PDA

Zobacz pełną wersję : "fajny" efekt kolorystyczny - D100 JPEG i TIFF

galu44
07-06-2010, 21:33
witam
nabyłem w sobotę na forum nowiuśkiego D100 ;)
wiedziałem od sprzedającego o jego przypadłości, ale nie dam za wygraną i będę drążył temat, bo wydaje mi się, ze nie jest to awaria sprzętowa, tylko jakiś cyfrowy filtr.
pokazuję dwie fotki, obie wyłącznie zmniejszone i wyrzucone do JPEG w LR, z pozostawionym EXIFem, zrobione o tej samej porze, przy prawie tych samych parametrach (tryb A).
Przy zdjęciu zrobionym w NEF (1) nie ma żadnego problemu, może lekko za ciemne, ale to drobiazg. zdjęcie w TIFF (2)... sami zobaczcie :) ładne, nie?

(1)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.atrium.waw.pl/zdjecia/haller_1.jpg)

(2)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.atrium.waw.pl/zdjecia/haller_2.jpg)

p.s.
użytkownik mpwt proszony jest o powstrzymanie się od sarkastycznych komentarzy ;)

Paput
07-06-2010, 21:37
Woooooooooah... Kadr jak z "Magdy M" :D

Ale żeby nie było OT, to w JPG masz tak samo jak w TIFF? Wydaje mi się, że algorytmy tworzenia JPG/TIFF się troszkę "zwiesiły"...
Albo może krzywa tonalna kolorów została wywrócona do góry nogami jakoś? Nie mam wiedzy, więc to tylko przypuszczenia.

galu44
07-06-2010, 21:44
nie jesteś pierwszy, który wspomina ten film widząc ta fotkę... coś w tym chyba jest, szkoda, ze nie mam telewizora...
taki efekt jest tylko w silnym świetle, to znaczy kolory szaleją wyłącznie na pikselach, które są wyraźnie mocniej oświetlone w kadrze.

bogdi64
07-06-2010, 21:50
o ile dobrze pamiętam to d100 można było (właśnie jpeg) ustawić sobie kolory, oryginalna płyta plus kabel, może tam ktoś namieszał ( właśnie w ten sposób kupiłem skaner)
--- ale mogę się mylić

Paput
07-06-2010, 22:21
o ile dobrze pamiętam to d100 można było (właśnie jpeg) ustawić sobie kolory, oryginalna płyta plus kabel, może tam ktoś namieszał ( właśnie w ten sposób kupiłem skaner)
--- ale mogę się mylić

... Czyli innymi słowy krzywą tonalną. Czyli chyba jesteśmy tam, gdzie mówiłem. Potrzeba znaleźć sposób, żeby wgrać jeszcze raz poprawną krzywą tonalną i powinno zadziałać.

pioter m
07-06-2010, 23:11
A one sie nie wgrywaja w czasie update'a firmware'u?
A nie, to zapodajemy kabelek i sami prostujemy z kompa.

galu44
08-06-2010, 00:16
kabelek USB taki po prostu jak do zgrywania zdjęć? tylko że nie mam płyty do niego... może ktoś ma? :)

Rafalec
08-06-2010, 22:50
kabelek USB taki po prostu jak do zgrywania zdjęć? tylko że nie mam płyty do niego... może ktoś ma? :)

Oprogramowanie chyba można pobrać, jak zarejestruję się sprzęt.

galu44
08-06-2010, 23:06
na nikon.pl? spróbuje, dzięki. dobrze że mój ma chociaż 2.0 wersję.

Frodo
08-06-2010, 23:33
Oooo, widzę że pojawiły Ci się kolorki ładne...
Ja byłem pewny, że to jednak awaria.

Mam nadzieję, że Ci posłuży jak najdłużej, a migawka rzeczywiście piękny odgłos ma...

galu44
08-06-2010, 23:37
spoko, mi się to nawet podoba. a oprogramowanie do aparatu może wgrać tylko serwis. to ja dziękuje, nie trzeba.

przyjemność fotografowania cyfrą po 15 latach analoga jednak jest spora. na szczęście mam mały dysk w kompie i kartę tylko 512MB :D na 51 zdjęć :)

pioter m
09-06-2010, 14:19
spoko, mi się to nawet podoba. a oprogramowanie do aparatu może wgrać tylko serwis. to ja dziękuje, nie trzeba.
BZDURA. Kto ci to powiedzial? Sciagasz ze strony producenta f/w i instrukcje, a potem do dziela. Sam zobacz, jakie to proste.

przyjemność fotografowania cyfrą po 15 latach analoga jednak jest spora. na szczęście mam mały dysk w kompie i kartę tylko 512MB :D na 51 zdjęć :)
W aparacie masz kilka krzywych do roznych profili barwnych, wiec mozna sobie samemu poustawiac. Mozna je tez zaszyc w oprogramowaniu na kompie.
Cyfra daja olbrzymia elastycznosc, a zapisywanie RAWow to dla mnie norma. Automat aparatu nie da tego, co mozna zdzialac na komputerze.

igg
09-06-2010, 14:20
Krzywa tonalna w D100 wgrywa się w "custom" w dwóch bankach,
pozostałe opcje wyboru parametryzacji jpg są poza dostępem,
czyli wgranie krzywych raczej nic nie da,
szybciej nadpisanie nowego firmware,

galu44 a masz juz programiki do d100 od Szuwara? podaj maila na PW to Ci podeślę (jak znajdę jeszcze na dysku)