Zobacz pełną wersję : Makro-trochę z innej beczki.
Witam! Jestem od niedawna użytkownikiem forum i zwracam się do Szanownych Kolegów z prośbą w temacie makro. Mam do zrobienia trochę fotek w stomatologii; zdjęcia protez zębowych na modelu i w ustach pacjenta. Proszę o poradę jaką ognislowa byłaby do tych celów najlepsza. Przedział 90-105mm czy też coś krótszego np. 60mm. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
pzdr.
Karbulot
06-06-2010, 07:20
Wydaje mi sie, ze 60 starczy w zupelnosci. W koncu proteza nie wystraszy sie i nie odleci jak owad, a wada krotkoogniskowych szkiel makro jest to, ze trzeba podchodzic blisko fotografowanego obiektu.
marcin_G
06-06-2010, 23:16
problemem jest nie tyle ogniskowa, co oświetlenie paszczy - potrzebna jest lampa pierścieniowa lub Medical-Nikkor 120/4IF
O lampie oczywiście pomyślałem. Wiadomo, że w takich warunkach ciężko zapewnić oświetlenie w inny sposób. W zasadzie byłem zdecydowany nabyć chwalonego na forum Tamrona 90 (mój budżet na nowe szkło to max 2k), ale podobne pieniądze kosztuje chociaży Nikkor i Tamron 60 stąd moje wahanie.
marcin_G
07-06-2010, 10:11
Z doświadczenia wiem, że 60tka dobrze spisuje się bardzo dobrze w takich zastowoaniach
marszull
07-06-2010, 10:26
60 bedzie ok i jak wspomniano wczesniej lampa pierscieniowa sie przyda