Zobacz pełną wersję : Obiektyw portretowy
Szalony Naukowiec
05-12-2006, 21:50
Witam, do nikona d50 chcę kupić obiektyw portretowy,
Jestem amatorem nie mającym wielkiego doświadczenia, z tego co wyszukałem w necie to najbardziej jestem zainteresowany nikkorem 50 mm 1.8 D do kupienia za ponad 500 zł w sklepie, proszę napiszcie czy mój wybór jest trafny, trochę buszowałem w necie i zaczynam mieć obawy czy aby 50mm (75mm w cyfrze) to nie jest jednak zbyt mało do portretu , czy np nie zniekształca twarzy przy kadrach z małą ilością tła, alternatywą jest nikkor 85 mm 1.8 D tylko że 3x droższy, tak jak pisałem jestem amatorem nie znam się i trochę boję się kupować w ciemno obiektywu starszego który miałby źle pracować z cyfrą,, ale może są jakieś lepsze, może starsze szkła których warto poszukać.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady, przede wszystkim za tą czy ta 50 mm 1.8 nadaje się do portretów i czy jej jakość jest ok.
Temat był maglowany do znudzenia i spowrotem ;) Jeden z dogłębniej przedyskutowanych tematów na forum.
http://forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=106035
Co do ogniskowej to wszystko zależy od indywidualnych upodobań
Jak dla mnie 50 to zdecydowanie za mało, za blisko trzeba podejść żeby uchwycić samą twarz
85 to już dużo lepsza ogniskowa. Oczywiście dla mnie
ja bym wziol 85 bez d (jakos 600-800) chociaz 135 jeszcze lepszy
bo 50 to za malo
50/1.8 może być fajny, ale może przerysować.
Do portretu uzywałem zakresu ogniskowych od 17 do 300, a pewnie mozna znacznie rozszerzyć ten zakres
Jak znajdziesz jakis starszy i bedziesz miał wątpliwości, to wal śmiało na forum.
85/1.8 baardzo fajny, do "klasycznego" (?) portretowanie lepszy niż 50 mm. Kosztami się nie przejmuj :)
Poczytaj opinie na forum, szukaj na np. http://www.pbase.com/cameras/nikon
Szalony Naukowiec
06-12-2006, 02:11
dzięki wielkie za odpowiedzi na to lamerskie pytanie, moje obawy się potwierdzają ;) Krzysio gdzie kupić 85 bez d? ta cena zdecydowanie bardziej mi pasuje niż ponad 1500 za 85 1,8 D, kwestia taka że jak zaszaleje to kupię ale grozi bankructwem a 50tke z powodzeniem mogę kupić.
Święta idą, mojej małej córci sporo fajnych fotek bym zrobił, stąd to pytanie przed przeszukaniem forum, trochę mi się śpieszy z zakupem.
Czornyj link sie coś nie wyświetla
Jezcze raz dziękuję i piszcie jak coś jeszcze wymyślicie
charmside
06-12-2006, 11:07
Ja bym kupil 50tke, jesli chcesz robic w domu to musisz miec dosc dlugi pokoj :) i sporo miejsca.
Do zastosowan domowych zdecydowanie polecam 50tke... sam sie przymierzam do kupna.
Szalony Naukowiec
06-12-2006, 20:25
Tak chyba kupię tą 50tkę narazie, myślałem że w tej cenie (do 1000zł) mogę kupić jakieś niezłe szkło 85 ale nie wiem już sam, może najpierw 50 a potem jak uzbieram 85
50/1.8 (nikona) to bardzo fajne szkło, ale do portretu nadaje się tak samo jak maluch do transportu materiałów budowlanych. Niby się da, ale.... Ogniskowa to jedno, a reszta parametrów to drugie. W portrecie bardzo istotna rolę rolę pełni "bokech" (co za masochista wymyślił ten termin, którego pisowni nie jestem wstanie zapamiętać. O rozmycie tła tu chodzi.). A ten w tym szkle jest delikatnie mówiąc do bani (chyba tylko lustra mają gorszy). O ile w studio gdzie tło jest 99% płaskie tego tak nie widać i da się z tym żyć, to w terenie może być totalną porażką.
Mi tam te kolka ktore robi bardzo sie podobaja - gdyby tak mial ogniskowa 70 przed cropem to bylby ideal :)
Ogniskowa to jedno a "crop" to drugie i nie zmienia ogniskowej.
Tez nie jest prawda, ze 85 jest za dluga. Baaardzo dobrze robi sie nia ciasne portrety, czego 50 juz nie zrobisz dobrze i umiejetnie.
Szalony Naukowiec
08-12-2006, 01:04
kupiłem 50tkę na allegro, używana ale made in japan, sam widzę jak pstrykam portrety zoomem który mam to najczęściej na ogniskowej ponad 85 także wiem że czeka mnie następny zakup w przyszłości, 50 ma tą zaletę że jest bardziej uniwersalna, tak się pocieszam, jeśli komuś chciało by się jeszcze coś dopisać to jakiego obiektywu 85 mam szukać? czy da się coś sensownego używanego kupić taniej niż nowy nikkor 85 1.8 D za 1500 zł?
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi i pomoc
Manuale: Ai-S 85/1.4, ew. Ai-S 85/2
Uzywane AF 85/1.8 bez D za 900 zl.
Szalony Naukowiec
09-12-2006, 16:53
dzięki
Damianus
09-12-2006, 21:25
Ostatnio udało mi się wyrwać całkiem fajne szkiełko sigma 105 MAKRO 2,8 za 1050 zł nówka (bez gwarancji) ściagniete z USA i musze powiedzić że do portretu ta ogniskowa jest super .Do tego naprawdę ostra od 2,8 przy całkiem dobrym rozmyciu tła naprawdę polecam.
Szklo makro tak samo nadaje sie do portretu jak 50 ... czyli nijak. Niby ogniskowa ok, ale cos rysowanie nie to.
To moje zdanie.
Szalony Naukowiec
20-12-2006, 22:57
kupiłem tą 50tkę, jestem bardzo zadowolony choć racje mieli ci którzy uważali że niezbyt nadaje się do portretu, największa wada to ta że bardzo przerysowuje przy bliższych kadrach, ale spodziewałem się tego, obiektyw i tak bardzo przydatny, a ja i tak kupię jeszcze 85kę, pewnie że najchętniej kupił bym taniej tak jak pisaliście 800-900 zł za używany bez D ale wcale nie jest tak łatwo to szkło kupić obserwuję allegro i nawet jak się z rzadka coś pojawia to osiąga cenę ok 1100, to w tym przypadku wolę dopłacić 300 i mieć nowy z D. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc
gALL, a czy przypadkiem Andy_O nie robi swoich portretow Micro-Nikkorem 60?
portrety idzie zrobić wszystkim. tylko czego to dowodzi?
widziałem zrobione obiektywem 20 mm, 60 mm makro - tak, Andy_O, 180 mm i 300 mm i wieloma innymi
Jaki z tego wniosek? Że specyficzne zdjęcie da się zrobić każdym szkłem.
jeśli natomiast chodzi o typowe portretówki (dające ładny bokeh, możliwość małej GO) - to jest to 85 w wersji 1,4 lub 1,8, albo szkła DC - 105 i 135.
To, że ktoś nie ma na nie kasy nic nie zmieni.
Zastępczo - lista szkieł jest długa, łącznie ze zwykłymi zoomami.