Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] gorka solo....
jak mowilem tak zrobilem......nie wiem tylko czy nie pojechalem za bardzo z obrobka....50/50 celowe....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
Moje male "widzimisie": zastosuj obrobke z panoramy, ktora wczesniej prezentowales, a ta fotografia bedzie MEGA! :D
Ta tez jest bdb, ale tam mi sie bardziej podobala wlasnie... obrobka.
tomek-GL
07-06-2010, 16:19
Ewentualnie obróbkę z tutoriala od Grydzinsky`ego (chyba tak sie piszę nick owego usera) - gdzieś widziałem tutek o "cukierkowej forografii" w jego wykonaniu ;)
Ewentualnie dodać trochę kontrastu na góry ;)
Ewentualnie obróbkę z tutoriala od Grydzinsky`ego (chyba tak sie piszę nick owego usera) - gdzieś widziałem tutek o "cukierkowej forografii" w jego wykonaniu ;)
Ewentualnie dodać trochę kontrastu na góry ;)
Piekna teoria....mmmmmm:D
...........a Tutek Dawida to przerobilem juz rok temu......i uwierz mi sa duzo skuteczniejsze metody obrobki;)
tomek-GL
07-06-2010, 16:55
Nie śmiej się ze mnie :p
Nie znam za dobrze metod obróbki bo raczkuje w tym temacie i to raczej opierając się na swoich domysłach + jakaś książka o obróce Kelby`ego która przyznam, że niekiedy wywołuje liczne "artefakty" więc sam autor chyba trochę niekumaty ;)
Chętnie sprawdziłbym ciekawe sposoby na cukierkowe (bez przesadyzmu) krajobrazy ;)
A góry wyglądają tutaj jakby były po prostu wyprane z kolorów (zwłaszcza zieleń) ;)
Jako odbiorca mówię co myślę ;)
Nie śmiej się ze mnie :p
Nie znam za dobrze metod obróbki bo raczkuje w tym temacie i to raczej opierając się na swoich domysłach + jakaś książka o obróce Kelby`ego która przyznam, że niekiedy wywołuje liczne "artefakty" więc sam autor chyba trochę niekumaty ;)
Chętnie sprawdziłbym ciekawe sposoby na cukierkowe (bez przesadyzmu) krajobrazy ;)
A góry wyglądają tutaj jakby były po prostu wyprane z kolorów (zwłaszcza zieleń) ;)
Jako odbiorca mówię co myślę ;)
Masz prawo, co do wyprania z kolorow.....coz widze to inaczej.
Jezeli masz Nikona polecam Capture NX do obrobki NEFow;)
Sławomirowski
07-06-2010, 17:50
Cały kadr trąci nietrafionym balansem bieli i zażółceniem. Gdyby nie kontrast z wypranym błękitem nieba zdjęcie pod każdym innym względem by poległo (moim skromnym zdaniem). Wydaje mi się również, że chmury mają miejscami nienaturalnie różowy odcień, który nie ma odzwierciedlenia w odbiciu w wodzie.
Jeśli pozwolisz - moja skromna propozycja (ramkę sobie darowałem):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img532.imageshack.us/img532/3558/2010060420100604greg.jpg)
Cały kadr trąci nietrafionym balansem bieli i zażółceniem. Gdyby nie kontrast z wypranym błękitem nieba zdjęcie pod każdym innym względem by poległo (moim skromnym zdaniem). Wydaje mi się również, że chmury mają miejscami nienaturalnie różowy odcień, który nie ma odzwierciedlenia w odbiciu w wodzie.
Rozu nie wiedze....moze jestem inny:D Balans bieli raczej trafiony nie jest co widac po niebie (to jest robione po wschodzie slonca 30 min po tym niebo juz bylo normalne)....."wyprany kolor nieba" chmmmm bijesz do tego ze skomentowalem twoj granat??
Jezeli blekit tutaj jest dla Ciebie wyprany to tlumaczy twoj granat.......masz rozjechane kolory na swoim monitorze;)
Co do twojej propozycji to pozostawie to bez komentarza........zrob cos z kolorami twojego monitora!
Poza tym u mnie widac ze tam bylo slonce a u Ciebie zdecydowanie zgaslo!
Główny motyw i odbicie, coś nie zagrało, jakby zbyt mocno wyciągnięte cienie, taki lekki szum na odbiciu. Widok super bym powalczył jeszcze, a potrafisz podać pracę pięknie zrobioną.
Główny motyw i odbicie, coś nie zagrało, jakby zbyt mocno wyciągnięte cienie, taki lekki szum na odbiciu. Widok super bym powalczył jeszcze, a potrafisz podać pracę pięknie zrobioną.
Szum to moja wina a raczej lenistwo.......ISO 800 i z reki, bo wtedy jeszcze dosc ciemno bylo.....stad kolory chmur takie i swiatlo na gorce;)
Sławomirowski
07-06-2010, 18:07
Greg77 Twoje komentarze do moich zdjęć bardzo sobie cenię i nie mają tu nic do rzeczy. Cenię je sobie m.in. dlatego, że nie jest to "słodzenie" tylko od czasu do czasu dość trafne uwagi.
Greg77 Twoje komentarze do moich zdjęć bardzo sobie cenię i nie mają tu nic do rzeczy. Cenię je sobie m.in. dlatego, że nie jest to "słodzenie" tylko od czasu do czasu dość trafne uwagi.
Cieszy mnie to ale mylisz sie co do WB;)
Szum to moja wina a raczej lenistwo.......ISO 800 i z reki, bo wtedy jeszcze dosc ciemno bylo.....stad kolory chmur takie i swiatlo na gorce;)
I wszystko jasne, ja takiego lenia miewam często, statyw w samochodzie leży, a ja w domu się dziwię co jest nie tak ;)
autorowi nie wypada to może ja przypomnę koledze Sławomirowskiemu że na forum istnieje zwyczaj nie wrzucania zmodyfikowanych zdjęć do wątku autora, wkleja się linka jeżeli chcemy pokazać swoja wersję, a ze kolega jest już dość długo użytkownikiem forum to powinien o tym zwyczaju wiedzieć ;)
a odnośnie zdjęcia autora powiem tylko ze kolejne dobre, aczkolwiek wcześniejsze bardziej mi się podobały :)
I wszystko jasne, ja takiego lenia miewam często, statyw w samochodzie leży, a ja w domu się często dziwię co jest nie tak ;)
Moj byl dwa metry za mna:D
Sławomirowski
07-06-2010, 18:56
autorowi nie wypada to może ja przypomnę koledze Sławomirowskiemu że na forum istnieje zwyczaj nie wrzucania zmodyfikowanych zdjęć do wątku autora, wkleja się linka jeżeli chcemy pokazać swoja wersję, a ze kolega jest już dość długo użytkownikiem forum to powinien o tym zwyczaju wiedzieć ;)
To się już nie powtórzy - przepraszam.
borregaard
07-06-2010, 19:19
Mnie pasują kolory,są dobre,nie super,ale dobre. Pasuje ta lekka mgiełka,pod chmurką,na górce..
Kolega Sławomirowski "zniebieścił" fotę i pozbawił ją światełka,błysku....Tu dopiero jest skopany WB...sorry..
Z tego co wiem używasz D90 i wydaje się niemożliwością żeby iso 800 tak szumiało :-)
Z tego co wiem używasz D90 i wydaje się niemożliwością żeby iso 800 tak szumiało :-)
Zaszumilo.......zaufaj mi....do tego crop i masz babo placek
Zaszumilo.......zaufaj mi....do tego crop i masz babo placek
No cóż, muszę wierzyć na słowo :-)
Pablo 77
09-06-2010, 10:29
Trochę zaszumiona fota ale bardzo dobra:)
Podoba sie:)
A kolega Sławomirowski co do WB to nie ma racji:)
Radzę skalibrować sobie telewizor:mrgreen::mrgreen::mrgreen: