PDA

Zobacz pełną wersję : Co dobrac?

scurvy-shadow
05-06-2010, 23:19
Witam, i z gory przepraszam za tak niedokladny tytul, jednak nie wiedzialem jak to opisac...

Zbieram sie do skompletowania swego sprzetu - niestety od zera. To co mialem musialem oddac i zostalem goly i wesoly :)

Mam jakies 6k na sprzet (niestety puche musze w tym takze kupic) jak sie upre to moze 7/8.
Pomijajac problem, ze nie moge sie zdecydowac czy kupic nowego d90 (gwarancja jednak piekna sprawa) czy moze uzywke (lepiej pare groszy wiecej na szkla) czy moze uzywana d300, to zostaje problem szkiel.

Jestem zdecydowany w tym momencie na kupno prostej N50 1.8 bo z tej ogniskowej dosc czesto korzystam. Reszta jest w fazie decydowanie.
Po pierwsze przyda mi sie cos portretowego i w sumie zdecydowalbym sie od razu na n85 1.8 gdyby nie fakt, ze nie starczy mi pieniedzy na wszystko co chce. N85 znam, podoba mi sie i jest naprawde przyjemna jednak zastanawiam sie nad zamiana jej na jakis dluzszy zoom z swiatle 2.8. Potrzebuje czasem zrobic zdjecia na halach gdzie swiatlo jest okropne... Z tego tez myslalem o Sigmie 70-200 (starsza wersja bez macro bo te nowsze podobno odrobine gorsze) badz Tamrona 70-200. I teraz problem bo czytam sprzeczne komentarze. Co lepsze?
No i czy te szkla maja szanse sprawdzic sie porownywalnie dobrze w portrecie co N85?

Po za tymi dluzszymi ogniskowymi przydaloby sie cos pokrywajce te nizsze zakresy :)
50 napewno bedzie. I tak, T17-50 2.8 jest dla mnie jakis taki... nie wiem, za ostry? Cos mi sie nie podoba w tym obrazie. teoretycznie moglbym kupic kita (17-70) i byc szczesliwym ale takze nie jestem zdecydowany.
Moze dokupic N35 i tyle? W sumie mogloby byc ale nie mam ochoty na az takie manewrowanie na ulicy obiektywami.

Ostatnie slowo, to czym najczesciej sie zajmuje. Glownie street photo i reporterka. Po za tym zdjecia zwierzat (koty) - w malym studio. Czasem typowe portretowe zdjecia. Zalezy mi nie ukrywam na tym aby miec dosc 'jasne' obektywy.
Jestem otwarty na wszelkie propozycje tym bardziej, ze glownie poszukuje uzywanych szkiel. Nie straszne mi stare i malo popularne obiektywy :).

Z gory dzieki za wyrozumialosc i chec pomocy.
Pozdrawiam,
P

marciing
06-06-2010, 10:02
jeżeli chodzi o 70-200 to jeżeli ważniejsza jest jakość obrazu to bierz Tamrona. Jak wolisz szybki napęd to Sigma. Ja na Twoim miejscu brałbym Tamrona ;)
jeżeli nie boisz się stałek to może weź pod uwagę też 35mm 1,8? :)

Grzesiek_G
06-06-2010, 12:29
W cenie S 70-200 kupisz nikkora 80-200 2.8 wersję z pierścieniami, jak chcesz jeszcze bardziej zaoszczędzić kup pierwsza wersję nikkora 80-200 2.8 tzw. pompkę. Cena takiej to nie więcej niż 1800 zł mam oba szkła w domu (Jagienka ma 80-200 Nikkora) i choć nie mam zastrzeżeń do mojej sigmy - wolę nikkora. Wg mnie ostrzejszy i ładniejszy bokeh. Jesteś z Łodzi - zapytaj admina (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=3)- on ma właśnie to szkło - może się umówicie na testy u niego w studio.

scurvy-shadow
06-06-2010, 12:41
marciing, proponujesz tamrona ale sam widze w podpisie masz sigme :)
35 takze biore pod uwagei nie boje sie stalek. Problem moze pojawic sie gdy bede musial na ulicy przeskakiwac z jendej na druga :/. Wiem, ze nie jest to niewykonalne jednak troche sie obawiam takiego zonglowania.

Grzesiek_G, dzieki za propozycje bede musial zastanowic sie nad tym Nikkorem.
Jednak ponawiam pytanie czy uwazacie, ze te obiektywy sa w stanie dobrze zastapic 85 1.8 w portrecie? Kurcze zakochany jestem w tym obiektywie i napewno pozniej i tak go sobie kupie ale przez jakis czas bylbym pozbawiony jego mozliwosci.

marciing
06-06-2010, 12:50
Tak poleciłem Ci Tamrona bo nie mówiłeś że robisz sport lub jakieś inne bardzo dynamiczne zdjęcia. Do sportu poleciłbym Ci Sigmę ;) ale jeżeli chodzi o jakość obrazu to Tamron to żyleta jakich mało. Pod tym względem moim skromnym zdaniem bije na głowę i Sigmę i N80-200 - może miałem jakąś wybitną sztukę podpiętą ale optycznie nie mam mu nic do zarzucenia. Minusem w Tamronie jest wolny AF. Oczywiście nie mówię że nie da się nim sportu robić bo da się ale po kiego sobie utrudniać ;) Sigma za to jest szybka dzięki napędowi HSM. Co do tego czy zastąpi Ci to 85 - nie mam pojęcia - nie robię portretów ;) Ewentualnie jakbyś zdecydował się na 85mm a chciałbyś coś dłuższego to możesz rozejrzeć się za N180mm 2,8 ;)

scurvy-shadow
06-06-2010, 13:18
maciing//

Nie no zrozumialem co miales na mysli i to byl taki maly zart. Zdecydowanie nie potrzebuje az tak szybkiego silnika jednak jak tak teraz czytam to zastanawiam sie czy jednak nie musze poszukac gdzies tego Tamrona i samemu sprawdzic.
Tak, myslalem przez jakis czas o N180 ale znow rozbilbym sie o to, ze mialbym tabun stale w plecaku... 35+50+85+180 i w teori jestem zadowolony ale jak w praktyce... Pewnie przyzwyczailbym sie i choc wymagalby ode mnie taki zestaw wiecej zastanowienia sie nad zdjeciem, to dalbym rade ale nie wiem czy chce sam sobie to robic :)

karolt
07-06-2010, 16:44
Kombinujesz jak koń pod górę. Ja bym kupił 35/1.8 - nie dość, że najtańsza opcja, to jeszcze naprawdę świetna. Praktycznie do wszystkiego. A na pewno odpuściłbym sobie 50/1.8 z jego mydleniem na pełnej dziurze. Do tego bym dobrał coś dłuższego/krótszego/zoomiastego i jazda.