PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc- WIFI łączność ograniczona

pmsphotography
06-06-2010, 21:58
Witam serdecznie,

Mam następujący problem. Lapek lenovo, śmigał sobie po wifi aż miło. Ale wczoraj w innym mieszkaniu podłączyłem go pod kabel (internet działał) a następnie stworzyłem połączenie typu ad-hoc z udostępnieniem internetu (żeby on pełnił rolę routera). Działało toto całkiem sprawnie. Dzisiaj wracam do mieszkania i znów chce połączyć się z moją siecią wifi za pomocą tego lapka. No i teraz nie działa- wyskakuje mi na lapku, że z siecią owszem połączono, ale "łączność ograniczona". Internet oczywiście nie działa :-/ System to Windows Vista.
Bardzo proszę o pomoc- jak mam to naprawić? Wcześniej śmigało pięknie, sieć ma zapamiętaną itd. ale od wczoraj kiedy to udostępniłem sieć kablową za jego pomocą to już działać przestało.
Z góry dzięki za wszelkie rady.

Pozdrawiam

costi
06-06-2010, 22:18
W ustawieniach IP grzebales?
Jesli masz gdzies w sytemie zapamietane ustawienia tego polaczenia ad-hoc, to wywal je w cholere.
Mozesz tez sprobowac usunac zapamietana siec i jeszcze raz stworzyc z nia polaczenie.

pmsphotography
06-06-2010, 22:22
W IP nic nie grzebałem. Gdzie mam szukać zapamiętanie tego ad-hoc oraz gdzie znaleźć tą obecnie zapamiętaną sieć wifi?

Maciek R
06-06-2010, 22:23
Jak na XP wszystko śmigało mi bardzo dobrze, tak na Viście mam same problemy z latającym netem. Bardzo często właśnie zdarza mi się "łączność ograniczona" - ja to naprawiam 'na siłę'. Usuwam sieć z zapamiętanych i restartuję komputer do momentu aż zadziała. Czasem nawet bez usuwania, wystarcza restart komputera.

@up:
Panel sterowania -> Sieć i Internet -> Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi

wolf_13
06-06-2010, 22:51
Jeśli włączałeś udostępnianie połączenia internetowego na karcie bezprzewodowej to windows automatycznie ustawił na karcie WIFI adres statyczny i jak na mój gust to jest źródło Twoich problemów. Ustaw z powrotem na automatyczne i powinno śmigać.

pmsphotography
06-06-2010, 23:01
wolf_13 jak możesz to napisz mi gdzie to przestawić (w sensie jak te opcje włączyć). Będę bardzo wdzięczny!

wolf_13
06-06-2010, 23:13
Jeśli mnie pamięć nie myli to powinno wyglądać mniej więcej tak:

Panel Sterowania -> Centrum Sieci i udostępniania -> Zarządzaj połączeniami sieciowymi (po lewej stronie w zadaniach) -> (PPM na ikonce od połączenia bezprzewodowego i klik na Właściwości) -> Zaznaczasz Protokół Internetowy TCP/IP w wersji 4 -> klikasz przycisk Właściwości -> ustawiasz na uzyskaj adres ip automatycznie (serwery dns też)

Windows podczas włączania udostępniania pewnie ustawił adres 192.168.0.1 z maską 255.255.255.0

acha, PPM = Prawy Przycisk Myszy jakby co.

Powodzenia i pozdrawiam

krzysztof jot
06-06-2010, 23:39
w Viscie + Lenovo najczesciej taki problem występował jeśli w tle działał program "sieciowy" Lenovo - jakis Acces Manager.... coś tam. O ile w W7 oba softy - microsoftowy i Lenovo integrują się pięknie, o tyle w Viscie tak miewałem, do bólu czasem. Odinstalować i pozostawić wyłącznie wbudowany w Viste soft do połączeń sieciowych.

pmsphotography
07-06-2010, 00:19
Dzięki wolf, jutro będę z tym walczył.
Krzysztof jot- to mogłaby być przyczyna jeśli wcześniej też by były tego typu "akcje", a wcześniej działało zawsze i wszędzie, bez problemu, dopiero teraz... :-/ Niemniej jednak dzięki za radę i to też sprawdzę :-)

pmsphotography
07-06-2010, 09:52
Wolf_13 - było dokładnie tak jak napisałeś. Zmieniłem IP i DNS na automatycznie i zaczęło z powrotem działać. Ogromnie dziękuję Ci za pomoc! Masz u mnie dużego browara :-)