PDA

Zobacz pełną wersję : Rozmiar JPG zrobinego z RAW

KwaK410
06-06-2010, 19:58
Witam wszystkich serdecznie - pierwszy post :)

Zaczynam swoją przygodę z lustrzanką cyfrową - D5000. Do tej pory cały czas miałem Minoltę Z1 i nie narzekałem :)

Coś tam już wiem i małe doświadczenie z fotografią posiadam, ale teraz pojawia się mnóstwo nowych pytań i problemów.

Zapytać chciałem o sprawę taką: W aparacie ustawiam RAW+JPG(fine). RAW zajmuje ok 9 mega, JPG trochę ponad 5. Po zapisaniu RAW jako JPG w CaptureNX plik JPG ma podobny rozmiar jak JPG z aparatu. Natomiast używając camera raw z photoshpa i ustawiając wszystko na "maksa" plik zajmuje ledwo ponad 2 mega? Tak ma być ? Czemu taka duża różnica w stosunku do JPG z aparatu i NX ? Jakość moim zdaniem porównywalna jest w tych wszystkich plikach. Może to banalne pytanie z prostą i logiczną odpowiedzią ale czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć ?

tymancjo
10-06-2010, 07:51
Hmm...
to dość dziwny objaw. Różnice jak najbardziej mogą się pojawić, ale raczej nie aż takie. Jesteś pewien że w LR nie ma żadnych przeskalowań w dół czy tez innych takich ?

Erie
10-06-2010, 08:26
inny sposób wyostrzania i odszumiania przy wywoływaniu NEFa w PSie i w NXie powoduje że niektóre zdjęcia mogą się tak dratycznie różnić wielkością po kompresji - jeżeli w NXie jest pozostawiona drobna struktura szumu (która cholernie źle się kompresuje) to zdjęcie będzie duże, dodatkowo minimalny stopień kompresji jest różny w obu programach

najlepiej będzie jednakże cokolwiek orzekać jak zobaczymy te przykładowe zdjęcia (biorąc pod uwagę fakt że jesteś z Gliwic to możesz je nawet pokazać osobiście ;) )

silverpaul
17-06-2010, 13:18
Cześć! Miałem podobnie do czasu, gdy zauważyłem, że maksymalny rozmiar zapisywanego jpg-a w CR wynosi 12 a nie 10. Pozdrawiam