PDA

Zobacz pełną wersję : Brudy na zdjęciach...

Szymciosek
07-06-2010, 20:53
Mam Nikona D40, 2 dni temu zauważyłem syfy na zdjęciach nie duże, po zwiększeniu przesłony zrobiło się ich więcej (wiem, to normalne), tu moje pytanie, czy można odesłać aparat na gwarancję żeby przeczyścili aparat i obiektyw za darmo czy muszę oddawać normalnie do sklepu do czyszczenia ? Jeśli tak to ile to kosztuje ?

Dodam, że próbowałem go przedmuchać itp, wujek też próbował, ale nic z tego...
Chyba, że wy tutaj macie sposoby czyszczenia których nie próbowałem, a które mogą tu pomóc.

gadzeciarz
07-06-2010, 21:14
Polecam ten wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=60409

i się nie stresuj brud w postaci paprochów to norma w lustrzankach,na początku też się bardzo denerwowałem teraz sam sobie czyszczę aparat.

Psychotrop
07-06-2010, 21:29
i wszystko w temacie - zamykam

Szymciosek
08-06-2010, 16:27
Po tym jak zostałem odesłany do tematu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=60409
Nic mi nie pomogło takie czyszczenie, dalej w matrycę z palcami nie chcę się pchać... dlatego tutaj moje pytanie, serwis/sklep we Wrocławiu, który zajmuje się czyszczeniem sprzętu fotograficznego gdzie się znajduje ?

Articool
08-06-2010, 16:34
Swego czasu polecali jakiegoś Pana gdzieś koło rynku, bodajże na przeciwko Heliosa. Ponoć fachowiec i bez strachu można mu pozostawić swój sprzęt. Na forum o tym pisali więc pewnie można to jakoś odkopać.

Udało mi się dotrzeć do tego wątku:

ktos juz tu mówil o Panu na przeciwko HELIOSa. podaje namiary: Pan Andrzej Wysocki ul. Psie Budy 12/13 50-080 Wrocław tel: 602243894. w ciagu godzny za 30 PLN (mam jeszcze rachunek) czysci matryce. bardzo mily czlowiek. w poniedzialki z tego co pamietam ma nieczynne. pozdrawiam

Szymciosek
08-06-2010, 16:45
Dzwoniłem do tego Pana, powiedział, że się tym nie zajmuje, tzn zapytałem czy to ten i ten zakład, bo znalazłem gdzieś na stronie, że to fotoplastikon...

Articool
08-06-2010, 17:03
No to nie wiem... Może zrezygnował z tego... w każdym razie pod koniec roku 2009 jeszcze się tym trudnił... nawet sam miałem się do niego wybrać swego czasu ale jakoś tak minęło i zdążyłem się już wyprowadzić z Wrocka. :)

Szymciosek
08-06-2010, 17:08
Nie znasz innych miejsc we Wrocku ? Bo już nie mam siły nawet patrzeć na te zdjęcia...

Articool
08-06-2010, 17:19
W innym wątku znowu czytam, że w marcu tego roku ktoś tam u niego czyścił matryce. Może Cię nie zrozumiał ten Pan, bo dziwne to jest dla mnie, bo skoro ma serwis i potrafi czyścić to czemu miałby z tego rezygnować? hmmm w każdym bądź razie innych miejsc nie znam.

Szymciosek
08-06-2010, 17:26
Dobra miałeś rację, źle mnie musiał wcześniej zrozumieć, albo ja numer przekręciłem, tak czy siak, zadzwoniłem jeszcze raz, i się dowiedziałem, że 60 zł za matrycę, chyba, że będzie coś więcej, ale w okolicach 60 zł.

ekonet
09-06-2010, 13:30
W innym wątku znowu czytam, że w marcu tego roku ktoś tam u niego czyścił matryce. Może Cię nie zrozumiał ten Pan, bo dziwne to jest dla mnie, bo skoro ma serwis i potrafi czyścić to czemu miałby z tego rezygnować? hmmm w każdym bądź razie innych miejsc nie znam.
Dzwoniłem do pana Wysockiego przed chwilą i potwierdził, że jak najbardziej zajmuje się serwisem i czyszczeniem również.
A firma faktycznie nazywa się Fotoplastikon, myślę, że to wynika z wieloletniego zamiłowania pana Andrzeja do fotografii stereoskopowej - można u niego w warsztaciku obejrzeć piękne slajdy stereo w specjalnie skonstruowanej maszynce. Polecam! :)