/28285,zoom_h2_-_przeno%B6ny_rejestrator_cyfrowy_-_test
marszull
08-06-2010, 11:12
zoom juz byl wspominany, rzeczywiscie ciekawa sprawa, ale jak napisalem to nie ta polka cenowa
dzisiaj przetestowalem MD z mikrofonem ktory posiadam i jakosc jest naprawde bardzo dobra
wiec teraz zostaly mi poszukiwania MD (z wyjsciem usb) i pewnie zakup zlinkowanego wczesniej mikrofonu
bo ten ktory mam niedlugo bede musial oddac
jeszcze raz dziekuje za rady
Art Erie
08-06-2010, 12:59
zoom juz byl wspominany, rzeczywiscie ciekawa sprawa, ale jak napisalem to nie ta polka cenowa
dzisiaj przetestowalem MD z mikrofonem ktory posiadam i jakosc jest naprawde bardzo dobra
wiec teraz zostaly mi poszukiwania MD (z wyjsciem usb) i pewnie zakup zlinkowanego wczesniej mikrofonu
bo ten ktory mam niedlugo bede musial oddac
jeszcze raz dziekuje za rady
Za MD z USB, trzeba będzie sporo zapłacić. Może mniej wygodne starsze modele, ale w cenie 20% tych z USB ;)
Do zgrywania można kupić stacjonarny MD (widziałem używki po 160zł).
marszull
08-06-2010, 13:18
Za MD z USB, trzeba będzie sporo zapłacić. Może mniej wygodne starsze modele, ale w cenie 20% tych z USB ;)
Do zgrywania można kupić stacjonarny MD (widziałem używki po 160zł).
hehe juz sam doszedlem do tego :-) za pomoca googla i ebay, czesc jest z usb ale tylko do wrzucania na MD :)
sprawdze na tym ktory mam, jak sie zrzuca do kompa i jak bedzie ok to cos zakupie
tym bardziej ze jak pomyslalem o ilosc tych nagranych dzwiekow, to chyba nie bedzie to zaden problem przerzucac nie po usb
tylko sie jesze zastanawialem czy jak mikrofon jest mono, to nie nagra tylko jednego kanalu w MD (prosze sie nie smiac jesli palnalem jakas glupote) bo ten co mam i testowalem jest stereo
Art Erie
08-06-2010, 13:24
Każdy MD ma wyjście słuchawkowe, więc z tego gniazda możesz pobrać sygnał i przechwycić go jakimś softem w kompie ( nie znam Maca, więc nie podpowiem w tej kwestii).
marszull
08-06-2010, 13:59
jest garageband i audacity wiec raczej nie bedzie problemu
ps a jak z tym mikrofonem?
Art Erie
08-06-2010, 14:25
Ale o jaki dzwięk Ci chodzi? Chcesz mieć mono, czy stereo? Ten mik z linka jest monofoniczny, jeśli chcesz mieć stereo- potrzebny jest mikrofon stereofoniczny. Jeśli chcesz mieć mono, ale na 2 kanałach (ten sam zapis), można wymienic mini jack'a na stereo i zmostkować go; wtedy MD zapisze dzwięk mono ale równocześnie na 2 kanałach.
marszull
08-06-2010, 14:46
chyba chcialbym dzwiek stereo, albo ewentualnie zrobie tak jak napisales z tym mikrofonem