Zobacz pełną wersję : Pytanie o RF-602 i sposób wyzwalania
Chciałbym zakupić wyzwalacz radiowy do moich lamp. Wybór padł na Yongnuo RF-602. Moje pytanie dotyczy kombinacji z wyzwalaniem lamp, tzn. zakładam że kupię zestaw nadajnik + 2 odbiorniki. Jeden odbiornik wykorzystam do sb900, natomiast chcę zakombinować z drugim odbiornikiem i użyć go do jednej lampy YN460 w taki sposób, aby za jej pomocą wyzwolić również drugą lampę YN460 poprzez fotocele.
Doradźcie mi albo mnie naprowadźcie na właściwą drogę - czy dobrze kombinuję. Jeżeli obie lampy YN460 będą w bezpośredniej odległości obok siebie to czy muszę wyzwalać je dwoma odbiornikami czy mogę użyć jednego odbiornika a druga lampa wyzwoli się przez fotocele od pierwszej yn-460? Czy np. silne światło słoneczne w tym przypadku będzie miało wpływ na wykrycie błysku przez fotocelę - zakładam odległość między lampami naprawdę niedużą, kilkadziesiąt cm pamiętając że lampy mają błysnąć w tym samym kierunku będąc obok siebie, nie np na przeciwko.
Najlepszym wyjściem byłoby połączenie dwóch lamp przewodem (odseparowanym).
poczytaj tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=142968
Fotocela w słońcu może mieć problemy, i pewnie nie będzie łapać jeżeli palnik lampy nie będzie skierowany w stronę fotoceli. Jak chcesz to dam ci instrukcje jak rozłożyć tą lampę bez uszkodzenia :) mógłbyś wyrzucić czujnik w okolice palnika drugiej lampy.
Jak chcesz to dam ci instrukcje jak rozłożyć tą lampę bez uszkodzenia :) mógłbyś wyrzucić czujnik w okolice palnika drugiej lampy.
Będę bardzo wdzięczny. Możesz wrzucić instrukcję do wątku lub podesłać mi na mail - podsyłam Ci namiar na priv.
1. wyjmujesz baterie
2. lokalizujesz dziurkę w komorze baterii od strony tylnego panelu
3. bierzesz do ręki cienkie wiertło / grubszą igłę / cokolwiek co tam wejdzie i przy pomocy kombinerek wypychasz panel na zewnątrz
4. odkręcasz dwie śrubki trzymające płytkę
5. żółto-biały przewód jest od fotoceli, delikatnie pociągnij, powinien wyjść
to instrukcja dla YN460-II, w pierwszej wersji powinno być identycznie
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, tzn. czy mógłbym zastosować do drugiej lampy taką kostkę :
link (http://www.allegro.pl/item1048865754_kostka_synchro_z_gniazdem_pc_goraca _stopka.html)
i połączyć ją z odbiornikiem rf-602?
Czy dobrze rozumie, że w tym momencie jeden odbiornik odpalałby lampę która na nim by "siedziała" a drugą przewodowo poprzez gniazdo PC ?
arek-hs dzięki za info. Zaraz wezmę do ręki lampę i się jej przyjrzę pod kątem jej rozebrania.
Czy nie prościej kupić RF z 3 odbiornikami? Nie bedziesz musiał nic kombinować.
waskoporty
07-06-2010, 23:14
Tez polecam dołozyc do trzeciego odbiornika. Fotocela w dzien nie spisuje sie zbyt dobrze, szczegolnie w takim ustawieniu. Sam mam trzy lampy i dwa odbiorniki, ale musze dokupic wiecej odbiornikow. Fotocela nie daje rady i jestem zmuszony do uzywania tylko dwoch lamp.
Za kolegami. Kup trzeci odbiornik, bo zyskasz niezawodność oraz dodatkową mobilność trzeciej lampy. Fotocela daje radę w studio, a w plenerze jak jest jasno ma kłopoty. Szkoda nerwów na loterię: błyśnie - nie błyśnie.
Dzięki koledzy za informacje. Wczoraj już zamówiłem nadajnik + 2 odbiorniki. Jednak chyba czuję że po prostu zamówię trzeci odbiornik i na tym się skończy. Macie rację, takie kombinowanie do niczego nie prowadzi a tylko nerwy się traci.