Zobacz pełną wersję : "fajny" efekt kolorystyczny - D100 JPEG i TIFF
witam
nabyłem w sobotę na forum nowiuśkiego D100 ;)
wiedziałem od sprzedającego o jego przypadłości, ale nie dam za wygraną i będę drążył temat, bo wydaje mi się, ze nie jest to awaria sprzętowa, tylko jakiś cyfrowy filtr.
pokazuję dwie fotki, obie wyłącznie zmniejszone i wyrzucone do JPEG w LR, z pozostawionym EXIFem, zrobione o tej samej porze, przy prawie tych samych parametrach (tryb A).
Przy zdjęciu zrobionym w NEF (1) nie ma żadnego problemu, może lekko za ciemne, ale to drobiazg. zdjęcie w TIFF (2)... sami zobaczcie :) ładne, nie?
(1)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.atrium.waw.pl/zdjecia/haller_1.jpg)
(2)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.atrium.waw.pl/zdjecia/haller_2.jpg)
p.s.
użytkownik mpwt proszony jest o powstrzymanie się od sarkastycznych komentarzy ;)
Woooooooooah... Kadr jak z "Magdy M" :D
Ale żeby nie było OT, to w JPG masz tak samo jak w TIFF? Wydaje mi się, że algorytmy tworzenia JPG/TIFF się troszkę "zwiesiły"...
Albo może krzywa tonalna kolorów została wywrócona do góry nogami jakoś? Nie mam wiedzy, więc to tylko przypuszczenia.
nie jesteś pierwszy, który wspomina ten film widząc ta fotkę... coś w tym chyba jest, szkoda, ze nie mam telewizora...
taki efekt jest tylko w silnym świetle, to znaczy kolory szaleją wyłącznie na pikselach, które są wyraźnie mocniej oświetlone w kadrze.
o ile dobrze pamiętam to d100 można było (właśnie jpeg) ustawić sobie kolory, oryginalna płyta plus kabel, może tam ktoś namieszał ( właśnie w ten sposób kupiłem skaner)
--- ale mogę się mylić
o ile dobrze pamiętam to d100 można było (właśnie jpeg) ustawić sobie kolory, oryginalna płyta plus kabel, może tam ktoś namieszał ( właśnie w ten sposób kupiłem skaner)
--- ale mogę się mylić
... Czyli innymi słowy krzywą tonalną. Czyli chyba jesteśmy tam, gdzie mówiłem. Potrzeba znaleźć sposób, żeby wgrać jeszcze raz poprawną krzywą tonalną i powinno zadziałać.
pioter m
07-06-2010, 23:11
A one sie nie wgrywaja w czasie update'a firmware'u?
A nie, to zapodajemy kabelek i sami prostujemy z kompa.
kabelek USB taki po prostu jak do zgrywania zdjęć? tylko że nie mam płyty do niego... może ktoś ma? :)
kabelek USB taki po prostu jak do zgrywania zdjęć? tylko że nie mam płyty do niego... może ktoś ma? :)
Oprogramowanie chyba można pobrać, jak zarejestruję się sprzęt.
na nikon.pl? spróbuje, dzięki. dobrze że mój ma chociaż 2.0 wersję.
Oooo, widzę że pojawiły Ci się kolorki ładne...
Ja byłem pewny, że to jednak awaria.
Mam nadzieję, że Ci posłuży jak najdłużej, a migawka rzeczywiście piękny odgłos ma...
spoko, mi się to nawet podoba. a oprogramowanie do aparatu może wgrać tylko serwis. to ja dziękuje, nie trzeba.
przyjemność fotografowania cyfrą po 15 latach analoga jednak jest spora. na szczęście mam mały dysk w kompie i kartę tylko 512MB :D na 51 zdjęć :)
pioter m
09-06-2010, 14:19
spoko, mi się to nawet podoba. a oprogramowanie do aparatu może wgrać tylko serwis. to ja dziękuje, nie trzeba.
BZDURA. Kto ci to powiedzial? Sciagasz ze strony producenta f/w i instrukcje, a potem do dziela. Sam zobacz, jakie to proste.
przyjemność fotografowania cyfrą po 15 latach analoga jednak jest spora. na szczęście mam mały dysk w kompie i kartę tylko 512MB :D na 51 zdjęć :)
W aparacie masz kilka krzywych do roznych profili barwnych, wiec mozna sobie samemu poustawiac. Mozna je tez zaszyc w oprogramowaniu na kompie.
Cyfra daja olbrzymia elastycznosc, a zapisywanie RAWow to dla mnie norma. Automat aparatu nie da tego, co mozna zdzialac na komputerze.
Krzywa tonalna w D100 wgrywa się w "custom" w dwóch bankach,
pozostałe opcje wyboru parametryzacji jpg są poza dostępem,
czyli wgranie krzywych raczej nic nie da,
szybciej nadpisanie nowego firmware,
galu44 a masz juz programiki do d100 od Szuwara? podaj maila na PW to Ci podeślę (jak znajdę jeszcze na dysku)