Zobacz pełną wersję : D50 - koniec produkcji
Witam wszystkich.
Dowiedzialem sie dzis od dystrybutora Nikona, ze koncern konczy produkcje D50. Nie wiem, na ile pewne jest to zrodlo, ale koles sprawial wrazenie kompetentnego. Uczestniczyl w szkoleniu promocyjnym nowych aparatow Nikona i tam sie tego dowiedzial.
Jezeli juz o tym wiecie, to przepraszam za zawracanie d..y ;)
pozdrawiam
Michal Puchacz
05-12-2006, 21:32
Szkoda by było. Nie widzę następcy.
Podejrzewam ze chca skierowac odbiorcow albo na D 80 albo na D 40, 50 juz swoje zarobila,ale bardzo szkoda jesli jej juz nie bedzie... nadal ja pragne :D pozdrawiam
Archangel
05-12-2006, 22:39
i teraz pojawia sie pytanie
1) kupowac teraz bo koncowka a pozniej zdrozeja bo nie beda produkowac
2) teraz koncowka, wysprzedaz wszyscy sie rzucaja i drogo, czekac az beda po produkcyjne tanie ostatki
z góry przepraszam za skladnie :P
Nowy rekord nikona...
Pozdrawiam
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=4156)Archangel, na to nie odpowie Ci nawet Mikołaj ;)
Requiescat in pace. Ciekawe, czy teraz wejdzie D60...
LOL
a może szykują D50s ??
Koniec świata. Świat bez D50 istnieć nie będzie. Nic tego cuda nie zastąpi. Nic już takie dobre nie będzie. Pozostaje tylko kupić trzy - cztery sztuki na zapas, albo się powiesić. :wink:
Potwierdzam. Wszystkie źródła na D50 wyschły. Po prostu nie ma i nie będzie najprawdopodobniej. Najdziwniejsze, że Nikon zastąpił D50 aparatem z niższej półki, a cena pozostała niezmieniona. No nieźle, nieźle.. Kupujcie D70s póki jest promocja :)
Megazordon
06-12-2006, 00:45
Ciekawe czy D50 zostanie doceniony po śmierci jeszcze bardziej niż teraz jest doceniany i czy będzie z nim tak samo jak np z olkiem C7070.
december
06-12-2006, 08:48
Nie za bardzo wiem, jak było z olkiem c 7070, ale d50 to będzie śmierć bohatera i narodziny legendy :):) A tak poważnie to przewidywałem taki krok nikona, bo to logiczne: po co im aparat (moim zdaniem) lepszy niż d 40 a gorszy niż d80, ludzie wybiorą kompromis (d50) i nie będzie zainteresowania d40 i d 80. Ale moim zdaniem ten model to bez wątpienia niebywały sukces rynkowy bijący na głowę innych w segmencie tanich dslr. EEEhhh
december
06-12-2006, 08:52
Aha trochę oftopikowo, ale myślę,że petycja o firmware, w której miałem zaszczyt wziąć uddział, delikatnie mówiąc "bierze w łeb" :(
Aha trochę oftopikowo, ale myślę,że petycja o firmware, w której miałem zaszczyt wziąć uddział, delikatnie mówiąc "bierze w łeb" :(
a łudziłeś się, że będzie inaczej? :)
Zeby sie Nikon na tym nie przejechal ...
Biorac pod uwage swoja skromna osobe, wiem, ze nie kupilbym D40 z racji ograniczen a D80 jest dla mnie na razie zbyt drogi.
Mysle, ze Nikon wypusci cos pomiedzy D40 i D80 ale odswiezone, moze D50s,D60.
Zobaczymy ... ja obstawiam odswiezenie badz co badz ale chetnie kupowanego produktu.
Jesli wogole go wycofa, to moze byc blad ...
CynowaKonefka
06-12-2006, 11:23
Dobrze się załapałem. D50 to świetny sprzęt za naprawdę (w stosunku do możliwości) małą kasę. Tochę dziwne że Nkon z niego rezygnuje ale niestety MARKETING wygrywa :) Może pojawi się następca bo D40 to trochę za mało.
Pozdrawiam
Nikon wycofał z produkcji zarówno D50 jak i D70s, a przy okazji również F75 i F55. Te dostępne sztuki to już ostatki, które zostały u dystrybutorów i podobno już nie będzie żadnych nowych dostaw od Nikona więc jak ktoś chce kupić D50 lub D70s to ostatnia okazja.
Sądzę, że to był celowy zabieg. D50 oferuje trochę "za wiele" jak za swoją cenę, a przynajmniej tak się ułożył rynek. Różnica miedzy D40 a D80 w cenie nie jest na tyle duża, żeby wstawiali coś pomiędzy, więc ci, którzy nie zdążyli kupić D50 mogą sobie teraz pluć w brodę.
sebollah
06-12-2006, 13:55
Jeśli wszystko pójdzie dobrze to załapię się na jeden z ostatnich modeli. Prawda taka, że nie stać mnie D80 z całym zestawem szkieł a na początek D50 wystarczy.
Dwa dni temu byłem w MM i leżał D50 kit i D70s jako body, do wzięcia.
żółto-czarny
06-12-2006, 15:02
Ja ostatnio też - w Fotopajacu.
Mysle, ze Nikon wypusci cos pomiedzy D40 i D80 ale odswiezone, moze D50s,D60.
Przecież do tej pory było tak, że najpierw wypuszczali następcę, a potem wyprzedawali poprzednika za przysłowiowe "grosze" :neutral:
Czyż D80 nie jest następcą D50 ? Karty SD, pomniejszony korpus etc. No bo chyba nie D40 ?
Czyż D80 nie jest następcą D50 ? Karty SD, pomniejszony korpus etc. No bo chyba nie D40 ?
Jeśli Nikon nie wprowadzi czegoś w rodzaju D60 albo D50s to raczej D40 będzie (niegodnym wg mnie) następcą D50. D80 jest raczej nastepcą D70s mino, że jakiś czas były produkowane równolegle...
A mnie ta informaca nie dziwi, teraz na rynku będzie D40 i D80 idealne połączenie, D40 dla pstrykaczy którzy nie mają za wiele środków na aparat i D80 dla tych którzy mają zapas środków (lub bogatych rodziców) i potrzebują coś bardziej "pro". D80 przed wakacjami sporo stanieje i ci co kupili D40 będą pluć sobie w tważ, a po wakacjach dochekamy się nowego modelu D i - modle się o to - D200 będzie za rozsądne pieniązki :)
Władca Pixeli
06-12-2006, 16:17
A mnie ta informaca nie dziwi, teraz na rynku będzie D40 i D80 idealne połączenie
Problem w tym, że nie tylko Nikon produkuje aparaty. Konkurencja bardzo łatwo wypełni lukę między D40 i D80.
D40 z tego co widzę jest sprzedawany teraz jedynie z obiektywem więc Nikon oddaje również pole najtańszych aparatów.
sebollah
06-12-2006, 16:38
Problem w tym, że nie tylko Nikon produkuje aparaty. Konkurencja bardzo łatwo wypełni lukę między D40 i D80.
D40 z tego co widzę jest sprzedawany teraz jedynie z obiektywem więc Nikon oddaje również pole najtańszych aparatów.
Zgadzam się, konkurecja nie śpi. Sam spoglądałem na Samsunga GX-10 :)
A ja mysle (zbierajac to co tutaj czytalem do kupy) , ze Nikon zle robi.
Ci ktorych nie bedzie stac na D80 a nie zadowala ich D40 pojda do konkurencji i taki bedzie final.
Gdy stalem rpzed wyborem zakupu body, decydowalem sie na D50 lub 350-ke Canona.
Z racji rozmiarow i ergonomii wybralem Nikona.
Teraz, gdy nie bedzie juz 50-ki ... sam nie wiem, moze wybralbym Canona, moze wogole jakies inne body.
Czas pokaze jak sprawy sie uloza.
żółto-czarny
06-12-2006, 16:47
Już zdaje się, wypełniła. To się nazywa 350D, *ist DL czy jakoś tak... :(
Niedawno miałem wybór między D50 a 350D... wybrałem D50 (bo lepszy!)
Gdybym miał wybór między D40 a 350D (lub 400D)... phi, bezapelacyjnie kupiłbym Canona i myślę, że nie ja jeden :(
Wydaje mi się, że Nikon nie skończy na D40 i coś wymyśli
Archangel
06-12-2006, 17:34
no własnie wy sie juz o takie rzeczy nie martwcie, juz Nikon wie co robi ;)
Nie jest prawdą, ze róznica pomiedzy zestawami D40 i D80 jest mala, przeciez to 100%. Dokladnmie tak jak pomiedzy ich numerkami. Dla mnie jest rzeczą prawie pewną, ze na wiosne pojawi sie D60, a D40 zejdzie ponizej 2 tys.
D200, D80, D40....
mi tu raczej "pachnie" D20. zrezygnują z produkcji NC8800 i wprowadzą taki "pomost" D20...
Pierdaty jakies wypuszczaja - a kiedy nowy DXh?
Pzw,
Z tym "DXh" nie jest tak łatwo. Kastrowanie jest znacznie prostsze i szybsze. O wiele trudniej zrobić sensowny krok do przodu w profesjonalnym sprzęcie, niż wywalić z amatorskiego korpusu jakieś kółko, jakiś silniczek, czy kilka opcji z menu, robiąc z niego jeszcze bardziej amatorski korpus. Takie kastrowanie sprzętu to robota prosta, łatwa i przyjemna. A co najważniejsze szybka i mało ryzykowna.
december
07-12-2006, 12:12
Z tym "DXh" nie jest tak łatwo. Kastrowanie jest znacznie prostsze i szybsze. O wiele trudniej zrobić sensowny krok do przodu w profesjonalnym sprzęcie, niż wywalić z amatorskiego korpusu jakieś kółko, jakiś silniczek, czy kilka opcji z menu, robiąc z niego jeszcze bardziej amatorski korpus. Takie kastrowanie sprzętu to robota prosta, łatwa i przyjemna. A co najważniejsze szybka i mało ryzykowna.
Popieram JK w tej kwestii, dodam jeszcze (choć i tak już to wszyscy wyśmiewają) że ów korpus (ten amatorski, oczywiście) nie współpracuje z większością słoików na rynku... Dla firmy zacnie, dla ludzi niekoniecznie
Popieram JK w tej kwestii, dodam jeszcze (choć i tak już to wszyscy wyśmiewają) że ów korpus (ten amatorski, oczywiście) nie współpracuje z większością słoików na rynku... Dla firmy zacnie, dla ludzi niekoniecznie
Ale w ostatecznym rozrachunku, to dla przyszłych użytkowników też będzie lepiej, bo zmusi tokinę, tamrona, sigmę i innych do montowania silników w samych obiektywach, tak jak to od lat robią w wersjach dla Canona.
Pozdrawiam
december
07-12-2006, 14:57
Ale w ostatecznym rozrachunku, to dla przyszłych użytkowników też będzie lepiej, bo zmusi tokinę, tamrona, sigmę i innych do montowania silników w samych obiektywach, tak jak to od lat robią w wersjach dla Canona.
Ok, ale nie zmienia to faktu, że nie będą mogli używać starej "szklarni", a czy odnośnie montażu silników w obiektywach, to nie jestem ich przeciwnikem, ale cena takiego obiektywu znów wzrośnie. A w dodatku w jednym z wątków został poruszony wątek wolnego autofocusa w d80 z podpiętym którymś (nie pamiętam którym) nowych obiektywów nikkora. Ale głównie chodzi o deprecjację modelu d40, której jedną z cech jest właśnie ww przeze mnie ograniczenie :) pozdrawiam
ceny takich samych szkieł "nieorginalnych" do N i C są takie same (bądź bardzo zblizone) pomimo tego że w szkłach do C są silniczki a do N ich nie ma... a może nas "rolują" po to żeby nadgonić to co dokładają do C?.........
dlatego właśnie cieszę się z D40 - np. taka tokina 16-50 już może będzie mieć silnik? może sigma i tamron też wypuszczą odświerzone wersje?
CynowaKonefka
07-12-2006, 18:12
Po zastanowieniu myślę że nie takie tęgie głowy jak na (bez obrazy) forum wymyśliły tą zmianę i widocznie ta zmiana przekłada się jakoś na zarobki firmy.
Pozdrawiam
Władca Pixeli
07-12-2006, 20:07
Po zastanowieniu myślę że nie takie tęgie głowy jak na (bez obrazy) forum wymyśliły tą zmianę i widocznie ta zmiana przekłada się jakoś na zarobki firmy.
Pozdrawiam
Tyle, że o końcowym zarobku firmy decydują kupujący a nie firma. Zła opinia o aparacie może nie tylko zepsuć sprzedaż danego modelu ale opinię o całej firmie.
Sądzę że tak duża firma jak Nikon nie wypuszcza nowego modelu ot tak sobie, napewno poprzedzone jest to wnikliwym badaniem rynku.Ktoś jednak odpowiada później przed właścicielami firmy z tytułu ew. strat.
Sądzę że tak duża firma jak Nikon nie wypuszcza nowego modelu ot tak sobie, napewno poprzedzone jest to wnikliwym badaniem rynku.Ktoś jednak odpowiada później przed właścicielami firmy z tytułu ew. strat.
Owszem, ale zdarza się, że badania są błędne. Przykładów chyba nie muszę wymieniać.
sprocket
08-12-2006, 06:33
Zaobserwowalem ze D40 jest drozsze od D50 a wiadomo ktory aparat czlowiek amator czy zawodowiec wybierze gdy sprzedawca postawi oba do pomacania, wiec chyba koniec i nie pojmne tego dlaczego zamykac produkcje czegos co sie dobrze sprzedaje ;)
Archangel
08-12-2006, 10:48
...sprzedawca postawi oba do pomacania...;)
wlasnie chodzi o to ze juz nie postawi ;)
nikon nie moza ciagle produkowac D50, teraz wprowadza sprzet dla kazdego D40, lustro przewaznie kojarzone z profi. a teraz kady je moze miec, a wyboru wiekszego nie ma ;) pozatym zarobia na obiektywach bo chyba jednak ludzie kupowac cos tam beda, a i samo wprowadzenie nie bylo ciezkie bo jak juz JK pisał okrojenie jest duzo łatwiejsze niz wprowadzenie czego nowego ;)
właśnie - nabywca D40 będzie skazany praktycznie na zoomy nikona, firmy trzecie będą zmuszone wprowadzić silniczki w swoich produktach, więc jak dla mnie ok!
właśnie - nabywca D40 będzie skazany praktycznie na zoomy nikona, firmy trzecie będą zmuszone wprowadzić silniczki w swoich produktach, więc jak dla mnie ok!
Naprawdę uważasz, że OK ? Nie wydaje mi się, żeby Sigma, Tamron i Tokina rzuciła się do montowania silniczków w swoich obiektywach, żeby działały w D40 ..
żółto-czarny
08-12-2006, 11:20
Pewnie, że się nie rzucą. Będą nadal robiły swoje - do "poważnych" korpusów :roll:
Naprawdę uważasz, że OK ? Nie wydaje mi się, żeby Sigma, Tamron i Tokina rzuciła się do montowania silniczków w swoich obiektywach, żeby działały w D40 ..
Dlaczego nie? Przecież to dla nich niezły interes będzie, bo też za nowe szkiełka bedą mogli sobie życzyć nieco więcej niż za te bez silniczka. Technologicznie są do tego przygotowani, bo przecież robią takie dla canona, a nikon pewnie będzie powoli wprowadzał podobne rozwiązanie w kolejnych modelach.
Mnie to specjalnie ani nie grzeje, ani nie ziębi, bo już raz mnie wqrv... odcinając się (i mnie przy tej okazji) od szkieł manualnych, ale interes to oni będą mieli z tego wszyscy.
Pozdrawiam
no juz teraz w okolicach katowic ciezko jest kupic nikona d50, wszedzie proponuja d40, moze ktos zna jakis sklep gdzie kupie d50? w rozsadnej cenie
ostatnio widzialem w tarnowskich gorach w sklepie fotozakupy.pl
bylo to jakis tydzien temu
co do polityki Nikona, to jak myślicie ile takich nikonów d80 może 'pójść'w Polsce? 10k? 20k? A ile może pochłonąć Japonia 600k? Pewnie tak. A Chiny? Kupi sobie co tysięczny Chińczyk d80 i mamy milion sprzedanych, ale załóżmy, że kupi co dwutysięczny, mamy 500k... A to jest tylko część dalekiego wschodu.... A weźmy kraje wysokorozwinięte, to czy tam ktoś mając do wyboru d80 i d40 kieruje się ich ceną, czy swoimi oczekiwaniami??? Z pewnością są tacy, co kierują się ceną, ale ilu ich jest. Z punktu widzenia koncernu Nikon to my jesteśmy pryszczem, jak pewnie poniekąd cała Europa i powinniśmy się cieszyć, że jest tu w ogóle serwis, a nie jest tak jak np z Sony, że jak coś się popsuje po gwarancji to możesz to sobie zawieźć do Berlina (nie mówię oczywiście o walkmanach). Facet kupił sobie konicęminoltę i się zepsuła, w Polskim serwisie od razu się uśmiali, a z Berlina napisali, że akurat tej części już nie produkują i mogą od niego aparat odkupić... po wycenie, bo był na gwarancji.
Hm może tak możemy wytrlumaczyć tak gwałtowny spadek cen?
Bez sensu D50 i D70s w prownywalnych cenach za body... ciekawe czy sie jeszcze załapie na d70s ale wątpie
żółto-czarny
10-12-2006, 13:37
Jakubs, to co piszesz wydaje się mieć (niestety) sens. Jest jednak mała przepaść między D80 i D40, którą IMHO coś poninno wypełniać. W dodatku tego ostatniego sprzedaje się w podobnej cenie co 50-tkę. I te dwie rzeczy wnerwiają mnie w tej polityce najbardziej :x
Wracając do tematu końca produkowania D50 przez Nikona, to teraz wydaje mi się - po gorącej duskucji na imieninach u znajomego - ze Nikon juz minimum 6 miesięcy temu zaplanował koniec produkowania modelu D50 a model D40 juz jakiś rok temu wiedział ze zbliża się jego premiera :)
Te wnioski nasuneły mi się po tm jak znajomy opowiedział o działaniu marketingu producentów telefonów komórkowych (w japoni), zazwyczaj juz rok wcześniej są tworzone - po cichu - wstępne plany wejścia na rynek nowego modelu i wydaje mi się ze tak samo działaja inne firmy w tym i Nikon. Więc szefostwo Nikona juz w tech chwili wie kiedy wejdzie na rynek "Dx0" czy "Dx00" lub "Hx" ;)) Jak dla mnie to pod koniec roku 2007 na rynek wejdzie nowy model body a D70/70s tez zniknie :))
Pozdrowiam
Jak dla mnie to pod koniec roku 2007 na rynek wejdzie nowy model body a D70/70s tez zniknie :))
a nie zgubiles gdzies po drodze d80? :D
nie nie nie, nie zgubiłem, to celowe pominięcie ;) D80 troche się na runku utrzyma to taka moja opinia :) ale moge się mylić ;)
chodzilo mi o to ze d70 juz zaczyna znikac, bo jest d80 :D
d70s juz został wycofany z oficjalnej sprzedazy tak jak i d50.
Więc w chwili obecnej pozostają D40, D80, D200, D......
Patrząc na przyrost teraz kolej na D120, D160 :)
Postulujcie, postulujcie. Gadał raz dziad do obrazu...
żółto-czarny
10-12-2006, 16:47
A obraz do niego po japońsku :mrgreen:
Zadaje pytanie kończące,czy już można kupowac d50,taniej już nie bedzie?.Nie interesują mnie poprzednicy ani ,,następnicy,,tylko chcę to body.Dla moich umiejętnosci i zastosowań sprzęt idealny no i ta cena-oby nie drożał :) Wiec ten czas już nadszedł czy jeszcze poczekać.
Oczywiście. Jeszcze trochę poczekaj. Jakieś 10-12 miesięcy. I już będziesz mógł zadawać identyczne pytania na temat D80 albo D40. Jeśli Nikon przestał to "cudo" produkować, to jego cena nie może spadać, bo nowych D50 już nie będzie, czyli będą pustki w magazynach, a to raczej ceny nie obniży. A jak będziesz bardzo napalony, to zawsze będziesz mógł kupić trochę używany w cenie nowego - tego z ostatniej partii.
Władca Pixeli
10-12-2006, 19:03
Jeżeli Nikon wycofa D50 i D70 to sytuacja będzie wyglądać jak poniżej. Na dzień dzisiejszy nie widzę samego D40 bez obiektywu.
Mam wrażenie, że firmie Nikon cały czas się wydaje, że jest jedyną firmą na rynku lub jedyną konkurencją jest firma Canon jak to było jeszcze kilkanaście miesięcy temu. Niestety sytucja się zmieniła i firm w segmencie DSLR przybyło.
BODY
$399.95 - Pentax K110D, 6.1 Megapixel
$469.95 - Pentax K100D, 6.1 Megapixel
$494.95 - Nikon D50, 6.1 Megapixel
$509.95 - Olympus Evolt E-500, 8.0 Megapixel
$514.95 - Canon EOS Digital Rebel XT 8.0 Megapixel
$639.95 - Nikon D70s, 6.1 Megapixel
$689.95 - Canon EOS Digital Rebel XTi 10.1 Megapixel
$699.95 - Sony Alpha DSLR-A100 10.2 Megapixel, SLR, Digital Camera
$799.95 - Pentax *ist D, 6.1 Megapixel
$839.95 - Olympus Evolt E-330, 7.5 Megapixel
$919.95 - Pentax K10D, 10.2 Megapixel
$929.95 - Nikon D80, 10.2 Megapixel
KIT
$469.95 - Samsung Digimax GX-1L, 6.1 Megapixel with Schneider D-XENON 18-55mm Lens
$524.95 - Pentax K110D, 6.1 Megapixel, SLR with SMCP-DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL Autofocus Lens
$524.95 - K110D, 6.1 Megapixel with SMCP-DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL Autofocus Lens
$549.95 - Nikon D50, 6.1 Megapixel with Nikon 28-80mm f/3.3-5.6 G Autofocus Lens
$549.95 - Samsung Digimax GX-1S, 6.1 Megapixel with Schneider D-XENON 18-55mm Lens
$579.95 - Olympus Evolt E-500, 8.0 Megapixel with Olympus 14-45mm f/3.5-5.6 Zuiko EZ Zoom Lens
$599.95 - Canon EOS Digital Rebel XT 8.0 Megapixel with Canon 18-55mm EF-S Lens
$599.95 - Nikon D50, 6.1 Megapixel with 18-55mm DX Zoom Nikkor Lens
$599.95 - Pentax K100D, 6.1 Megapixel with SMCP-DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL Lens
$599.95 - Nikon D40, 6.1 Megapixel with Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G ED AF-S DX
$619.95 - Canon EOS Digital Rebel XT 8.0 Megapixel with Canon 18-55mm EF-S Lens
$774.95 - Sony Alpha DSLR-A100 10.2 Megapixel Sony Zoom DT 18-70mm f3.5-5.6 Lens
$849.95 - Olympus Evolt E-330, 7.5 Megapixel with Olympus Zuiko Digital 14-45mm f3.5/5.6 Zoom Lens
$899.95 - Olympus Evolt E-500, 8.0 Megapixel with Olympus 18-180mm f/3.5-6.3 ED Zuiko Digital Zoom Lens
Zadaje pytanie kończące,czy już można kupowac d50,taniej już nie bedzie?..
marekon nie czekaj kupuj póki czas juz taniej nie będzie bo to ostatki - wyprzedaże magazynowe -- ten model juz nie jest produkowany. Więc jak się nastawiłes na te model to kupuj.
Popieram tzk
Bież puki jeszcze ciepłe bo myśle ze Nikon chce się tego jak najszybciej pozbyć i dla tego obniżył ceny.
Sam jak bym miał teraz kase to bym pokusił się na d70s ale co zrobić cholera:/
rico1973
11-12-2006, 01:01
Tak, D70s w MM to bardzo dobra oferta, D50 jest na pewno również bardzo dobrym wyborem. D40... no cóż... nie za bardzo.
d70s juz został wycofany z oficjalnej sprzedazy tak jak i d50.
Więc w chwili obecnej pozostają D40, D80, D200, D......
Patrząc na przyrost teraz kolej na D120, D160 :)
Ja bym stawiał na coś w rodzaju D60 z 8mpix matrycą...
Pęd za wzrostem Mpix w matrycach jest tak wielki, że D50 z 6mpix matrycą zaczęło IMHO za bardzo odstawać od człówki, a niestety większość ''profesjonalnych sprzedających'' przeciętnemu kowalskiemu powie, że 10Mpix jest oczywiście dużo lepsze od 6 zupełnie nie zwracając uwagi na fizyczne rozmiary matryc w obu....
Ale pożyjemy zobaczymy ;]
Władca Pixeli
11-12-2006, 20:13
Ja bym stawiał na coś w rodzaju D60 z 8mpix matrycą...
Z tego co mnie wiadomo to Sony nie robi 8 mpix do lustrzanek. Nikt teraz nie będzie projektował 8 kiedy 10 mpix jest popularne, a od Canona chyba matrycy 8 mpix nie wezmą :)
Z tego co mnie wiadomo to Sony nie robi 8 mpix do lustrzanek. Nikt teraz nie będzie projektował 8 kiedy 10 mpix jest popularne, a od Canona chyba matrycy 8 mpix nie wezmą :)
hehe no masz rację :)
ale sens mojej wypowiedzi pozostaje :wink:
Też bym sobie kupił tego D50 ale nie wiem co nikon wypusci po nowym roku, mogliby chociaz nowego firmware do D50 wypuscic
Kolekcjoner
12-12-2006, 02:09
Mnie też nie, a po za tym obawiam się, że własnie na to liczy nikon że zbyt szybko tych silniczków do obiektywów nie wepchają w związku z tym użytkownikom pozostaje otrzeć łzy i kupić szklanki;) nikona. Moim zdaniem świetne posunięcie Nikona (na chwilowe wykasowanie konkurentów), chciałoby się powiedzieć zupełnie w stylu canona :mrgreen: - gdyby nie ta niekompatybilność z własnymi szkłami.
(...), a od Canona chyba matrycy 8 mpix nie wezmą :)
Eeee, a czemu biznes jest biznes ;) :D.
Powiem tak rozumiem co kierowało marketingowcami z nikona, że wycofują D50 ale nie jestem pewien czy nie przekombinowali, bo pomiędzy te puszki łatwo wepchać się (cenowo oczywiście) konkurencji. Zwłaszcza że D40 jest wykastrowanym D50 ale nie jestem pewien czy na pewno tańszym w produkcji. Co z kolei może prowadzić do tego, że z jego ceną nie będą mogli zjechać za bardzo w dół, podczas gdy konkurenci będą napierać z aparatami ciut lepszymi, a przede wszystkim o większej liczbie pikseli. Na tym rynku to bardzo ważny argument. No chyba że plan jest taki że w miarę potrzeby cena D80 szybko zjedzie. Zobaczymy.
voyager10
14-12-2006, 15:41
Dziwna dyskusja. D50 jest dostępny właściwie wszędzie ząś oficjalnej informacji o zakończeniu jego produkcji nie widziałem
Archangel
14-12-2006, 15:48
voyager10
dziwna sprawa bo np. w Bydgoszczy na półkach nigdzie nie ma D50, na zamowienie tez sie nie spotkalem, w MM sa D70s i jedego mozna zamowic w jakims tam sklepie, wiec chyba nie sa dostepne
drakenus77
14-12-2006, 17:21
voyager10
dziwna sprawa bo np. w Bydgoszczy na półkach nigdzie nie ma D50, na zamowienie tez sie nie spotkalem, w MM sa D70s i jedego mozna zamowic w jakims tam sklepie, wiec chyba nie sa dostepne
## Media to nie sklep na zakupy aparatow :)).. np w Poznaniu w SELGROSIE za +/-2500 jest nikon D50 .
Awiec nie oplakujmy D50ki... Nikon nie popelni tego bledu poniewaz potensjalny nabywca D40 ktory chce cos wiecej mialby tylko D80 wiec sadze zeby siegnal po canona 350/400 .
sebollah
15-12-2006, 14:16
## Media to nie sklep na zakupy aparatow :))..
Jakieś przeciwwskazania odnośnie zakupu aparatu w MM? Bo tam mam zamiar kupić, jeszcze mają.
Archangel
15-12-2006, 14:26
byle by ci nie dali tego z wystawy ktorego macal x^2 osob
sebollah
15-12-2006, 14:38
byle by ci nie dali tego z wystawy ktorego macal x^2 osob
Z tym to OK, są jeszcze w pudełkach. Wystawowy mogę wziąść jak dostanę zniżkę.
Wszystkie są na wystawie za szybką i sprzedawca pilnuje, żeby paluchami filtra na matrycy nie czyścić :)
W Stanach bywało inaczej.
W Krakowskim Selgrosie D50 pojawił się kilka dni temu. Cena brutto ponad 2600....
biniubak
16-12-2006, 22:27
Witam
Ja kupiłem w MM dzisiaj za 2299 i bryka super. Nie wymacany. A z informacji od ludzi z fotojockera i od znajomego fotografa to rzeczywiście koniec d50. Chyba że kit wciskają.
Bigu1975
16-12-2006, 22:29
W Bydgoszczy też są, np. w Vobisie w Auchanie. Nie szukając daleko również w Imfoto dostępny.
Moim zdaniem jeszcze długo będzie można D50 kupić.
biniubak
16-12-2006, 22:42
Ale dzięki temu, że mówią o końńcu produkcji/sprzedaży moja żona pozwoliła mi kupić:)
Władca Pixeli
16-12-2006, 22:49
Ale dzięki temu, że mówią o końńcu produkcji/sprzedaży moja żona pozwoliła mi kupić:)
Trzeba było mówić, że D200 i D2xs też będą kończyć :mrgreen:
Kolekcjoner
17-12-2006, 13:43
Trzeba było mówić, że D200 i D2xs też będą kończyć :mrgreen:
Nie mówiąc już o H3D 39Mpx :mrgreen:.
Ale panikujecie, bylem dzisiaj w rtv euro agd i widzialalem 6 pudelek na polce wiec chyba nie jest az tak zle. Mysle ze jeszcze ze 2 miesiace bedzie mozna kupic w sklepie (nie kazdym oczywiscie) a na allero jeszcze przez dlugie miesiace bedzie mozna wyrwac nowke.
pozdro.
żółto-czarny
18-12-2006, 09:28
W Stolnicy w Interfoto też mają od ręki za 2250 z 18-55 DX (body za 1900).
W Stolnicy w Interfoto też mają od ręki za 2250 z 18-55 DX (body za 1900).
Kurde za tyle to ja kupiłem prawie rok temy... ;/ trochę drogo ;]
zotornik
13-06-2007, 18:37
Ale jestem szybki ;) , aż wstyd się przyznać.
Wziąłem dzisiaj w sklepie folder reklamowy Nikona "Lustrzanki cyfrowe" , a tam ani śladu po D50
biegnę więc do PC-eta i znajduję ten nie młody już wątek - teraz wszystko "jasne".
Kurde za tyle to ja kupiłem prawie rok temy... ;/ trochę drogo ;]
Szczęśliwiec, ja za swojego zapłaciłem dwa lata temu 3 400 :) Teraz to bym juz D80 wyhaczył za te pieniążki,ale nie załuję ;)