PDA

Zobacz pełną wersję : Bursztynowy obiektyw - dla ciekawskich...

Stach2008
07-06-2010, 14:15
Jak w tytule http://hel.naszemiasto.pl/imprezy/174372,gdansk-w-bursztynowym-obiektywie-wystawa-w-ramach-iii,id,t.html#af912ab428ea72ef,1,2
Ciekawe jakie obrazy produkuje...

everyman
07-06-2010, 14:24
Tutaj jest kilka fotek: http://www.gdansk.pl/kultura?id=10928 ...moim zdaniem przerost formy nad treścią.

Stach2008
07-06-2010, 14:41
...moim zdaniem przerost formy nad treścią.

no faktycznie zdjęcia to potwierdzają.

TMB
07-06-2010, 14:56
ot ciekawostka i tyle :) jakością to nie grzeszy.

Maciek R
07-06-2010, 15:00
Jakość obrazka słabiuteńka, ale sama konstrukcja naprawdę unikalna. :D

P.s. TMB - już nie zielony?

TMB
07-06-2010, 15:09
P.s. TMB - już nie zielony?

:shock: CO Ty gadasz? Ja zawsze byłem, jestem i będę zielony; a w momentach uniesienia nawet czerwony :mrgreen:

frostic
07-06-2010, 15:13
Idealnie pasuje do body z czekolady... ;)

gilvhs
07-06-2010, 15:22
Idealnie pasuje do body z czekolady... ;)

Pewnie nim by zdążyło zrobić zdjęcie, już bym je zjadł :D

frostic
07-06-2010, 15:31
Pewnie nim by zdążyło zrobić zdjęcie, już bym je zjadł :D

Z pożytkiem dla fotografii, która miałaby z tego ustrojstwa powstać ;)

Imago
07-06-2010, 15:49
A mnie się ten pomysł podoba. Tu chodzi właśnie o formę nie treść a forma jest niezwykła. :)

ruffio
07-06-2010, 16:51
I weź tu powiedz że plastik

Rafał_Sz
07-06-2010, 17:13
Zawsze można przewiercić i zrobić wisiorek.
;)

Paput
07-06-2010, 17:29
A fuuuuuuu! Mydli, jakby olej AF się wylał na soczewki...

Bonzo
07-06-2010, 18:02
pończocha/rajstopa na obiektyw i nie potrzeba żadnego bursztynu tak będzie miękko ;)

carl00s
07-06-2010, 20:24
haha, mydli jak mój ś.p. upadły tamron. Ale jako przycisk do papieru całkiem fajny bajer.

gregory_21
07-06-2010, 20:43
Obiektyw - symbol.

Nie ma co doszukiwać się tutaj mydła, bo nie o to w tym chodzi ;)
Zdjęcie Wałęsy wykonane bursztynowym obiektywem ma kilkukrotnie większą wartość sentymentalną niż jakakolwiek "zwykła" fotografia.

Imago
07-06-2010, 20:54
Obiektyw - symbol.

Zdjęcie Wałęsy wykonane bursztynowym obiektywem ma kilkukrotnie większą wartość sentymentalną niż jakakolwiek "zwykła" fotografia.
Uf. Kamień z serca. Jeden podobnie myślący przynajmniej się ostał. :)

gregory_21
07-06-2010, 21:06

Faktyczny powód odpowiedzi w tym wątku to chęć dotarcia do jak największej liczby osób z przesłaniem, które zawiera moja stopka (podpis pod wypowiedzią), a żeby nie było spamu, to napisałem co myślę :D
Ale cieszę się, że przy okazji mogłem się na coś przydać ;)

everyman
07-06-2010, 21:51
Obiektyw - symbol.

"Obiektyw - symbol" z tym stwierdzeniem się zgadzam. Tylko jest to wystawa fotografii a nie obiektywu i to jest dla mnie przerostem formy nad treścią. Zupełnie inaczej spojrzałbym na temat gdyby w muzeum zaprezentowano ten eksperymentalny obiektyw na tle powiedzmy trzech unikatowych zdjęć nim wykonanych. Tutaj mamy przykład robienia z szamba perfumerii i sprzedania publiczności gówna tylko dlatego, że było wykonywane czymś unikatowym. Zdanie "Wyjątkowe właściwości i możliwości bursztynowej soczewki można dopiero właściwie poznać przy fotografowaniu konkretnych obiektów przez profesjonalistów." (hel.naszemiasto.pl) jest tego najlepszym dowodem. Moim zdaniem każdy przeciętny pstrykacz uzyskałby to samo gdyby miał do dyspozycji ten bursztyn. Popatrzcie na zaprezentowane kadry nie od strony technicznej, ale od artystycznej i kompozycyjnej - nie ma w nich praktycznie nic. A może po prostu nie dorosłem do takiej formy sztuki... Żeby nie było, osobiście nie neguję eksperymentów, niecodziennych technik, etc. Wręcz przeciwnie, bardzo lubię przejawy nieszablonowego myślenia. Idąc dalej; otworki, mokry kolodion, czy też guma mimo iż nie są doskonałe technicznie (ze współczesnego punktu widzenia) to mają w sobie magię; są to obrazy, które przyciągają i potrafią zafascynować. W przypadku tego projektu brakuje tego czegoś. Zwróćcie uwagę, że projekt został dofinansowany z pieniędzy miasta - jakby było ich zbyt wiele. Już nawet nie porównuję fotek do chuchnięcia na komórkę i cyknięcia na ślepo przed siebie bez przygotowania... a takie wystawy już też się pojawiały z wielkim rozgłosem ochów i achów. Po co? Czy niemożna wspierać sztuki, która bez słowa zachwyca zamiast tej, która ma zachwycać. Podsumowując: idea obiektywu jest super, jednak pomysł podpięcia serii gniotów pod symbol jest dla mnie właśnie wspomnianym przerostem formy nad treścią.

Marta Baranowska
08-06-2010, 00:11
spookoo :D