Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : prezentacja zdjęć w dziale "Fotografia -..." - jakieś normy ?

krzysztof jot
07-06-2010, 21:03
Koledzy forumowicze - podsyłam temat do przedyskutowania i dla moderatorów, do ewentualnego wprowadzenia jakichś reguł gry - o ile się zgodzicie ze to należy "unormować"
Jako robiacy głównie w sporcie - temat dotyczy działu SPORT - ale możliwe, iz w innych jest podobnie, choć mam nadzieje, że nie. Coraz częściej pojawiają sie tasiemcowe fotorelacje z niczego, nic nie zawierające i nic nie dające. Kiedyś ten dział powstał po to, aby pokazać swoje zdjęcie, porozmawiać o nim, posłuchać dobrych rad. Obecnie to "transmisje" z meczów piłki nożnej, boksu itp - fotografujący nie potrafią wyselekcjonować dobrego zdjęcia do przedyskutowania (bo go najczęściej nie ma ) - pokazują całe zestawy z ligi trampkarzy http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=146602 i co mamy tu komentować ? Albo mega-story z walk Angels Of Fire - ku..a siedem części i jeszcze części pod-części :) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=146963 - o co tu chodzi ? Nie macie gdzie pokazać tego co robicie? czyli marne, i nikt tego nie kupuje, a chciałoby się.
Ja wiem, że miło jest "publikować" - ale tu ktoś płaci za transfer, a te obrazki nic nikomu nie dają. są od tego fora, załóżcie sobie swoje strony i wkładajcie tam seryjne zdjęcia z całych meczów.
Przecież nie da sie dyskutować o fotografii, jak w galerii jest 10-, 20 a nawet 30-ci zdjęć. O czym wtedy dyskutować ? Ja robie czasem tysiące zdjęć tygodniowo, i nie mam tu co pokazać. No bo co - gościa jak biegnie czy jedzie na rowerze ? zdjęcie jak zdjęcie - zwykły pstryk z imprezy - bo tak mi płacą. No, może marny jestem w te klocki - fakt to jest wytłumaczenie - ale znajdę swoje zdjęcia w serwisach na Onecie, Interii, WP i wielu innych - i mimo ze biorą, płacą to uważam, że nie ma tu czego pokazywać i się chwalić, bo one są, po prostu są, ale nie zasługują wg mnie na debatę nad nimi - ot, zwykłe rzemiosło. No i na koniec roku znajdę dwa, trzy zdjęcia - o których i wiem, że jak je pokażę - będzie o czym dyskutować, chwalić ?, ba, może wygrać nawet konkurs... Dwa, trzy z kilku tysiecy, a nie dwadzieścia za jeden weekend.

Dletego upraszam moderatorów o wprowadzenie zasad - aby prezentować (jak nie "dobre" bo wiadomo, że nikt z dnia na dzień nie zacznie robić zdjęć jak Lebovitz) ale choćby powrócić do ograniczenia do 3-4 zdjęć z imprezy. Nie potrafisz wybrać - mod Ci pomoże :) i wywali jak leci pozostała resztę. Inaczej będziemy "mielić" te galerie bez sensu, już sie nawet nikomu nie chce głosu zabierać na temat tych obrazków.

No to tyle w tym temacie - ciekawe, co teraz usłyszę :)

Szuwar
07-06-2010, 21:18
Krzyśku .... a raczej Don Kichocie :)

Ja tylko słówko na temat tego o czym (tak sądzę) myślisz - "to se ne wrati" :)

samek
07-06-2010, 21:20
...No to tyle w tym temacie - ciekawe, co teraz usłyszę :)

:) Ode mnie nic za bardzo nie usłyszysz. Jeszcze się śmieję po zerknięciu w wskazane przez Ciebie wątki. Bajka :)
Jestem za ograniczeniami w ilości prezentowanych zdjęć w danym wątku.

stock
07-06-2010, 21:35
ja tam do sportu nie zagladam ale faktycznie przydałoby się nieco pewne wątki skrócić. A że zagladam do modelkowego to powiem jedynie że tam mamy podobną sytuację. Identyczne kadry i jak leci, jedno za drugim.

sea21
07-06-2010, 21:45
Wszędzie tak jest. Szczególnie w krajobrazie leci masówka. Jak jakiś temat utrzyma się na 1 stronie jeden dzień to już jest WOW. Co do ilości to się zgadzam. czasami jest za dużo. Ja np. wrzucam jedno czy dwa zdjęcia (reportaż ślubny) i odsyłam do bloga. Jakbym wszędzie gdzie publikuję zdjęcia wklejał cały reportaż to chyba bym musiał cały wieczór nad tym spędzić...

swider
07-06-2010, 22:17
[...] możliwe, iz w innych jest podobnie, choć mam nadzieje, że nie.
W innych działach spamuję ja i Aga: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141491. Jedyne 48 zdjęć :lol: Więcej grzechów nie pamiętam... :D

ArtX
07-06-2010, 22:31
w regulaminie bylo max 4 czy 5 zdjec (z wyj. chyba repo i fototurystyki).. to byla dobra zasada mz i moze by zaczac ja respektowac... tak na poczatek ;)

swider
07-06-2010, 22:42
w regulaminie bylo max 4 czy 5 zdjec (z wyj. chyba repo i fototurystyki).. to byla dobra zasada
Właśnie -- była.

loki_p
08-06-2010, 10:00
Sam mam praktycznie zawsze problem z wyborem zdjęć do prezentacji. Nie mniej uważam że w takiej kategorii jak np. reportaż powinno się umieszczać kilka do kilkunastu zdjęć. Takie prawo tego działu. Z tym że fajnie jakby to był reportaż ciekawy a nie 15 takich samych kadrów z dwoma piłkarzami. Ot zgodnie z regułą od "ogółu do szczegółu" można pokazać kilka ciekawych kadrów a nie cały czas to samo.
Co do innych działów to strasznie mnie denerwuje jak ktoś z jednego "pleneru" pokazuje po jednym zdjęciu w osobnym wątku. Mnożą się później w takim portrecie czy krajobrazie wątki na potęgę a można by było te 3-5 kadrów pokazać w jednym wątku. Pokazywanie spójnego i ciekawego zestawu zdjęć to też umiejętność.

mateo912
14-06-2010, 22:11
Widzę Krzysztofie że poświęcenie 10 sekund na obejrzenie kilku zdjęć "trampkarzy" czy jakichkolwiek zdjęć poniżej 1 ligi aż Cię boli prawda?
Nie podoba sie nie zaglądaj- proste.
1 nie każdy ma dostęp do meczów 1 ligi czy ekstraklasy.
2 czy to że zdjęcia nie są z meczów "szczytowych" automatycznie czyni je złymi? (otóż często są o wiele ciekawsze od tych z wyższych lig;))
3 czy to że nie są wykonane topowym sprzętem automatycznie czyni je gorszymi?
Generalnie widzę że masz z tym wielki problem ;)

marszull
14-06-2010, 22:38
ale krzysztof ma racje, bo tu nie chodzi o sprzet, lige itd tylko o to zeby zdjecia selekcjonowac przed pokazaniem
ja wiem ze jest to problem, czasmi wiekszy niz zrobienie takich zdjec, ale trzeba sie tego nauczyc
z tych 22 jakbys wybral 5 to naprawde wyszlo by to na dobre
ja czasami tez mam problem z oddawaniem zdjec klientom lub do agencji ale poprostu ustalam sobie prog np 5 z 30 i wyrzucam do tej pory az mam tylko 5
albo np 10 ale takich ze za cholere nie wiem ktore wyrzucic i wtedy prosze o pomoc narzeczona :)

Artur_A
14-06-2010, 22:46
A może po prostu wprowadzić zasadę informowania o większej ilości zdjęć w temacie wątku? Jak ktoś tego nie lubi, to nie wchodzi, a ci, którym zależy na dużej ilości wejść będą się sami ograniczać.

lechupe
14-06-2010, 23:34
No i na koniec roku znajdę dwa, trzy zdjęcia - o których i wiem, że jak je pokażę - będzie o czym dyskutować, chwalić ?, ba, może wygrać nawet konkurs... Dwa, trzy z kilku tysiecy, a nie dwadzieścia za jeden weekend.

Ano, jak rzekłeś, słaby jesteś - tu jak widzisz prawie każdy codziennie po parę arcydzieł trzaska -większośc jest tak dobrych, ze nawet "prosto z puszki" łeb urywa...

Nie wiem jak w sporcie, ale np w krajobrazie do zrobienia jest jeszcze pare milionów arcydzieł, bo na tyle oceniam liczbe samotnych drzew na polu rzepaku - aha, trzeba to pomnożyć przez 3, bo mamy wersje cz-b i z filtrem ND400...

stig
14-06-2010, 23:57
Nie wiem jak w sporcie, ale np w krajobrazie do zrobienia jest jeszcze pare milionów arcydzieł, bo na tyle oceniam liczbe samotnych drzew na polu rzepaku - aha, trzeba to pomnożyć przez 3, bo mamy wersje cz-b i z filtrem ND400...Jestes bezlitosny! :mrgreen:

mateo912
15-06-2010, 07:52
Marszul a nie zauważyłeś że to jest z 3 różnych meczów? 22 zdjęcia/3 wychodzi średnio 7 zdjęć na mecz.
Czyli bardzo blisko granicy 5 zdjęć.

przykład http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=147686 1 mecz polska-hiszpania i 10 zdjęć. I co nagle one są lepsze bo mecze rangi międzynarodowej? (Przepraszam Qooba po prostu byłeś 1 z brzegu ;))

marszull
15-06-2010, 11:07
Marszul a nie zauważyłeś że to jest z 3 różnych meczy? 22 zdjęcia/3 wychodzi średnio 7 zdjęć na mecz.
Czyli bardzo blisko granicy 5 zdjęć.

Szczerze powiem ze nie, a to chyba swiadczy na niekorzysc i ilosci i zdjec.

przykład http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=147686 1 mecz polska-hiszpania i 10 zdjęć. I co nagle one są lepsze bo mecze rangi międzynarodowej? (Przepraszam Qooba po prostu byłeś 1 z brzegu ;))

Podkreslenie moje
juz pisalem ze nie chodzi wcale o range meczu
i nie jest to do Ciebie osobiscie, ale akurat Twoje zdjecia zostaly zacytowane w pierwszym poscie

akustyk
15-06-2010, 11:19
jestem za wprowadzeniem limitu. jeden watek tygodniowo max 10 zdjec. to i tak jest bardzo wysoki limit.
ciezko zrobic tyle uczciwych zdjec w tym czasie

a limit czasowy troche ograniczy zapedy niektorych do blogowania sobie slitasnych foci z kazdego pleneru.

Doe
15-06-2010, 12:12
Wprowadzanie limitów nie ma moim zdaniem sensu - chyba że byłby to bardzo srogi limit.

Przykład:
Jeśli każdy użytkownik chcialby dodać tylko 3 zdjęcia na rok!!! to każdego dnia każdy dział puchnąłby o stronę (przeszło 20 nowych wątków). Po prostu forum jest duże (prawie 40 tysięcy kont) więc ludzie wysyłają dużo zdjęć - proste.

marszull
15-06-2010, 12:23
40 tys ale ile aktywnych? a ilu z tych aktywnych zamieszcza zdjecie?

Doe
15-06-2010, 12:30
Oczywiście nie wszystkie konta są aktywne, nie wszyscy zamieszczają zdjęcia, ale z drugiej strony są osoby które robią to za 10 innych ;)

mateo912
15-06-2010, 12:48
Szczerze powiem ze nie, a to chyba swiadczy na niekorzysc i ilosci i zdjec.

Podkreslenie moje
juz pisalem ze nie chodzi wcale o range meczu
i nie jest to do Ciebie osobiscie, ale akurat Twoje zdjecia zostaly zacytowane w pierwszym poscie

Czyli co jak nie mam co najmniej d300(wersja minimum) i jakiejś 300/400 2,8 czy 200-400 4 to mam najlepiej w ogóle zdjęc nie robić bo nie będą one tak dobrej jakości jak te z w/w zestawu?

Robie tym co mam i za wiele więcej z tego zestawu nie wycisnę to co mam dać sobie całkiem spokój? ;)

marszull
15-06-2010, 13:42
"lepszosc" zdjec to nie tylko jakosc techniczna. Kadr, kompozycja itd czesto liczy sie bardziej niz to czy zdjecie szumi bardziej czy mniej.
I o to chodzi w selekcji by pokazywac tylko i wylacznie te najlepsze

markB
15-06-2010, 18:28
Racja jest, jak zwykle, pośrodku, bo:
- nie można nikomu zabronić pokazywania zdjęć z "meczów trampkarzy"; w końcu nie jest to forum tylko dla zawodowców mających dostęp do imprez o charakterze miedzynarodowym, ale
- racja jest także po stronie tych, co są za zmniejszeniem liczby pokazywanych zdjęć w jednym wątku; jak tu oceniać kilkadziesiąt podobnych zdjęć (lub nawet różnych), trzeba, imho, wybrać jakieś "ziarna z plew" i dopiero wstawiać na stronę.

sonicq
20-06-2010, 01:35
niedawno nosiłem się z zamiarem zaserwowania kilku zdjęć pod ocenę forumowiczów - po raz pierwszy; ale w tym momencie to się obawiam czy jest sens bo będę zbojkotowany :D

mz kwestia czy ktoś pokazuje zdjęcia bo chce je pokazać czy chce je poddać ocenie. Jeżeli tylko pokazać to można to oznaczać w tytule jakoś widocznie i może ktoś umieścić trochę więcej zdjęć; przy okazji może ktoś podpowie co jest tam nie tak. Jeśli natomiast prezentującemu fotografie zależy na radach (również odpowiednio oznaczyć wątek) co i jak zrobić aby było lepiej (jeśli jest co poprawić) to dobrze byłoby serwować zdjęcia w mniejszych ilościach, nawet w tym samym wątku ale nie 20 na raz, a po 3-5, po 1-2 dniach serwując kolejną porcję, jeśli w ogóle będzie sens bo np po obecnych komentarzach uznamy, że jednak coś było nie tak w tych zdjęciach i prezentacja reszty przygotowanych zdjęć nie ma sensu, chyba że na później zostawiliśmy, w naszym mniemaniu, te lepsze.

Zawsze to jakiś konsensus.

Z drugiej strony nie widzę nic złego w tym, że ktoś otworzy wątek, zobaczy że pierwsze zdjęcie wskazuje na taki czy inny poziom i po stwierdzeniu własnego niezadowolenia nie zagłębianie się nawet w dalszą treść tematu. Ja tak robię i jakoś źle się z tym nie czuję, że straciłem 5s. na otwarcie wątku i szybki podgląd jego zawartości. Ewentualne +3s na oznaczenie wątku jako ignorowany, aby nie przeszkadzał w przyszłości.

krzysztof jot
23-06-2010, 17:10
Czyli co jak nie mam co najmniej d300(wersja minimum) i jakiejś 300/400 2,8 czy 200-400 4 to mam najlepiej w ogóle zdjęc nie robić bo nie będą one tak dobrej jakości jak te z w/w zestawu?

Robie tym co mam i za wiele więcej z tego zestawu nie wycisnę to co mam dać sobie całkiem spokój? ;)

nie zagladałem tu ale widzę, że dyskusja trwa...
Tak masz robić ale niekoniecznie pokazywać - bo są raczej marne - powiem ci to otwarcie, bo ktoś musi.
Należy pooglądać zdjecia w sieci, ocenić jak mam jeszcze daleko - i starać się zrobić coś co będzie naprawdę obrazkiem który chciałbyś oprawić i powiesić na ścianie. I wtedy pokaz nam ten kadr - ten jeden jedyny - a forumowicze jeszcze podpowiedzą, co poprawić, bo z tym co pokazałeś nawet nie da się nawiązać dyskusji..

A ja znajde w wolnej chwili moje zdjęcia zrobione D100 i najtańszym, marnym plastikowym 70-300G kupionym za 400 zł i zobaczysz, że da się. 200/2.8 kupiłem znacznie później, jak sprzedałem kilka zdjęć z takiego "taniego" zestawu i zorientowałem się, że mogę połączyć przyjemność z wymiernymi korzyściami.