PDA

Zobacz pełną wersję : D 300 s - WB

paranoid
07-06-2010, 16:15
Witam od niedawna posiadam D300s więc stąd moje pytanie konkretnie dotyczy WB otóż próbuję różnych ustawień w celu uzyskania idealnego balansu bieli łącznie z wyborem określonego zdjęcia z puszki jako wzorca i niestety nie jestem zadowolony dla mnie wierność odtworzenia naturalnej kolorystyki skóry jest istota .Próba z białą kartkę itp nie przynosi rezultatu kolorystyka wchodzi w odcień delikatnego różu a raczej cegły.
Pytanie do bardziej doświadczony czy jest jakiś patent ps. zdjęcia jak na razie robię w jpg.Nie chodzi mi oto że można efekt finalny uzyskać i pobawić się w dowolnym programie to jest inna bajka. Czy d300s tak ma?Coś mi się obiło o uszt ,że z D3 można soft wgrać ,ale może to są bzdury.

Atrax
07-06-2010, 16:37
Cześć
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=99553&page=51

Przeczytaj tą stronę i dwie pozostałe.
Jest takie coś jak CBL-lens, tylko jest to drogie i ja nie widzę większego sensu w kupowaniu tego cuda, gdyż podejrzewam, że przy odrobinie cierpliwości, można taki materiał znaleźć samemu.
Opisana została propozycja innego wynalazku do ustawiania balansu bieli i ja również to stosuję.
Nie jest to co prawda do końca idealne, ale ta szarawa farba - bardzo popularna na każdym tańszym sprzęcie - sprawdza się ZNACZNIE lepiej od białej kartki.
Żeby było więc jasne - do nastawiania balansu używam srebrno-szarego budzika.