PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z PS CS3

Polsar74
06-06-2010, 12:42
witam - poszukuję porady :
mój PS CS3 od niedawna dziwnie sie zachowuje - mianowicie przy próbie zapisywania raptem drugiego obrabianego zdjęcia i np zapisywaniu funkcją Save for Web melduje mi że nie ma wystarczającej ilości pamieci do wykonania tej operacji. Wcześniej wszystko było ok. Komputer nie modyfikowany,ale nie najstarszy. Dwurdzeniowy Athlon z 2 gb ramu - wszystko pracujące na W_XP.
Może jakieś sugestie - co mogło się stać ?

docxxx
06-06-2010, 12:51
A ile masz miejsca na dysku? Ile na swapa dla PS?

stig
06-06-2010, 17:23
mój PS CS3 od niedawna dziwnie sie zachowuje - mianowicie przy próbie zapisywania raptem drugiego obrabianego zdjęcia i np zapisywaniu funkcją Save for Web melduje mi że nie ma wystarczającej ilości pamieci do wykonania tej operacji.Mialem to samo. Najdziwniejsze, ze nie tyczylo sie to wszystkich plikow. Czasami mozna bylo otworzyc kilka czy kilkanascie, popracowac na kazdym i kazde zapisac w dowolny sposob i dowolnym formacie, a czasami przy jednym pliku potrafil sie zaciac takim komunikatem. Przez dlugi czas probowalem dojsc do tego, co moze byc przyczyna, ale niestety za malo bylem dociekliwy... W kazdym badz razie zadna z poprawek do PSa tego nie zmienila, ale tez z czasem problem zaczal zanikac (jakos rzadziej sie to pojawialo). W CS5 sie z tym jeszcze nie spotkalem.
Proponuje przekopac pod tym katem forum Adobe. Powinienes cos znalezc, bo raczej jedyny z takim problemem nie jestes.

Polsar74
06-06-2010, 19:33
A ile masz miejsca na dysku? Ile na swapa dla PS?

dysków jest w sumie 3 - na każdym sporo miejsca wolnego. Podpowiedz gdzie szukać info o wielkosci swapa PSa ?
Stig - Dzięki za sugestie - poszukam.

dareknik
08-06-2010, 19:08
Za mało masz pamięci operacyjnej RAM. Minimum to 3 GB żeby poprawnie działało.

stig
08-06-2010, 19:19
Za mało masz pamięci operacyjnej RAM. Minimum to 3 GB żeby poprawnie działało.Taaa... A lyzka na to... niemozliwe... :) Mialem 3 GB i dzialo sie to samo, a drugi komp z 1,5 GB (mialem w pracy taki okres jak mi kosc padla) dzialal z tym bez problemu. Od w zasadzie 256 MB pamieci dla Shopa, kazde giga wiecej jest wynikawa tylko i wylacznie wielkosci dokumentow w nim obrabianych. A i nawet wtedy, Shop korzysta ze swojego swapa, a nie takie brednie wyswietla.

dareknik
08-06-2010, 19:32
Miałem ten sam problem, 2 GB i nie otwierały się zdjęcia oraz info że za mało pamięci. Znajomy informatyk doradził mi dokupienie 1GB ale najlepiej 2GB RAMU a będzie lepiej i problemy się skończyły.

stig
08-06-2010, 19:37
Miałem ten sam problem, 2 GB i nie otwierały się zdjęcia oraz info że za mało pamięci. Znajomy informatyk doradził mi dokupienie 1GB ale najlepiej 2GB RAMU a będzie lepiej i problemy się skończyły.Ale Polsar wyraznie napisal, ze dzieje sie tak od niedawna. Zdjecia sie otwieraja, a problem pojawia sie tylko przy zapisie, i to nie kazdego zdjecia. Zreszta -- przypomnialo mi sie, ze na mojej nowej maszynie (8 GB RAM) przez jakis czas mialem jeszcze CS3 i tez ten problem spotykalem. Tak wiec nie ma tu nic do rzeczy ilosc RAMu.

dareknik
08-06-2010, 19:56
Ale Polsar wyraznie napisal, ze dzieje sie tak od niedawna. Zdjecia sie otwieraja, a problem pojawia sie tylko przy zapisie, i to nie kazdego zdjecia.

U mnie było dokładnie tak samo, przy zapisie (przepraszam napisałem wcześniej przy otwarciu zdjęcia) i też nie każdego zdjęcia (co 15 do 30 min wyskakiwało okienko z napisem). Mi w każdym razie pomogło i już nie mam problemu.

redace
10-06-2010, 23:01
Jeżeli wywołujesz NEF'y poprzez CameraRaw to spróbuj wyczyścić cache Photoshopa. Pliki powinny znajdować się w katalogu wg ścieżki C:\Documents and Settings\nazwa_twojego_komputera\Local Settings\Application Data\Adobe\CameraRaw\Cache