PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wgrać do D200 profile z D2x?

Rafał Czarny
05-06-2010, 09:46
Pomóżcie. Szukam i szukam w necie. Bezskutecznie. Na forum jest klarowny opis jak to zrobić w D300 i D90. Ale do D200 nie znalazłem.

Czy jakaś dobra dusza mogłaby opisać tę procedurę krok po kroku? I skąd ściągnąć te profile. Wyczytałem, że na stronie nikona, ale też nie udało mi się tego namierzyć.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

BugsBunny
06-06-2010, 12:15
wydaje mi się że do D200 nie da się wgrać takich profili, bo tam nie ma w sofcie Picture Control.
powinno się to dać zrobić dopiero w edytorze RAW Nikona - NX/NX2, na NEFie z aparatu

morzon
06-06-2010, 15:27
Eee da się chyba... tak mi się coś kojarzy. Ale nie wiem czy Ci się to przyda - gdzieś czytałem, że robisz tylko RAWy praktycznie, a te profile mają wpływ tylko na jpgi.

stachmuszel
06-06-2010, 17:48
Da się, ale tylko przy pomocy programu Camera Control.

Eee da się chyba... tak mi się coś kojarzy. Ale nie wiem czy Ci się to przyda - gdzieś czytałem, że robisz tylko RAWy praktycznie, a te profile mają wpływ tylko na jpgi.

S4INT! Profile ZAWSZE mają wpływ tylko na jpg. Bez względu na puszkę. NEF jest ZAWSZE surowy :-)

morzon
06-06-2010, 18:02
No to tak przecież napisałem :)

Rafał Czarny
06-06-2010, 18:37
Da się, ale tylko przy pomocy programu Camera Control.

S4INT! Profile ZAWSZE mają wpływ tylko na jpg. Bez względu na puszkę. NEF jest ZAWSZE surowy :-)

A coś bliżej? Jeśli wiesz jak to zrobić to napisz proszę. A wiesz skąd ściągnąć te profile?

stachmuszel
06-06-2010, 18:41
A coś bliżej? Jeśli wiesz jak to zrobić to napisz proszę. A wiesz skąd ściągnąć te profile?

Napisz PM do użytkownika dembiec. On Ci wszystko wytłumaczy.
Pozdr.

stachmuszel
07-06-2010, 14:27
Postaram się co nieco napisać.
Profile barwne do D200 (i nie tylko) mają rozszerzenie *.ntc. Plik służy do załadowania do body aparatu i można tego dokonać za pomocą programu "Nikon Camera Control Pro 2". np. trial ściągnięty ze strony:

http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/23753/page/4/c/649/r_id/127724 trial/pełna
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45786/c/649/r_id/127724 upgrade do v. 2.7.1

Przed podłączeniem body do PC trzeba w body przestawić tryb pracy portu USB z "mass storage" na "PTP". Nie wiem czy jest to konieczne przy pracy z Win XP, ale chyba tak.
Łączymy body D200 z komputerem za pomocą kabla USB, włączmy aparat i na końcu uruchamiamy aplikację Camera Contro Pro 2. Jeżeli wszystko jest OK, to soft wyświetli nam okno z adnotacją że "The D200 is connected". Następnie z menu "Camera" wybieramy zakładkę "Edit Camera Curves" i z pomocą przycisku "Load" ładujemy plik profilu barwnego *.ntc. Naciskamy OK i.... koniec zabawy :) Można też bawić się w tworzenie własnych profili NTC lub poszukać w internecie np:

http://wojteh.pl/?page_id=19

Pozdrawiam.

pavel_9
07-06-2010, 23:52
wybaczcie lamerskie pytanie, ale jaka jest idea wgrywania profili z d2x do d200?;) czy te z d2x sa w czyms lepsze niz te z d200?

rg2000
08-06-2010, 13:25
Odpal capture nx i sprawdz sobie profile co robią z fotką. I zobaczysz róźnice.

Flores
08-06-2010, 14:56
Odpal capture nx i sprawdz sobie profile co robią z fotką. I zobaczysz róźnice.

Dobrze mówisz. ZAWSZE profil ma wpływ na RAWa jeżeli jest odpalany w CNX. W ACR już niestety tego się nie da odtworzyć. Ale zawsze do ACR można sobie dograć D2X profile i wtedy hulaj dusza ;-)

Co do pytania w wątku to nie widzę sensu dogrywania tych profili do D200. Przecież to ta sama matryca i kolory wypluwane są takie same.

martin204
08-06-2010, 16:57
Dobrze mówisz. ZAWSZE profil ma wpływ na RAWa jeżeli jest odpalany w CNX. W ACR już niestety tego się nie da odtworzyć. Ale zawsze do ACR można sobie dograć D2X profile i wtedy hulaj dusza ;-)

Co do pytania w wątku to nie widzę sensu dogrywania tych profili do D200. Przecież to ta sama matryca i kolory wypluwane są takie same.

Według mnie w D2x jest matryca CMOS a w D200 CCD ... więc różnica będzie i to spora...
oczywiście w JPG...
Pozdrawiam

Flores
08-06-2010, 17:50
Według mnie w D2x jest matryca CMOS a w D200 CCD ... więc różnica będzie i to spora...
oczywiście w JPG...
Pozdrawiam

Teraz zauważyłem, sorki. Tak czy inaczej wydaje mi się, że do tej puszki nie da rady włożyć profili D2X. Po co jak kolory tam ma super. A o ile wiem to, żeby zniwelować ten obrzydliwy czerwony zafarb w matrycach z seri D300/D700/D3 stworzyli właśnie te profile.

Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę.

Rafał Czarny
09-06-2010, 20:03
Koledzy Dembiec i Stachumuszel - pięknie Wam dziękuję za pomoc. Dobrzy w Was ludzie. Zapraszam na browara do Krakowa. Serio. Jeśli zaglądniecie pod Wawel to dajcie znać na priva. Chętnie się z Wami stuknę kufelkiem.

Rarog
12-06-2010, 22:55
Postaram się co nieco napisać.

Przed podłączeniem body do PC trzeba w body przestawić tryb pracy portu USB z "mass storage" na "PTP". Nie wiem czy jest to konieczne przy pracy z Win XP, ale chyba tak.
Łączymy body D200 z komputerem za pomocą kabla USB, włączmy aparat i na końcu uruchamiamy aplikację Camera Contro Pro 2. Jeżeli wszystko jest OK, to soft wyświetli nam okno z adnotacją że "The D200 is connected". Następnie z menu "Camera" wybieramy zakładkę "Edit Camera Curves" i z pomocą przycisku "Load" ładujemy plik profilu barwnego *.ntc. Naciskamy OK i.... koniec zabawy :) Można też bawić się w tworzenie własnych profili NTC
Pozdrawiam.

Hehe, jak widzę wykorzystałeś mój tekst i cieszę się zarazem, że skorzystałeś z materiału który Ci wysłałem. Ciekawi mnie jednak Twoja opinia o profilu który wysłałem, czy skorzystałeś z niego i czy jest lepszy od predefiniowanych, jak np D2X ?

A przy okazji dodam dla zainteresowanych kolegów, że oprócz tego iż można wgrać profile na stałe do aparatu - to można te same profile "zobaczyć" w działaniu w programie Nikon Capture NX , wybierając z Menu -> Base Adjustment -> Picture Control, a następnie Launch Picture Control Utility. Można z resztą za pomocą tego narzędzia stworzyć własny profil który później można wgrać na stałe do aparatu.

I tu drobna uwaga. Nieprawda że ten profil niema wpływu na obraz RAW (który ponoć jest surowy ;) ) - oczywiście że ma wpływ - tak samo jak inne ustawienie, takie jak WB, Saturacja, Color Mode lub inne pre-ustawienia, z tą jedynie różnicą iż w RAW'ie można wszystkie te ustawienia edytować już po wykonaniu zdjęcia :)
Pozdrawiam

SzMuD
13-06-2010, 14:55
Czesc
Nie chce zakladac nowego tematu wiec podczepie sie tutaj.

Czy CNX czyta ustawienia kolorow wprowadzone w aparacie D200?

Z tego co wyczytalem w helpie w Picture Control powinna byc opcja ' unchanged'- wtedy zostaja odczytane dany zapisane w pliku, ale u mnie tak nie ma. Jest odrazu standard, normal....
Moze sie to gdziesz wlacza w aparacie, ale jakos info w instrukcji znalezc nie moge.

Dzieki za pomoc

stachmuszel
14-06-2010, 12:52
Hehe, jak widzę wykorzystałeś mój tekst i cieszę się zarazem, że skorzystałeś z materiału który Ci wysłałem. Ciekawi mnie jednak Twoja opinia o profilu który wysłałem, czy skorzystałeś z niego i czy jest lepszy od predefiniowanych, jak np D2X ?

Witam!
Tak częściowo wykorzystałem naszą korespondencję, aby pomóc koledze ;-). Nie miałem okazji sprawdzić Twojego profilu. Może w ten weekend. Przy okazji chciałem też wgrać profil D2XMODE, ale nie mogę znaleźć do D200.

I tu drobna uwaga. Nieprawda że ten profil niema wpływu na obraz RAW (który ponoć jest surowy ;) ) - oczywiście że ma wpływ - tak samo jak inne ustawienie, takie jak WB, Saturacja, Color Mode lub inne pre-ustawienia, z tą jedynie różnicą iż w RAW'ie można wszystkie te ustawienia edytować już po wykonaniu zdjęcia :)
Pozdrawiam

Chyba jednak się mylisz. RAW to RAW i nic tego nie zmieni. Może program, który wykorzystujesz do przeglądania RAW korzysta z krzywej zawartej w JPG zaszytym w RAW.

Pozdr.

Rarog
15-06-2010, 18:11
Witam!
Tak częściowo wykorzystałem naszą korespondencję, aby pomóc koledze ;-). Nie miałem okazji sprawdzić Twojego profilu. Może w ten weekend. Przy okazji chciałem też wgrać profil D2XMODE, ale nie mogę znaleźć do D200.

Chyba jednak się mylisz. RAW to RAW i nic tego nie zmieni. Może program, który wykorzystujesz do przeglądania RAW korzysta z krzywej zawartej w JPG zaszytym w RAW.

Pozdr.

Ad. Nie ma czegoś takiego jak profil D2XMODE pod D200. Uwaga jednego z kolegów który insynuował że D2x i D200 mają różne matryce więc muszą być rożne profile - jest niewłaściwa. Obraz RAW jaki uzyskujemy z aparatu nie jest naprawdę surowy i tu przy okazji odniosę się do twojej drugiej wypowiedzi.
Pomijając fakt iż Nikon generuje obraz NEF (to znaczy obraz RAW + metadane o pre-ustawieniach dokonanych w body firmy Nikon) trzeba pamiętać iż każda matryca inaczej interpretuje (zajrzyj na stronę (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Nikon/D2X#)i zakładkę Color response) co wymaga przez układ elektroniczny "przemnożenia" uzyskanych wartości kolorów przez odpowiednie współczynniki, w efekcie otrzymujemy zrównoważony sygnał wyjściowy dla wszystkich kolorów - czyli tak jakby krzywa korekcji tonalnej była linią prostą (przekątną kwadratu). Dopiero po takim przetworzeniu uzyskany obraz możemy nazwać "surowym" RAWem, a jak już pisałem NEF jest tymże RAWem plus informacje o ustawieniach aparatu i wszystkie znane mi programy do obróbki zdjęć rozpoznając rozszerzenie NEF automatycznie wczytują pre-ustawienia, tak więc nikt nigdy nie ogląda "surowego" obrazu RAW - to jest jakaś utopia :)

Pozdrawiam

251kris
16-06-2010, 20:46
"...Uwaga jednego z kolegów który insynuował że..."
Co robił???

tomek s
21-06-2010, 11:16
Ja mam pytanie z trochę innej beczki, czy jest możliwa aktualizacja softu by w D200 były przestrzenie barwne Ia i IIIa (obecnie mam I i III) bo przy wywoływaniu rawów zauważyłem, różnicę w moim odczuciu lepiej wyglądają te z literką "a". Chodzi mi o jpg z puszki bo przy wywoływaniu w Capture NX można to zmieniać.
pzdr

stachmuszel
21-06-2010, 11:32
Wg mnie to są te same profile barwne. Ale moge sie mylic.

tomek s
21-06-2010, 11:51
Jak otwieram rawa w CNX to zmieniając profil np z III na IIIa to zauważam różnicę w kolorystyce :roll:
pzdr

stachmuszel
23-06-2010, 14:21
Wracając do tematu mam dwa pytania:
1. Ile profili można wgrać do D200? Wg mnie jeden, ale mogę się mylić.
2. Gdzie jest widoczny wgrany profil w postaci jego nazwy? W Custom go nie widać. W D700 jest widoczny i mogę wybrać 1 z 9-ciu.
Dzięki i pozdrawiam.

stachmuszel
24-06-2010, 14:39
Nikt mi nic nie podpowie?

tunerek
07-07-2010, 14:57
Proszusunąć nie ten temat