PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3000 - problem z interfejsem

Gwyn
05-06-2010, 18:24
Kupiłem jakiś tydzień temu Nikona D3000, wszystko było dobrze (w międzyczasie byłem z klasą na wycieczce nad morzem, oczywiście zabrałem aparat, tyle że jak każdego wieczora przeglądałem zrobione zdjęcia, wszystko było dobrze). Nawet robiłem zdjęcia po wycieczce, wszystko było dobrze. Posypało się dwa dni temu.

Mianowicie nastąpił jakiś problem z interfejsem. Jedyne, co mi się pokazuje, to ekran informacji. Jedynym, co mogę zmienić, jest czas wyzwolenia migawki (tak się mówi?), ew. zamknięcia (tsm?) przysłony. Nic nie daje naciśnięcie któregokolwiek przycisku po lewej stronie monitoru, to, co wyświetla monitor pozostaje niezmienne. Zdjęcia robić oczywiście mogę, tyle że nie mogę ich nawet obejrzeć.

Czy jest to sprawa jednoznacznie do serwisu, czy można ją jakoś rozwiązać w sposób "domowy"?

Karbulot
05-06-2010, 19:04
Probowales go resetowac?

Duder
06-06-2010, 01:38
Czy masz instrukcję?Jeśli masz - przejrzyj.Jeśli nie -poszukaj w necie.
Być może coś nieświadomie włączyłeś,zablokowałeś.Spróbuj znaleźć informację jak zresetować aparat do ustawień fabrycznych.
Aha ,jeszcze jedno -bateria naładowana,karta w aparacie?

gilvhs
06-06-2010, 07:53
Aha ,jeszcze jedno -bateria naładowana,karta w aparacie?
Jak pisze, że może robić zdjęcia, to chyba raczej tak.

ad2122
06-06-2010, 08:19
gilvhs, zdjęcia, to możesz zrobić i bez karty.

Na wszystkich trybach fotografowania (Auto,P,S,A,M itd.) masz to samo?
A aparacik dzwona nie zaliczył, nie był narażony na działanie piasku na plaży, wody morskiej?

Gwyn
06-06-2010, 09:14
Bateria naładowana, karta jest. Jeśli chodzi o piasek, to być może był, tyle że to nielogiczne, bo - jak pisałem - mogłem później robić zdjęcia. Chociaż, z drugiej strony, coś mogło wleźć i później gdzieś się "przesypać".
Czy reset to wyjęcie i włożenie akumulatora? Jeśli tak, to tak zrobiłem i nadal nic.
O przywróceniu ustawień fabrycznych przez ustawienia raczej nie ma co myśleć, bo nawet do ustawień nie mogę wejść, chyba że wykonuje się to w inny sposób.

Czarny73
06-06-2010, 09:32
Aparat resetujesz dwoma przyciskami oznaczonymi zieloną kropką. Trzeba je wcisnąć równocześnie i przytrzymać ponad dwie sekundy.

Gwyn
06-06-2010, 09:53
Zresetowałem, ale to nic nie daje. Pojawia się informacja "Zegar został wyzerowany", ale nic nie mogę zrobić. Cóż, to chyba było wszystko, co mogę zrobić w domu i będę musiał pojechać do serwisu, ale dziękuję za próbę pomocy ;)

ad2122
06-06-2010, 09:54
Co do resetu, to możesz go jeszcze zrobić takim małym dynksem znajdującym się pod osłoną gniazd (str. 179 - instrukcja obsługi).

Averne
06-06-2010, 11:11
A czy D3000 (podobnie jak D90), nie ma przełącznika Lock? To by wszystko wyjaśniało :)

Karbulot
06-06-2010, 11:41
Ale Lock blokuje tylko punkty AF.

Gwyn
06-06-2010, 17:21
Tak, jest jakiś przycisk obok pokrętła i rzeczywiście ma obok ikonkę klucza, ale nic nie daje. Ma nawet na sobie napisane "AE-L, AF-L"

Duder
07-06-2010, 02:52
Dżizus,wiesz co? było kiedyś takie powiedzonko:"Gówno chłopu ,nie zegarek".Czy naprawdę tak trudno przeczytać w instrukcji od czego jest który przycisk?
To jest blokada (AE-L,AF-L) ekspozycji i autofokusa.Jeśli nie masz pojęcia co do czego służy to się dowiedz - z instrukcji albo idz do sklepu,żeby Ci pomogli.