Zobacz pełną wersję : Pytanie raczej do znawców owadów i innych robali...
Witam
Dzisiaj matula robiła porządek na balkonie i natknęła się na owe coś... kokon??, gniazdo??
Ktos się orientuje co to za paskudztwo i co robi na moim balkonie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img695.imageshack.us/img695/6712/dsc7205.jpg)
foto poglądowe,proszę nie doszukiwać się tutaj artyzmu ;p
Nie odpowiem na nurtujące Cię pytanie, ale podpowiem, że na takich zdjęciach dobrze jest umieścić przedmiot, który pozwoli zorientować się w rozmiarach - pudełko zapałek, linijkę...
ojj to troszkę za późno... W każdym razie ten "kokon" miał około 8-10 cm
8 obcy, uważałbym :).
ósmy obcy pasażer na balkonie ... wygląda jak robale od wilgoci
Ostatnio nawet Kasia Cerekwicka śpiewa coś o obcym chyba, może o tym na obrazku :)
'"dostać się do twego wnętrza i troszeczkę w nim pomieszkać".
:D a tak na poważnie,to cóż to za kolonia?:D Nie uśmiecha mi się hodować jakiegoś bielinka kapustnika czy inne cholerstwo :D
coach_lodz
06-06-2010, 08:21
Yoda mówi: ogniem robale potraktować musisz... ciemna strona mocna jest... ;)
Tak poważniej, to może jakiś zaczątek gniazda os, czyli pierwsze komórki wybudowane przez matkę.
Tak poważniej, to może jakiś zaczątek gniazda os, czyli pierwsze komórki wybudowane przez matkę.
Właśnie mi to nie wygląda specjalnie na osy, choć przyznaję, że podobne, ale komórki, w których są larwy mają ściany na podstawie sześciokąta. Tak jest u pszczół i wydaje mi się, że u każdych spokrewnionych.
Niby tak, ale królowej praca fizyczna być może średnio wychodzi, więc odwaliła to byle jak, żeby tylko jak najszybciej dochować się potomstwa, które do sześciokątów bardziej się przyłoży :)
Zresztą, te sześciokąty kształtują się później "same", w wyniku zlepienia ścianek (czy może bardziej wspólnych ścianek) sąsiednich komórek. Dopóki komórka nie ma sąsiadów, jest pewnie okrągła.
Witek "Wisz"
08-06-2010, 01:55
Ja tam specem nie jestem, ale ze względu na spory rozmiar (piszesz, że 8-10cm) i dużą ilość czegoś, co wygląda na pyłek kwiatowy bardziej mi to pasuje na trzmiela...