PDA

Zobacz pełną wersję : d80 fine czy normal jpeg

seba
05-12-2006, 18:20
Witam,

Szukałem na forum wątku o podanym temacie niestety nie udało mi sie znaleść.

Czy jakaś mądra głowa może się wypowiedzieć na temat robienia zdjęć w jakości Fine czy jednak wystarczy robić zdjęcia w trybie Normal Jpeg.

Interesuje mnie to ponieważ w jakości normal mogę wykonać 2x więcej zdjęć niż w jakości Fine także napewno różnica jest a słyszałem już kilka głosów że generalnie różnica jest widoczna tylko przy dużych powiększeniach.

pozdro
seba

Archangel
05-12-2006, 18:22
wieksza karta + RAW :twisted:

Gawronnek
05-12-2006, 18:45
najprościej zrób sobie takie samo zdjęcie we wszystkich wariantach i sam zdecyduj, aczkolwiek poprzednik ma racje, nie zawsze jest sens robić w NEFach bo ich przerzucenie do jpg zajmuje trochę czasu, najlepiej ważne zdjęcia w NEFach a mnie w jpg

paskud
05-12-2006, 19:21
jeśli robisz odbitki max 10x15 to "normal" Ci powinien wystarczyć, ale jeśli będziesz chciał kadrować zdjęcie lub robić większe odbitki to tylko "fine" a najlepiej "raw" :)

BugsBunny
05-12-2006, 20:28
Nigdy nie wiesz czy kiedyś nie będziesz chciał zrobić większych odbitek, albo obrobić zdjęcie w PS, czy wykadrować. Chyba nie po to wydałeś 4kzł na sprzęt żeby wykorzystywać tylko część jego możliwości.
Moim zdaniem tak jak napisano powyżej - większa karta i NEF ostatecznie jpeg F, chyba że jesteś 100% pewien że na danym zdjęciu Ci nie zależy.
Nie wiem czy jest widoczna różnica między fine a normal. Z niższych rozdzielczości korzystam tylko robiąc zdjęcia do internetu ( np. Allegro ).

seba
05-12-2006, 21:00
też uważam że nie po to się kupiło taki aparat żeby robić zdjęcia na normal , ale te głosy że to jest różnica taka jak żadna widze jest tutaj zmyta jak muszki z przedniej szyby :)

panowie większa karta okey ... ale z tego co się rozejrzałem wyjdzie mi taniej kupić data bank 40 g i do tego 2 kartę i przeżucać te zdjęcia , data bank z dyskiem 40gb wyjdzie mnie tyle co dobra karta 4gb.

pozdrawiam i dzieki za info.

seba

Czornyj
05-12-2006, 21:20
Różnicę niekoniecznie widać nawet i na większych powiększeniach, ale to jest "tryb saperski" - jeżeli coś spieprzysz w czasie robienia zdjęcia, to już potem tego nie poprawisz. Im bardziej agresywna korekcja, tym bardziej tracisz "ukrytą" w zdjęciu informację. Jeśli zatem jesteś megazaj...stym fotografem, który ma idealnie poustawiane WB i kontrast, nigdy nie myli się z ekspozycją ani o 0,33 EV itp. itd. to możesz dziubać w normalsie.

Osobiście bardziej bym się skłaniał do zmniejszenia rozdzielczości - 10MP to i tak "pic na wodę fotomontaż".

tomys
08-12-2006, 07:31
Przecież między innymi dlatego kupiłeś D80, żeby mieć lepszą matrycę, jeżeli nie chcesz robić w Fine, to trzeba było kupić połowę tańszy D50. Rzeczywiście zdjęcia u cioci na imieninach można robić mniejszą rozdzielczością, bo zwykle i tak większość się wyrzuca, ale po co, jeśli już masz D80, to wyciągnij z niego wszystko.
Pozdrawiam

luk009
08-12-2006, 09:22
Witam! Jeżeli zależy Ci na miejscu na karcie to spróbuj robic jakosc Fine ale rozmiar zdiecia na średni!

bacanski
08-12-2006, 11:47
masz taki sprzet... i jeszcze chcesz pogarszac jakosc zdjec... lol
nie kumam tego... :/

seba
08-12-2006, 18:17
dzisiaj sprawdze sobie tą samą scenę na fine i na normal.

czy możecie mi napisać jakich ustawień korzystacie? czy wiekszosc z was robi w RAW , czy jpeg fine czy jednak jpeg normal.

Pozdrawiam

seba

Domis
09-12-2006, 05:24
Ja zdecydowalem sie na d70s i jesli mialbym cos poprawic w moim body to zaczalbym od wprowadzenia opcji RAW+jpg fine (zamiast jpg basic).
Ty w d80 masz juz wybor: IMHO wazne zdjecia robione w gorszych warunkach oswietleniowych rob w RAW+jpg fine; wszystkie pozostale w jpg.
A to ze zajmuje to duzo KB, no coz chcialbym miec tylko takie problemy z lustrzanka...

stig
09-12-2006, 09:29
czy możecie mi napisać jakich ustawień korzystacie? czy wiekszosc z was robi w RAW , czy jpeg fine czy jednak jpeg normal.A co Cie obchodza "inni" czy "wiekszosc"? Rob tak jak Ci pasuje. Jesli nie widzisz roznicy, to rob w jpg basic. Zastanow sie tylko -- w jakim celu Twoja puszka daje mozliwosc zapisu do formatu RAW. Ja robie w NEFach i do JPGa nigdy nie wroce...

wrobell
09-12-2006, 18:14
Czy jakaś mądra głowa może się wypowiedzieć na temat robienia zdjęć w jakości Fine czy jednak wystarczy robić zdjęcia w trybie Normal Jpeg.

ken troche grzebal w tym temacie, moze Ci pomoze:

http://kenrockwell.com/nikon/d200/quality-settings.htm