Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 i osłona
Witam
Proszę o radę i wskazówki w jakich sytuacjach i kiedy robić zdjęcia z osłoną przeciwsłoneczną na obiektyw
TristisAnima
05-06-2010, 16:22
A nie możesz najzwyczajniej cały czas jej nosić podpiętej. Chyba aż tak dużo nie waży i za bardzo nie przeszkadza. Zdjęć to nie psuje a nigdy nie wiesz, czy ich nie uratuje.
Karbulot
05-06-2010, 17:25
Jak sama nazwa wskazuje, oslona przeciwsloneczna sluzy do robienia zdjec w sloneczne dni. Ze szczegolnym nastawieniem na zdjecia robione pod slonce.
Proszę o radę i wskazówki w jakich sytuacjach i kiedy robić zdjęcia z osłoną przeciwsłoneczną na obiektyw
Przy robieniu pod słońce, przy buszowaniu w krzakach (chroni przednią soczewkę przed ewentualnym zarysowaniem), przy reporterce (w środku akcji różne rzeczy mogą się zdarzyć). A tak w ogóle jak już TristisAnima napisał -- noś zapiętą cały czas, niczemu to nie zaszkodzi.
Przy robieniu pod słońce, przy buszowaniu w krzakach (chroni przednią soczewkę przed ewentualnym zarysowaniem), przy reporterce (w środku akcji różne rzeczy mogą się zdarzyć). A tak w ogóle jak już TristisAnima napisał -- noś zapiętą cały czas, niczemu to nie zaszkodzi.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi teraz mam jasność :) jestem użytkownikiem lustrzanki od 24 godzin i głównie chodziło mi o to czy nie zaszkodzę zdjęciom jak będę miał założoną osłonę, ale z Waszych wypowiedzi wynika, że może być założona ciągle
dziękuję
dziękuję
Proszę bardzo :)