Zobacz pełną wersję : D5000 vs...? Trochę inaczej.
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i miejmy nadzieję zostanę na dłużej :P
Sprawa wygląda tak - chcę kupić aparat - dla siebie amatora. Oprócz tego konkretnego modelu Nikona (d5000), wchodzi w grę również Sony 450/500 - teraz już tłumaczę, dlaczego piszę o Sony'm tutaj na forum. Otóż dlatego, że przeglądając różnego rodzaju fora które przeznaczone są dla użytkowników wszystkich systemów nie trafiłem niestety na ludzi którzy mieliby coś sensownego do powiedzenia w tej sprawie...
Spróbujmy w ten sposób - proszę was, abyście przekonali mnie - dlaczego powinienem wybrać właśnie Nikona? (no chyba że macie inne zdanie, ale to by mnie zaskoczyło).
I proszę, niech to będą sensowne argumenty a nie pochodne wypowiedzi "bo tak" albo "bo nikon jest lepszy!" - lepiej nie pisać w ogóle niż takie pierdoły, które niestety najczęściej widzę w internecie.
A może po prostu powinienem wybrać tego który lepiej trzyma się w ręku, bo różnice są tak małe w tym co wymieniłem?
To jak, dlaczego wybrać d5000? Słucham :)
Z góry dziękuję.
PS
Pewnie spytacie, tak, napisałem taki sam post na forum Sonego. Chcę poznać porządne argumenty obu stron :)
Aha, i jeszcze jedna bardzo duża prośba - nie piszcie o innych modelach w stylu "a może to, a może dołóż i tamto" - nie. to jest postanowione - tylko wymienione wchodzą w grę.
Nikon jest kompletnie do bani. Bierz Sony bez nawet 5 minut zastanowienia!
Antonioo
07-06-2010, 17:52
..............Spróbujmy w ten sposób - proszę was, abyście przekonali mnie - dlaczego powinienem wybrać właśnie Nikona? (no chyba że macie inne zdanie, ale to by mnie zaskoczyło)........
a ja napisze tak ......było było, było..........wpisz w szukaj znajdziesz masę wątków poświęconych d5000
wiem że była masa wątków poświęcona d5000, ale to nie chodzi o d5000 a o przekonanie mnie do systemu :P
Czytałem już dużo a w tej chwili mam końcowy dylemat i dlatego stworzyłem nowy topic.
Ale widzę że zbyt przyjaźnie nastawieni nie jesteście huh...
Antonioo
07-06-2010, 18:09
a po co mamy Cię przekonywać? hmmm???? kup tak, żebyś nie żałował......
Articool
07-06-2010, 18:10
... bo nikt za Ciebie nie podejmie tej decyzji, jak również nikt nie będzie Cię nakłaniał do tego czy tamtego systemu, bo w imię czego? Na forum jest masa wątków tego typu i d5000 jest obsmarowany na wszystko możliwe strony. Także poczytaj je i wyciągnij wnioski, a potem kup puszkę i rób zdjęcia.
Ja wybrałem nikona ze względu na jego pozycje i doświadczenie w świecie fotografii. A sony? Co jeszcze produkuje? Słuchawki, telewizory, monitory, wieże, mp3 i mase innych gówien. Do wszystkiego = do niczego ;) Słyszałem też, że niektóre modele nie Sony Alfa nie maja czyszczenia matrycy. Ogólnie menu sony jest dla mnie nie do przyjęcia. Punkty AF, sony ile ich ma, 6? Nikon=11 Procesor obrazu Expeed, a sony? Bóg wie co ;)
właśnie w tym problem. CHCĘ kupić coś czego nie będę żałował - proste. Ale jako amator nie umiem wybrać konkretnie.
I tak, wybaczcie, wiem że jest dużo wątków na ten temat po prostu myślałem że uzyskam troche inne spojrzenie, jak napiszę w inny sposób. :\
Ale wiedzę że tu już dość sporo wymownych wypowiedzi, a szkoda bo myślałem że trafię tutaj na dojrzałych ludzi. Trudno, jeśli moderatorzy sobie tego zarzyczą i nie znajdzie się tutaj nikt BARDZIEJ przyjazny - temat do kasacji.
srsly, ja nie rzuciłem się na was z zębami, tylko bardzo grzecznie zapytałem i poprosiłem o radę... a wy jednak to robicie.
pako7726
07-06-2010, 18:24
Nikon. Dlaczego? Bo robi zdjęcia o lepszym zakresie tonalnym, mniej szumi, lepiej odzwierciedla kolory (przynajmniej wg. pomiarów z: http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/320|0/%28appareil2%29/348|0/%28appareil3%29/332|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Sony/%28brand3%29/Sony). Z tych powodów właśnie wybrałem Nikona.
Tak jak pisałem wcześniej - Nikon, kojarzy mi sie z profesjonalnym sprzetem, tradycjami. Jak powiesz Nikon, to pierwsze skojarzenie to fotografia. Sony? Ughm.. dłuuugo bym sie zastanawiał. Bierz D5000, D3000 to niewypał ;) Wiem po sobie. Ja już niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem D90
wiem że była masa wątków poświęcona d5000, ale to nie chodzi o d5000 a o przekonanie mnie do systemu :P
Czytałem już dużo a w tej chwili mam końcowy dylemat i dlatego stworzyłem nowy topic.
Ale widzę że zbyt przyjaźnie nastawieni nie jesteście huh...
moge ja? moge, moge? :lol:
no wiec tak
sony bedzie tansze !
sony ma wiecejpiksli !
sony ma stabilizacje !
MARTYNA ma SONY !! :lol:
a zeby bylo smieszniej
wiesz kto robi matryce do nikon-ow ? :)
Tak jak pisałem wcześniej - Nikon, kojarzy mi sie z profesjonalnym sprzetem, tradycjami. Jak powiesz Nikon, to pierwsze skojarzenie to fotografia. Sony? Ughm.. dłuuugo bym sie zastanawiał. Bierz D5000, D3000 to niewypał ;) Wiem po sobie. Ja już niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem D90
nie zapominajmy ze sony ;] przejelo wszystko co najlepsze od Konica - Minolta :)
marciing
07-06-2010, 20:09
A może po prostu powinienem wybrać tego który lepiej trzyma się w ręku, bo różnice są tak małe w tym co wymieniłem?
o to to właśnie. weź oba w rękę i nie będziesz już miał dylematu który model wybrać ;) Bo chyba nie znam osoby, której leżał by uchwyt soniaczy - przynajmniej tych z niższej półki ;)
a po co mamy Cię przekonywać? hmmm???? kup tak, żebyś nie żałował......
dokładnie
tak, ale to są uogólnienia. Sony jak powszechnie wiadomo wykupił Konice Minoltę... Jasne - wszystkim się kojarzy z jednym, ale nie zawsze można uogólniać aż tak.
@pako7726 dziękuję bardzo, potwierdzasz moją teorię jak na razie - na tym też się opierałem, ale nie wiedziałem czy słusznie :)
Psychotrop
07-06-2010, 21:36
system wybiera się ze względu na dostępność, jakość, możliwości finansowe.
masz znajomych/rodzinę co mają konkretny system i mają sporo szkieł - wybierz ten,a zawsze będziesz mógł pożyczyć coś.
nie stać cie na nowe - przeglądnij rynek pod kątem używanych szkiełek.
tak naprawdę aparaty każdej firmy są porównywalne.
jedynie co może zadecydować to marketing, jeśliś poddatny na ten bełkot, lub względy ekonomiczne/praktyczne.
raczej bym się skupił na szklarni (obiektywach), systemach takich jak CLS, niż na konkretnym body.
a aparat dobrać do reszty.
sony bedzie tansze !
Niewiele...
sony ma wiecejpiksli !
No i co z tego? Więcej szumów. A 12 a 14 to niewielka różnica
sony ma stabilizacje !
No i przez to masz bardzo drgający obraz w wizjerze.
Bierz D5K i nie zastanawiaj się :D
Antonioo
07-06-2010, 22:32
w mojej ocenie kolega mokrii raczej żartował:)
Dzięki Psychotrop i marciing.
@bober i inni z tego typu wypowiedziami. jestem amatorem i zadałem pytanie. MAM PRAWO czegoś nie wiedzieć i tak samo mam prawo się nie znać dlatego pytam piszę i czytam- bo chcę się nauczyć.
Widać najwyraźniej WY już zapomnieliście jak to jest być początkującym w danej dziedzinie co jest dość przykre... no chyba że urodziliście się super znawcami - zazdroszczę.
Dzięki Psychotrop i marciing.
@bober i inni z tego typu wypowiedziami. jestem amatorem i zadałem pytanie. MAM PRAWO czegoś nie wiedzieć i tak samo mam prawo się nie znać dlatego pytam piszę i czytam- bo chcę się nauczyć.
Widać najwyraźniej WY już zapomnieliście jak to jest być początkującym w danej dziedzinie co jest dość przykre... no chyba że urodziliście się super znawcami - zazdroszczę.
Tutaj nie chodzi o umiejętności a po porstu o czytanie tego co już zostało napisane na ten temat a było to wałkowane milion razy. Użyj szukajki a się dowiesz.
Antonioo
08-06-2010, 09:38
... no chyba że urodziliście się super znawcami - zazdroszczę.
nikt się super znawcą nie rodzi. A ja, jak i większość forumowiczów .....po prostu czytamy to forum.....ALE CZYTAMY A NIE PRZEGLĄDAMY.......
jak kolega myśli, po ile razy można pisać to samo?
Aha, i jeszcze jedna bardzo duża prośba - nie piszcie o innych modelach w stylu "a może to, a może dołóż i tamto" - nie. to jest postanowione - tylko wymienione wchodzą w grę.
szkoda. za mniejsze pieniadze mozesz miec Canona 450D, ktory pod wzgledem obrazka i mozliwosci jest zwyczajnie lepszy.
w Nikonie D5000 jest to fajne (w porownaniu z Sony ale tez z ww. 450D), ze mozna sobie kupic bardzo uczciwy
optycznie i bardzo funkcjonalny 18-105.
Z Sony nie miałem do czynienia ale nie przekonuje mnie argument że ma gorszy sprzęt ponieważ to firma która robi wszystko, a nikon tyko aparaty. A co się stanie jeśli - czego jej życzę - zrobi aparat marzeń, odrzucimy go bo Sony produkuje również telewizory? Panasonic, który produkuje wszystko, dobrze sobie radzi na rynku kompaktów, a Nikon "rozwija się" brnąc w odcinanie kuponów od swojego dorobku w produkcji luster poprzez coraz liczniejsze entry level 3000, 5000... podczas gdy bezlusterkowce i tak w końcu zjedzą dinozaura :)
pako7726
08-06-2010, 12:22
Z Sony nie miałem do czynienia ale nie przekonuje mnie argument że ma gorszy sprzęt ponieważ to firma która robi wszystko, a nikon tyko aparaty
Nie do końca. Oprócz aparatów robią też lornetki, lunety, dalmierze więc specjalizują się w produkcji sprzętu optycznego. Coś w tym chyba jest.
Słusznie o optyce zapomniałem. Nikon ma tu przewagę, ale chyba rozmienia ją na drobne. Poza tym te wszystkie korporacyjne loga to tyko ludzie którzy za nimi stoją, a oni mogą przecież zmieniać zatrudnienie. Samsung np z systemem NX dobrze rokuje, może jeszcze nie w tej generacji sprzętu ale widać tu innowacyjność i dążenie do stworzenia konkurencyjnego systemu systemu na bazie nowej technogii bezlusterkowców. A to że produkują również pralki i lodówki to nic złego jeżeli poszczególne działy są autonomiczne. Spójrzmy na kompakty Nikona, niby takie doświadczenie w optyce a tu kompletna porażka.
pako7726
08-06-2010, 12:44
Spójrzmy na kompakty Nikona, niby takie doświadczenie w optyce a tu kompletna porażka.
Mam kompakta Nikona i nie narzekam. Są tanie, małe (szczególnie linia "L") a jakość zdjęć jest zadowalająca. Zawsze towarzyszy mi w wyprawach rowerowych. Wykonałem nim mnóstwo fajnych zdjęć.
snakemaycry
08-06-2010, 12:57
Aparaty aparatami, ale ja jakbym miał w perspektywie kupno systemowego szkła 70-300 za mocno ponad 3k zł, czy tez brak Tokiny 11-16, to bym się mocno zastanowił, czy się w taki system bawić ... ale no właśnie to wszystko zależy od preferencji. Bierz co wygodniejsze i gdzie masz większy wybór odpowiednich dla Ciebie szkieł.
pako7726
08-06-2010, 13:12
Dlatego są szkła od Sigmy, Tamrona i Tokiny70-300 w cenie ok. 600 - 1000 zł. do wyboru, do koloru.
W przypadku D5000 te sigmy z napędem są droższe niż nikkory i gorsze często (optycznie i focus, bo obudowa może lepsza): zobacz 50 1.4 AF-s i HSM lub 35 1.8 Afs i 30 1.4 HSM. Nie rozumiem pomysłu Sigmy na tańsze szkła alternatywne.
... kupno systemowego szkła 70-300 za mocno ponad 3k zł, ...
N70-300 VR kosztuje akurat poniżej 2 kzł.
snakemaycry
08-06-2010, 17:45
N70-300 VR kosztuje akurat poniżej 2 kzł.
Pisałem o szkle Sony: http://www.ceneo.pl/1804729
Niewiele...
No i co z tego? Więcej szumów. A 12 a 14 to niewielka różnica
No i przez to masz bardzo drgający obraz w wizjerze.
w przypadku wypasionych szkielek troche wiecej niz niewiele
nie wiesz ze megapiksle odpowiadaja za lans na dzielni ? 8-)
kto by sie drganiami w wizjerze przejmowal ?
zapomniales skomentowac to ze MARTYNA ma SONY :lol:
oczywiscie trzeba moje wypowiedzi w tym temacie potraktowac z lekkim przymruzeniem przeslony ( a moze przyslony? ) :lol:
milego :)
Brazilianpitbull
04-07-2010, 00:59
W przypadku D5000 te sigmy z napędem są droższe niż nikkory i gorsze często (optycznie i focus, bo obudowa może lepsza): zobacz 50 1.4 AF-s i HSM lub 35 1.8 Afs i 30 1.4 HSM. Nie rozumiem pomysłu Sigmy na tańsze szkła alternatywne.
Mimo że sigma to sigma i jej jakość często jest wątpliwa, to jednak ostatnią 50 się popisali i to trzeba im przyznać.
Tak wiem że ma tendencje do BF i FF ale to można skorygować.
Z testów wynika, że stoi troszkę wyżej nad nikim 50 1.4, opinii subiektywnej nie powiem, bo nie miałem okazji przetestować jednego i drugiego, więc pozostają mi informacje z internetu ;).
Ja mam 5k. I jestem z niego zadowolony. Jedyne co czasem doskwiera to brak CLS-u, kilku skrótów klawiszowych i sporadycznie brak śrubokręta, ale za to mamy obrotowy ekran, który osobiście często ułatwia mi życie i całkiem małe rozmiary ce****ące się dobrą jakością ustrzeliwanych klatek. Nie wiem jak Ty, ja mam Nikona i nie zmieniłbym go na Canona, nie wspominając już o Sony.
wojtas0009
04-07-2010, 14:47
A ja powiem tak, że warto pomyśleć o tym co chce się fotografować :) może warto na początek popstrykać kompaktem, zaoszczędzić, dowiedzieć się z jakiego "zumu" korzystamy najczęściej? ;)
potem tak jak już to zostało powiedziane- popatrzeć jakie obiektywy w danych przedziałach ogniskowych, dostarczają nam producenci niezależni, a także Ci od naszego przyszłego systemu- dlatego, ze względu na optykę, patrzałbym raczej między Canonami, a Nikonami- Akustyk podał ciekawą propozycję, którą według mnie warto rozważyć :) 450d jest udanym aparatem, chociaż mnie np. nie odpowiada trzymanie go.
Kiedy 3-4 lata temu zaczynałem zabawę, niektórzy też kazali mi czytać inne tematy itd... prawda, poczytałem i doszedłem do wniosku, że Nikon to system, w który warto wejść, jednak żałuję, że te kilka lat temu nie pokusiłem się o dopłatę 500zł na rzecz Nikona D80- gdybym miał teraz ten głupi silnik... eh ;)
a tak muszę wydać pieniądze, nie na Tokinę 11-16, a na D90 :D
pozdrawiam
mcBertol
05-07-2010, 17:33
Witam ja stoję przed dylematem:
Nikon D3000 + 18-105VR
lub
Nikon D5000 + 18-55VR
cenowo oba zestawy są w miarę równe, posiadam około 2k zł, to będzie moja pierwsza lustrzanka, ale w przyszłości w miarę potrzeby będę rozbudowywał posiadany sprzęt foto.
Mam pytanie czy bardziej opłaca się wziąć gorsze body z lepszym szkłem, czy lepsze body z gorszym szkłem?
Witam ja stoję przed dylematem:
Nikon D3000 + 18-105VR
lub
Nikon D5000 + 18-55VR
cenowo oba zestawy są w miarę równe
Tak źle i tak niedobrze.
Z tego co powyżej to najlepiej: D5K + 18-105 VR = bardzo fajny zestaw na początek; Da się kupić w "dobrych pieniądzach"
mcBertol
05-07-2010, 17:49
W obecnej chwili nie mam tyle pieniędzy bo ten zestaw to jakieś 2800 do 3000, a ten 18-55 to naprawdę jest taki nie wystarczający na początek? Pytam bo nigdy nie robiłem tym zdjęć i chciałbym usłyszeć opinie tych którzy focili tym już, albo przynajmniej znają efekt zastosowania tego obiektywu.
Articool
05-07-2010, 18:03
Pomijając jakość optyczną tego kita, to może się okazać, że 55mm na "długim" końcu będzie za mało, dlatego 18-105 jest najlepszym wyborem na początek.
mcBertol
05-07-2010, 18:16
Aha, czyli jak lepiej dozbierać te 8set i kupić D5k z tym obiektywem 18-105VR?
Brazilianpitbull
05-07-2010, 18:41
Dokładnie, chyba że masz aspiracje na zdjęcia do kotleta, to 18-55 powinien starczyć ;)
W obecnej chwili nie mam tyle pieniędzy bo ten zestaw to jakieś 2800 do 3000, a ten 18-55 to naprawdę jest taki nie wystarczający na początek? Pytam bo nigdy nie robiłem tym zdjęć i chciałbym usłyszeć opinie tych którzy focili tym już, albo przynajmniej znają efekt zastosowania tego obiektywu.
Ale warto uwierz i dozbieraj. Będziesz miał niezły aparat i niezły obiektyw przynajmniej na początek
mcBertol
05-07-2010, 23:44
Ok, jednak się wstrzymam z kupnem i dozbieram do tego N D5k z 105. Dzięki za porady i pozdrawiam wszystkich fotomaniaków;)
Kundzior
08-07-2010, 11:15
N D5000 vs. S A500 - kompletnie bez sensu te konkury, A500 to konkurent dla Nikona D90, ba jest prostszy w obsłudze, posiada wiele ułatwień, dla betonowych użyszkodników.
Co do szkieł to 18-55 VR w nikonie daje radę, nawet czasami go używam. W Sony też nie powinno być tragicznie. W Canonie jest słabo z 18-55 nawet z ISem.
4ntonina
09-07-2010, 13:00
ja używam d5000 miedzy innymi z 18-55, nie jest źle, jednak podłączam się do użytkowników powyżej i polecam Ci, żebyś kupił 18-105. A co do innych obiektywów, innych firm niż nikkor - wiedz, że musi być AF-S, ponieważ autofokus w d5000 nie działa przy obiektywach z samym AF, trzeba mieć nowszy. Osobiście preferuję ostrzenie ręczne, jednak wiadomo że sporo osób woli autofokusa:)
Kundzior
09-07-2010, 14:18
....trzeba mieć nowszy....
Korekta, wyższy model, nie nowszy model.
4ntonina
14-07-2010, 23:19
dzięki za poprawkę, to miałam na myśli właśnie :)
Nikon lub canon. Jest to najpewniejszy wybor. Jesli zainteresuje Cie fotografia ,bedziesz szukal szkiel,ktore spelnia twoje wymagania. Wiadomo ,ze kazdy system ma jakies swoje topowe szkla. Tu masz latwiej bo te systemy sa bardzo powszechne. Latwiej ze sprzedaza , wymiana, zakupem czegos uzywanego w b.dobrym stanie. Jesli kupisz N lub C i niestety fotografia bardziej Cie juz nie wciagnie sprzedasz z niewielka strata :)