Zobacz pełną wersję : D80 ostrość - pomocy
Witam,
mam taki problem z D80 + 18-70 otóż nie mogę za cholorę zrobić ostrego zdjęcia w pomieszczeniu przy sztucznym żarówkowym oświetleniu + SB800 na TTL , F8 1/60 sek. różne ISO nawet w trybie auto też nie wychodzą .
Bardzo proszę (oczywiście bez krytyki tak jak się zdarza na forum ) o pomoc. Jakie zastosować ustawienia ?
Na czym polega mój błąd ?
( Bardzo chciałbym pojąć sztuke robienia zdjęc zaczyna mnie to kręcić spąglądam na świat i zaczynam widzieć wiele ciekawych rzeczy, nawet zamówiłem sobie i czekam już na ksiązkę National Geographić - Szkoła Fotografowania )
zadnego zdjecia?
Moze dajesz AF na malo kontrastowe przedmioty?
Wrzuc jakies zdjecie...
a możesz wstawić jakieś takie nioestre zdjęcie?
autofocus się gubi ? łap ostrość na krawędziach - powinno pomóc a jak nie to AF assistant
Nie autofocus bardzo pracuję dobrze, nawet w kilku trybach - wielopolowy , punktowy
Kurcze nie wiem jak by się zachowywał przy szkle 18-55 bo przy 55-200 mam wrażenie że ostrość się poprawia. Być może to obiektyw 18-70 ma b. duże głębie i stąd ten problem , tylko na co zwrócić uwagę jakie zastosować ustawienie
Natomiast AF assistant (wspomaganie lampką słab oświetlonych obiektów ) mam włączony tylko że przy założeniu SB800 zamiast lampki z aparatu zaświecają się już te czerwone z lampy
Zdjęcia na email bo nie mogę się na serwer zalogować
użycie tylko wbudowanej lampy , oraz lampa wbudowana + SB800 na zdalne wyzwolenie też nic nie poprawiło. Zaczynam być zdesperwany a Święta blisko, no i jutro Mikołaj - kurde opadam już zsił i czemu w D50 + 18-55 się to nie działo , już nawet zresetowałem ustawienie body bo byc może coś namieszałem ale brak poprawy :( , ręcznę kręcenie pierścieniem osłony i zrobienie zdjęcia nie poprawia
Czy pomiar światła ma znaczenie przy ostrości zrobionego zdjęcia ? (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11910)
spróbuj wyłączyć diodę wspomagania af w sb800 może to pomoże bo widze że najczęstszym problemem złego ustawiania ostrości jest ta lampka (przynajmniej mi to pomogło)
spróbuj wyłączyć diodę wspomagania af w sb800 może to pomoże bo widze że najczęstszym problemem złego ustawiania ostrości jest ta lampka (przynajmniej mi to pomogło)
oj napisałem że , " użycie tylko wbudowanej lampy , oraz lampa wbudowana + SB800 na zdalne wyzwolenie też nic nie poprawiło. (...)"
więc do końca (bo nie twierdze że nie masz racji) wyłączenie lampki w SB800 coś zmieni bo pstryk był też bez sabinki tylko na wbudowanej.
Zastanawiam się czy to nie wina oświetlenia dodam że używam SB800 z nakładką rozpraszającą z różnymi ustawieniami na M (+ reg. mocą błysku) i TTL uniesioną do góry do odbicia na 45 st.
Zaczołem bawić głębiej ustawieniami optymalaizacji zdjęcia , ale dzis już odpuszczam bo mnie nerwy szarpią .
Na nieostrość zdjęcia wpływ mają tylko 3 rzeczy:
1. Obiektyw
2. Korpus (a raczej wada montażu matrycy lub lustra)
3. Ruch fotografowanego obiektu :lol:
Reszta to tylko kwestia poprawnego ustawienia ostrości. Jeśli z TYM masz problem, to ustaw puchę na statywie, ręcznie ustaw ostrość na obiekt ok. 2-3m od puszki, f na 8 (minimum) lub nawet na 16, manual focus, manual exposure, i wal fotki. Czas, lampa, światło bezpośrednie czy odbite, rozproszone nie będą miały najmniejszego wpływu na ostrość. Jeżeli wyjdą Ci nieostre, to pkt 1 lub 2 - masz problem. Jeżeli ostre to pkt 3. Poszukaj przyczyny w Twojej technice łapania ostrości (czy z ręki, które pole AF, AF single czy continues, jak stabilną masz łapę, czas migawki, itd).
Przy okazji poczytaj o odległości hiperfokalnej, pasuje do Twojego problemu jak ulał.
Witam,
mam taki problem z D80 + 18-70 otóż nie mogę za cholorę zrobić ostrego zdjęcia w pomieszczeniu przy sztucznym żarówkowym oświetleniu + SB800 na TTL , F8 1/60 sek. różne ISO nawet w trybie auto też nie wychodzą . )
Witaj
Ten brak ostrości wychodzi tylko przy zdjęciach w pomieszczeniu czy w innych warunkach też ?
Brak ostrości na całym zdjęciu czy tylko na części zdjęcia ? Zrób test 18-70 i jakiegoś innego szkła, którego jesteś pewien. Ja miałem taki przypadek, że kitowy 18-70 z D70 pracował poprawnie. Jak go wpiąłem do D80 to zdjęcia straciły sporo na ostrości a właściwie to jej nie miały. Testy ostrości innych obiektywów na obu body wypadły pozytywnie. Może być tak, że 18-70 jest za słaby optycznie do matrycy 10 mpix z D80.
wrrum : dziękuję dziś wyprubuję sprawę ze statywem - dzięki za radę.
Witaj
Ten brak ostrości wychodzi tylko przy zdjęciach w pomieszczeniu czy w innych warunkach też ?
Brak ostrości na całym zdjęciu czy tylko na części zdjęcia ? Zrób test 18-70 i jakiegoś innego szkła, którego jesteś pewien. Ja miałem taki przypadek, że kitowy 18-70 z D70 pracował poprawnie. Jak go wpiąłem do D80 to zdjęcia straciły sporo na ostrości a właściwie to jej nie miały. Testy ostrości innych obiektywów na obu body wypadły pozytywnie. Może być tak, że 18-70 jest za słaby optycznie do matrycy 10 mpix z D80.
Wiesz miałem wrażenie że na powietrzu przy zachmurzonym powietrzu tez mnie do końca nie zadowalały - ale nie wszystkie , njagorsze że nie mam obiektywu do prównania tylko 55-200 co miałem w zestawie z D50.
Ale zaczne najpierw od statywu i na pewno się odezwę co mi wyszło
fotoamator
06-12-2006, 16:19
mi sie zdaje ze to ten 55-200 mydli..
Dziś przeprowadziłem szereg testów związanych z ustawieniami, trudne to zadanie przy 2 żarówkach 40 wat i SB800.
Obiektyw 18-70 całkowice inaczej się zachowuje niż 18-55. Trzeba uważać na odległości do i między obiektywami oraz dopasowanie do tego przesłony , Już wiem że do pomieszczeń przy sztucznym oświetleniu jak focisz np. żonę wraz z córcią (itp.) a nie masz dodatkowego oświetlenia ( tzw. zdjęcia u cioci na imieninach i np. święta) nie ma co schodzić poniżej F6,3 bo głębia pochłonie fotę.
Używałem wielpuktowego pola AF i to mi na razie pomoga jak zdobędę praktykę przejdę na pojedyńczy.
Przy tym obiektywie to nie ma co o tak sobie pstrykać trzeba naprawdę przymierzyć i dopiero zrobić fotę z tego co doczytałem na tym forum to podstawowa zasada.
Czeka mnie jeszcze b.dużo praktyki (zmieniając F + ISO)
Na pewno do tego dołączyć trzeba lekturę (na pewno z kilka razy przeglądnięcie instrukcji bo przy D80 jest z czego w menu korzystać , przestawiać i ustawiać :) ). Zaczynam od National Geographic myślę że jest to dobry wybór, póżniej poczytam na forum co dalej
Dziękuję Wam za podpowiedzi.