PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ..?...

borregaard
05-06-2010, 05:40
....w związku z zarzutami o brak koloru....;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

borregaard
05-06-2010, 08:48
No co?...Jelenia brak..? :mrgreen: :mrgreen:

UBoot
05-06-2010, 09:16
kadrowo obydwa dobre, ale chyba sztucznie, nieładnie wyostrzone ...

borregaard
05-06-2010, 09:27
kadrowo obydwa dobre, ale chyba sztucznie, nieładnie wyostrzone ...

Podwodniaku,tu nawet, po zmniejszeniu, nie było ostrzone....:lol:

jurek1906
05-06-2010, 09:33
Nr 2,ładny kadr :)

waldek
05-06-2010, 09:35
Ale jelenia brakuje. :(

2 podoba mi się ale wyszło brzydkie szare, bez faktury jezioro.
Chyba lepsza byłaby jeszcze ciemniejsza woda.

borregaard
05-06-2010, 09:37
Ale jelenia brakuje. :(
No się bystyja schowała po stronie....wizjera.....:mrgreen:

krzysztofz24
05-06-2010, 11:15
Jako ze bylem jednym z zarzucajacych brak koloru;-)....to teraz jestem naprawde pod wrazeniem tonacji i kolorystyki jakie tutaj wybrales. Jak dla mnie trafione w punkt. Kolory nasycone ale nie przesadnie, jest cieplo tak akurat mz.
Jak dla mnie to kolorystyka primo, naturalna i odpowiednio nasycona ( powtorze sie;-)- trafiona w punkt). A kadrowo oba widoczki ladnie uchwycone, choc gdybym musial wybierac to raczej 2.

borregaard
05-06-2010, 11:18
Jako ze bylem jednym z zarzucajacych brak koloru;-)....to teraz jestem naprawde pod wrazeniem tonacji i kolorystyki jakie tutaj wybrales. Jak dla mnie trafione w punkt. Kolory nasycone ale nie przesadnie, jest cieplo tak akurat mz.
Jak dla mnie to kolorystyka primo, naturalna i odpowiednio nasycona ( powtorze sie;-)- trafiona w punkt). A kadrowo oba widoczki ladnie uchwycone, choc gdybym musial wybierac to raczej 2.

:shock::shock::shock:.........:D

elanek
05-06-2010, 11:47
dwójka bardzo dobra kadrowo, ale kolory... jak ze złego HDRa, nie leżą mi

borregaard
05-06-2010, 11:52
Przecież o to chodziło......czy myślisz,że mnie pasują..?...:lol:

kronos28
05-06-2010, 12:00
dwójka bardzo dobra kadrowo, ale kolory... jak ze złego HDRa, nie leżą mi

popieram popieram

tonacja obu fotek jest taka... sprana, brak jakiegoś takiego życia... Dokładnie przypomina to trochę wariację photomatixa z suwaczkami na max gdzie tylko można :D ;)

Cytując klasyka - "nie idźcie tą drogą!" ;) Nie słuchaj się jak inni mówią jak masz robić :]

krzysztofz24
05-06-2010, 12:07
Przecież o to chodziło......czy myślisz,że mnie pasują..?...:lol:

No to po co wystawiasz jesli ci nie pasuja...a no tak, zobaczylem na poczatku, zeby znalezc jelenia, no to sie przycialem.
Choc nadal podtrzymuje to co napisalem.
Dla mnie miarodajnym odwzwierciedleniem kolorystyki zdjecia jest odbitka i pod to mam ustawiony monitor, ze jak przyrownam wydruk z labu to ma to samo co na monitorze (biorac pod uwage mala poprawke ze papier jednak nie swieci i dopuszczalne sa pewne roznice w jasnosci)...a po co to pisze, ano po to ze patrzac na twoje zdjecia wzialem sobie do reki jeden z mioch ulubionych kalendarzy z krajobrazami, przystawilem obok monitora i te zdjecia z kalendarza(tez akurat lesne) mialy prawie takie same kolorki i tonacje co twoje.

Ale w sumie po co ta dyskusja, gratuluje znalezienia jelenia.

borregaard
05-06-2010, 12:21
popieram popieram

tonacja obu fotek jest taka... sprana, brak jakiegoś takiego życia... Dokładnie przypomina to trochę wariację photomatixa z suwaczkami na max gdzie tylko można :D ;)

Cytując klasyka - "nie idźcie tą drogą!" ;) Nie słuchaj się jak inni mówią jak masz robić :]
Ty nie przesadzaj,wyreguluj monitor...chyba,w życiu,nie widziałeś skopanego photomatixa........;) Jeszcze "sprana"...mało? Proponuję okulistę...serio.!

No to po co wystawiasz jesli ci nie pasuja...a no tak, zobaczylem na poczatku, zeby znalezc jelenia, no to sie przycialem.Krzysiu...luzik...to nie była podpucha.Dałem wyższe nasycenie,które nie bardzo mi leży...tyle.
Jelenia wyrażnie zlokalizowałem..to ja...:D

krzysztofz24
05-06-2010, 12:29
Krzysiu...luzik...to nie była podpucha.Dałem wyższe nasycenie,które nie bardzo mi leży...tyle.

No to luzik;-).

Locter
05-06-2010, 12:33
Nasycenie jak nasycenie, jednak to co mnie razi w tych zdjeciach to brak plastyki (płaskość) i mizerny kontrast. Jak na Ciebie to słabo.

borregaard
05-06-2010, 12:38
Nasycenie jak nasycenie, jednak to co mnie razi w tych zdjeciach to brak plastyki (płaskość) i mizerny kontrast. Jak na Ciebie to słabo.
Wiesz,może masz i częściowo rację.....z płaskością,ale nie z kontrastem....:lol:

Locter
05-06-2010, 12:43
Wiesz,może masz i częściowo rację.....z płaskością,ale nie z kontrastem....:lol:

Kontrast tonalny jest ok, ale ogólnego nie bardzo, ale nie jestem wyrocznią.

borregaard
05-06-2010, 12:54
Kontrast tonalny jest ok, ale ogólnego nie bardzo, ale nie jestem wyrocznią.
Nie,ale dobrze gadasz..nie zwróciłem na to uwagi......zająłem się kolorem...:smile:

2 podoba mi się ale wyszło brzydkie szare, bez faktury jezioro.
Jezioro szmaragdowe,w zakwicie........

Hoobie
05-06-2010, 14:04
Podoba mi sie pod wzgledem kadrowym... co do kolorystyki, to ... chyba niepotrzebnie (deczko na sile?) kombinowales ;)
Zdecydowanie wole obrobke w Twoim stylu.

borregaard
05-06-2010, 14:06
Podoba mi sie pod wzgledem kadrowym... co do kolorystyki, to ... chyba niepotrzebnie (deczko na sile?) kombinowales ;)
Zdecydowanie wole obrobke w Twoim stylu.
Hubert,nie niepotrzebnie..taki był zamiar ;)

Greg77
05-06-2010, 14:20
Dwojeczka ma piekny kadr......jedynka tez okej ale jakos obrobka nie w twoim stylu......jakis plastik wyszedl i to mi sie nie podoba......gdybym to ja zrobil to bym rozumial ale Ty nigdy tak nie robiles;)

borregaard
05-06-2010, 17:50
Dwojeczka ma piekny kadr......jedynka tez okej ale jakos obrobka nie w twoim stylu......jakis plastik wyszedl i to mi sie nie podoba......gdybym to ja zrobil to bym rozumial ale Ty nigdy tak nie robiles;)
Sorry,już nie będę....;) :lol:

PABLOOK
05-06-2010, 19:10
Kadry fajne. Dwójeczka bardziej wpadła mi w oko.
Co do walorów technicznych nie będę się wypowiadał.
Niestety na razie tylko lapek i net po komórze z prędkością kolejki wąskotorowej ;).
Serdeczne pozdrowienia z Chałup dla autora i wszystkich forumowiczów :smile:.

borregaard
05-06-2010, 19:15
Kadry fajne. Dwójeczka bardziej wpadła mi w oko.
Co do walorów technicznych nie będę się wypowiadał.
Niestety na razie tylko lapek i net po komórze z prędkością kolejki wąskotorowej ;).
Serdeczne pozdrowienia z Chałup dla autora i wszystkich forumowiczów :smile:.

Serdeczne dzięki....:D

Proac150
05-06-2010, 19:40
Kolory i kadr na 2 podobają się.

Fremen
05-06-2010, 20:10
Odbieram jak większość :) - bardzo dobre kadry (szczególnie wyróżnię tu 2), ale efekty obróbki zupełnie mi się nie podobają - photomatixowe takie jakieś...

adrian
05-06-2010, 23:19
Kadry bardzo fajne, natomiast kolory mz. poracha, są wyprane i wyglądają nienaturalnie.

borregaard
05-06-2010, 23:47
Kadry bardzo fajne, natomiast kolory mz. poracha, są wyprane i wyglądają nienaturalnie.
A to dobre....:mrgreen:

adrian
06-06-2010, 10:19
A to dobre....:mrgreen:

Co w tym dobrego?

adrian
08-06-2010, 16:34
Przeczuwałem, że to się tak zakończy ;>

misiobudrysio
08-06-2010, 16:37
dwojeczka piekny kadr i kolorki

pozdr.

hubal
09-06-2010, 14:09
Moim skromnym zdaniem różnice w ocenie kolorów wynikają z innej kalibracji monitorów, dlatego niektórzy maja wyprane kolory, jakby za bardzo "wyciągane z cienia", a inni przesycone - wot technika ;)

borregaard
09-06-2010, 14:45
Przeczuwałem, że to się tak zakończy ;>
Co mianowicie,co przeczuwałeś ,jaką miałeś wizję...?
Przecież jak kwestionujesz kolor ,który ja uznaję za dobry,to jaki sens ma dalsza dyskusja...ja wiem swoje ,Ty swoje....Jak chciałeś pogadać trzeba było dać znać...:wink::D

adrian
09-06-2010, 15:06
Przeczuwałem, że nie będziemy się rozwodzić nad tym co napisałem jeno prześmiewczo to skomentujesz.

A ja się serio zastanawiam, dlaczego uważasz, że kolory są dobre. Mnie w tym zdjęciu brakuje jakoś dynamiki, wydaje mi się bardzo płaskie. Oczywiście można powiedzieć, że kolory są ok, wszystko widać w cieniach itp. Jednak dla mnie to zdjęcie (pierwsze w szczególności) jest mocno nienaturalne. Przyszarzone.

borregaard
09-06-2010, 15:17
Przeczuwałem, że nie będziemy się rozwodzić nad tym co napisałem jeno prześmiewczo to skomentujesz.

A ja się serio zastanawiam, dlaczego uważasz, że kolory są dobre. Mnie w tym zdjęciu brakuje jakoś dynamiki, wydaje mi się bardzo płaskie. Oczywiście można powiedzieć, że kolory są ok, wszystko widać w cieniach itp. Jednak dla mnie to zdjęcie (pierwsze w szczególności) jest mocno nienaturalne. Przyszarzone....
Adrian,nad pierwszą fotą wisi:

...w związku z zarzutami o brak koloru....:wink:
... więc dałem więcej koloru niż zwykle,dla mnie zbyt mocno...Ja nie widzę "szarości".
Zieleń już nie była tak nasycona jak wiosną,to klimat....jesienny.
Czy jest "płaskie"....no nie jest 3D...:wink: :mrgreen:

tormentol
09-06-2010, 16:50
Chyba już nadszedł czas założyć ND 400 ;)

borregaard
09-06-2010, 17:22
Chyba już nadszedł czas założyć ND 400 ;)
Ajajaj,jaki dowcipny....
:mrgreen:
Wtedy dopiero będzie "wyprane"...;)

tormentol
09-06-2010, 17:54
"Wtedy dopiero będzie "wyprane"..."

ale wyprane na długim czasie to już efekt "Ariel Color & Style" nie do podrobienia :D

Martix
09-06-2010, 17:57
Dwójka bardzo fajna, a obróbka pojechana ale z dobrym smakiem :)

jaś
09-06-2010, 20:06
no czekamy na to ND400, czekamy :) jak jest naprawdę to nie wiem :), ale zwykle odbieram prace autora jako jasne, czasem mi się podobają a czasem nie, moim skromnym zdaniem praca może zawierać tony jasne, bardzo jasne, ciemne i bardzo ciemne a nawet czarne u autora nie za często widać te ciemne i bardzo ciemne strony mocy - przepraszam mialem na myśli tony, uważam że jest to jego prawo - tak to widzi, my możemy się z tym widzeniem zgadzać lub nie - nasze prawo, fotografia byłaby nudna gdyby wszyscy naświetlali i wywoływali tak samo - fotografia nie ma jednej jedynie słusznej i jedynie poprawnej wersji - oczywiście są jakieś ramy ale są to ramy baaardzo szerokie.
co do ND400 to moim skromnym zdaniem będzie bardziej nasycone (przynajmniej na dzień dobry).

coolpourfemme
09-06-2010, 23:08
dobre prace gdzie tu plasko ,fajnie swiatelko fajna praca graficzna ,malowane swiatlem jednym slowem.Mnie sie podobaja ale ja jestem inny.

adrian
09-06-2010, 23:11
...
Adrian,nad pierwszą fotą wisi:

... więc dałem więcej koloru niż zwykle,dla mnie zbyt mocno...Ja nie widzę "szarości".
Zieleń już nie była tak nasycona jak wiosną,to klimat....jesienny.
Czy jest "płaskie"....no nie jest 3D...:wink: :mrgreen:

Hehehe, no na fotografię stereoskopową mi to nie wygląda :P

Mnie chodzi o efekt jaki dał kolor przy targaniu z cieni i tą "plaskatość" właśnie. No ale widać wizje mamy różne, może to i lepiej ;]

Horgh
09-06-2010, 23:16
bardzo ładnie, tylko kolory takie jakby płaskie? ale podobać się może :)

jacekz40
09-06-2010, 23:16
Andrzej a jak powiem, że kolory nie w Twoim stylu ;-)

zaza67
10-06-2010, 06:34
kadry mi sie osobiscie bardzo podobaja
kolory jak kolory kazdy lubi inne jest dobrze takie chciales i takie masz trzeba uszanowac wizje autora :-D
jedynie co moge powiedziec ze sa jak dla mnie troszke za ostre ale takie sa twoje zdjecia